Χωρίς μάσκα σε ανοιχτούς χώρους – Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Το τέλος στην χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από αύριο στις 5 το πρωί, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός, αλλά και την καθολική άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας από την Δευτέρα 28 Ιουνίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Η νέα αυτή χαλάρωση των περιορισμών θα αφορά  όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι. Αντίθετα η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε δημόσιους κλειστούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις και σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.

Η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε από πλευράς στις παράμετρους που συνυπολόγισε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ως προς την εισήγησή της για την κατάργηση της χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους για να αποσαφηνίσει:

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι πετάμε τη μάσκα».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών σαφώς δυσκολεύουν τη χρήση της μάσκας. Η Επιτροπή μας εξέτασε τα επιδημιολογικά δεδομένα της επικράτειας, τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, ενώ συνυπολόγισε και τη κυκλοφορία μεταλλαγμένων στελεχών του ιού» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας:

«Η Επιτροπή μας εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός».

Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις 5 το πρωί

  • Αίρεται το μέτρο του περιορισμού στην νυχτερινή κυκλοφορία
  • Eξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι και αθλούμενοι από τη διενέργεια self test κάθε εβδομάδα 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.
  • Αυξάνεται στην εστίαση το ανώτατο όριο και ορίζεται στα έως 10 άτομα ανά τραπέζι.
  • Για τους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων επιτρέπεται η παρουσία έως 300 ατόμων και με πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων πρωτοκόλλων.
  • Στις οργανωμένες παραλίες ο μέγιστος αριθμός είναι 120 ανά χίλια τ.μ επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα:

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

-Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

-Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

– Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Τα 4 νησιά που προβληματίζουν τους ειδικούς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για 4 νησιά της χώρας, τα οποία δημιουργούν ανησυχία στους ειδικούς, καθώς εκεί παρατηρούνται αυξήσεις κρουσμάτων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Πάρο, την Κω, τη Ρόδο και την Ικαρία.

Ωστόσο, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως στην ηπειρωτική Ελλάδα, τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα. Αναλυτικά σημείωσε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα νησιά μας, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».

Αναλυτικά για τα νησιά που προβληματίζουν τους ειδικούς ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Υπάρχουν 4 περιοχές που δημιουργούν ένα μικρό προβληματισμό. Παρατηρούμε σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν. Γι΄ αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της Πάρου (κίτρινο), της Κω (πορτοκαλί), της Ρόδου (κίτρινο) και της Ικαρίας (πράσινο) να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας».

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί προσεκτικά την πορεία του μεταλλαγμένους στελέχους Δελτα στην Ευρώπη, που έχει συνδεθεί με αύξηση κρουσμάτων σε κάποιες χώρες σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Αφορά του μη εμβολιασμένους, έχει αυξημένη διεισδυτικότητα και διαφυγή από ανοσιακή απόκριση», επισήμανε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος