Bigbang International Short Film Festival: Προβολή της ταινίας-μαρτυρίας του Ζακ Κωστόπουλου

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στην υγεία, που εντάσσεται στο φετινό Bigbang International Short Film Festival-Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών, θα προβάλλει σε πανελλήνια πρώτη μια  ταινία-μαρτυρία του Ζακ Κωστόπουλου για την εμπειρία του με τον HIV.

Η ταινία, που γύρισαν οι Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης και Δημήτρης Παπαθανάσης, θα προβληθεί την Κυριακή 9 Ιουνίου (8 μ.μ.) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Μαζί θα παιχτεί μια ακόμα μικρού μήκους ταινία για την υγεία με τίτλο “Ορφανά φάρμακα” (σκηνοθεσία: The storytelling gene, παραγωγή: PRAKSIS).

Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών μικρού μήκους, είναι ιδρυτής του shortfilm.gr, της t-short, και εμπνευστής του φεστιβάλ.

Bigbang International Short Film Festival: Προβολή της ταινίας-μαρτυρίας του Ζακ Κωστόπουλου

Η ημίωρη ταινία τιτλοφορείται Ζακ Κωστόπουλος-μια θετική ιστορία. Βασίζεται στη μαρτυρία του Ζακ για την προσωπική του εμπειρία με τον ιό HIV. Η συνέντευξη του στον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη είχε δοθεί στο πλαίσιο της δημιουργίας της παλιότερης, μεγάλου μήκους, σπονδυλωτής ταινίας του τελευταίου, με τίτλο «Θετικές ιστορίες» και θέμα τον ιό του HIV. Τότε είχε αξιοποιηθεί ένα πολύ μικρό απόσπασμα της μαρτυρίας του Ζακ. Τώρα, η νέα ταινία περιλαμβάνει όλη την μαρτυρία του Ζαχαρία Κωστόπουλου.

Στην ταινία, ο Ζακ αφηγείται την προσωπική του ιστορία: τη νεανική του ηλικία στην επαρχία, την μετακόμισή του στην Αθήνα, το πώς κόλλησε τον ιό από μια σχέση λίγων μηνών μετά από σεξ χωρίς προφυλάξεις, το πώς έμαθε στον στρατό, πολύ καιρό μετά τη διάλυση της σχέσης αυτής, πως είναι οροθετικός, χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη, και με τον υπεύθυνο να φορά μάσκα κατά την διάρκεια της αιμοληψίας.

Ο Κωστόπουλος μιλάει και για τους γονείς του, ανθρώπους φαινομενικά “παραδοσιακούς” που όμως αντιμετώπισαν ανοιχτόμυαλα και με απέραντη αγάπη το πρόβλημα της υγείας του. Μιλάει στην κάμερα για τον τρόπο που αντέδρασε ο ίδιος στα νέα. Για το πώς η ασθένεια έχει ελεγχθεί τα τελευταία χρόνια και για την επιθυμία του να συμβάλει ώστε το AIDS να μην είναι μια κοινωνική αρρώστια-ταμπού που σε στιγματίζει.

Eξομολογητικός, μιλά για τις ερωτικές σχέσεις του -ως οροθετικός πια -αλλά και για τις δικές του ευθύνες. Και τονίζει την ανάγκη ευαισθητοποίησης και πρόληψης εκ μέρους της πολιτείας, την αναγκαιότητα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία, το πόσο απαραίτητες είναι οι προφυλάξεις στο σεξ.

Ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος μοιράζεται με τους θεατές την θετική προσέγγισή του απέναντι στη ζωή, παρά το σοκ του να μαθαίνεις πως είσαι οροθετικός. “Δεν έχω βιώσει τον ρατσισμό σε μεγάλο βαθμό”, έλεγε εμφατικά στην κάμερα, ο άνθρωπος που πριν από μερικούς μήνες έχασε τη ζωή του με τόσο βίο τρόπο και έμελλε να γίνει τελικά μια προσωπικότητα-“σύμβολο” για την LGBTQ κοινότητα.

Όλες οι ταινίες που προβάλλονται στο πλαίσιο του Bigbang International Short Film Festival-Πανόραμα Ρουμανικών Μικρού Μήκους Ταινιών έχουν ελληνικούς υπότιτλους.

Στον χώρο της διοργάνωσης, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, υπάρχει εύκολη πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία.

Είσοδος ελεύθερη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος