Αυστηρότερη η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων μετά τη νέα παράταση

Περιθώριο έως τα τέλη Ιουνίου του 2020 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, ενώ μετά θα χαθεί η δυνατότητα ρύθμισης για ακίνητα που φέρουν βαριές αυθαιρεσίες. Οι ιδιοκτήτες τους θα έρθουν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα αλλά και το ενδεχόμενο της κατεδάφισης. Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος αποφάσισε να δώσει οριστικό τέλος στις “τακτοποιήσεις” μεγάλων αυθαιρέτων από 1ης Ιουλίου. Ο Κωστής Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 μετά τον Ιούνιο.

Για τακτοποιήσεις που θα γίνουν μετά τον Ιούνιο του 2020, το κόστος θα είναι αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα ενώ ανά 12μηνο, θα προσαυξάνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον:

  • Ιούνιος 2020-Ιούνιος 2021: +20%
  • Ιούνιος 2021-Ιούνιος 2022: +25%
  • Ιούνιος 2022-Ιούνιος 2023: +30%

Για όσους σπεύσουν να τακτοποιήσουν αυθαιρεσίες μέχρι τον Ιούνιο του 2020, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

«Θεωρούμε ότι η ρύθμιση αυτή είναι δίκαιη και λειτουργική. Δίκαιη, διότι συνδέει το ύψος των χρημάτων που καταβάλλονται, με την ταχύτητα με την οποία κάποιος ιδιοκτήτης σπεύδει να τακτοποιήσει το ακίνητό του. Λειτουργική, διότι το υπουργείο αυτό, τουλάχιστον στο συγκεκριμένο ζήτημα, παύει να είναι υπουργείο παρατάσεων και γίνεται ένα υπουργείο συνολικής ρύθμισης για τα αυθαίρετα. Ρύθμιση η οποία δεν είναι αποτέλεσμα συναλλαγής, αλλά αποτέλεσμα συνεννόησης. Επίσης, έχει ως βάση το Σύνταγμα και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος
Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος