Δ. Σταθακόπουλος, Τουρκολόγος: Καιροσκοπικό το κλείσιμο των στενών Βοσπόρου – Δαρδανελίων

“H Τουρκία “θέλει και την πίττα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”. Εκπληρώνει υποτίθεται τις νατοϊκές της υποχρεώσεις – έχει την πρωτοκαθεδρία, σύμφωνα με την συνθήκη του Μοντρέ  ως κυρίαρχο κράτος στα Δαρδανέλια, να τα κλείσει – και ταυτόχρονα κρατάει μια ισορροπία καιροσκοπική, η γνωστή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με οποιοδήποτε όφελος” επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, δρ. Παντείου, Νομικός – Τουρκολόγος και εξήγησε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα οφέλη, κάποια από τα οποία εκτιμά πως αφορούν και τη χώρα μας.

Όπως εξήγησε, “σύμφωνα με όσα προβλέπει η συνθήκη του Μοντρέ,  μπορεί να κλείσει η Τουρκία τα Δαρδανέλια, εφόσον της το ζητήσουν χώρες συμβαλλόμενες στη συνθήκη που εμπλέκονται σε πόλεμο είτε και όταν η ίδια, εμπλέκεται σε πόλεμο”.

“Εδώ βλέπουμε μία εξ΄αντανακλάσεως κατάσταση” σημείωσε. “Η ίδια η Τουρκία, δεν είναι σε πόλεμο. Η συμμαχία της όμως, το ΝΑΤΟ, είναι σα να συνομολογεί ότι είμαστε σε πόλεμο. Εξ αντανακλάσεως ερμηνευόμενο – στενά νομικά – βλέπουμε ότι γίνεται μια αποδοχή του ΝΑΤΟ ότι είναι σε πόλεμο”.

“Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει, όταν ο στόλος του ο ρωσικός, προφανώς είναι μέσα στον Εύξεινο Πόντο, στη Μαύρη Θάλασσα” υπογράμμισε. Άρα κρατάει μια ισορροπία καιροσκοπική, η γνωστή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, με οποιοδήποτε όφελος.

Όπως εκτίμησε “Το όφελος που θα μπορούσε η Τουρκία να έχει άμεσα, είναι να μην φαίνεται δυσάρεστη στη συμμαχία της, τη στρατιωτική και από την άλλη πλευρά “να κλείνει το μάτι στη Ρωσία“, ότι εγώ σε διευκόλυνα μπορείς να με χρησιμοποιήσεις και ως δίαυλο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο σε περίπτωση που σε κλείσουν – όπως το έκανε με το Ιράν – και εκείνο που ευελπιστεί και εμείς απευχόμαστε είναι να “παρασύρει” τη Ρωσία στην αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου, εξαιτίας της  “εχθρικής”, κατά την έκφραση της Ρωσίας στάση της Ελλάδος, να στείλει – απευθείας και όχι μέσω του ΝΑΤΟ- αμυντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία”.

Αυτό όπως εκτίμησε “θα έχει αντίμετρα και διπλωματικά και οικονομικοτουριστικά σε βάρος μας από τη Ρωσία” έστω και αν όπως πρόσθεσε ” η ελληνική ναυτιλία θα γνωρίσει κάποια άνθηση με τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, όταν κορυφαίοι στις παραγγελίες για ναυπήγηση LNG-LPG carriers αλλά και δεξαμενόπλοιων αναδείχθηκε το 2021 η ελληνική πλοιοκτησία.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος