Ασκητής: Η σεξουαλική παρενόχληση στα κοινωνικά δίκτυα είναι η «απόλυτη διαστροφή»

Ως την «απόλυτη διαστροφή», αποκάλεσε ο ψυχίατρος-σεξολόγος, Θάνος Ασκητής το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στα κοινωνικά δίκτυα, μιλώντας στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ.

«Αυτό που γίνεται σήμερα με τα social media είναι η ναρκισσιστική εγωπάθεια μιας πλήρους στέρησης συναισθηματικής έκφρασης που οι άνθρωποι δεν μιλούν, δεν εκφράζονται και αυτοφωτογραφίζονται λατρεύοντας τους εαυτούς τους. Στέλνουν τις φωτογραφίες ως αναγνώριση, ως “λατρέψτε με, αναγνωρίστε τα προσόντα μου”» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκητής επισημαίνοντας ότι έχουμε περάσει σε μια εποχή που η εικόνα δεν εκπέμπει μηνύματα, απλώς εντυπωσιάζει.

«Την πληροφορία την υπερβάλλουμε και την χρησιμοποιούμε ως μέσο πρόκλησης, πρόσκλησης και λατρείας», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ασκητής εξέφρασε την επιθυμία να μην χαθεί το φλερτ από τον φόβο της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς το θεωρεί το πιο υγιές κομμάτι της ανθρώπινης σχέσης.

Ανέφερε επίσης ότι πολλοί νέοι άνδρες τον ρωτούν, «μπορώ να πλησιάσω μια κοπέλα που μου αρέσει, μπορώ να της πω στο γραφείο που ζούμε μαζί ότι μου αρέσεις, ότι θέλω το κινητό σου, ότι θέλω να βγούμε έξω;».

«Μπορείς, αλλά μέχρι πού μπορείς; Μέχρι να σου πει ναι ή όχι. Αν σου πει όχι, τελειώνει εκεί η ιστορία. Αν συνεχίσεις, αρχίζει η παρενόχληση» απαντά ο ίδιος ορίζοντας την παρενόχληση ως «την παραβίαση της προσωπικής ζωής, του δικαιώματος, της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου που ενδεχομένως σε ενδιαφέρει, αλλά αυτός δεν σε θέλει, σου έχει κλείσει την πόρτα».

«Άρα αυτό πρέπει να το σεβαστείς. Γι αυτό, και τα όρια του σεβασμού και της επικοινωνίας καθορίζουν τη στάση της σεξουαλικότητας», τονίζει ο κ. Ασκητής.

«Ο άνθρωπος πρέπει να διεκδικεί τον εαυτό του. Η δημοκρατία σαν πολιτειακή συμπεριφορά και σαν νομοτέλεια των σχέσεων στηρίζει δύο πράγματα: το πρώτο είναι ο αυτοσεβασμός. Αν σε αφήσω να παραβιάσεις την αξιοπρέπειά μου, δεν σέβομαι τον εαυτό μου. Το δεύτερο είναι η δική σου οριοθέτηση, ότι αυτό που έκανες, τελειώνει εδώ», προσθέτει ο κ. Ασκητής λέγοντας από την άλλη, ότι δεν πρέπει να φτάσει στο σημείο ο άνδρας στο να κλειστεί στο καβούκι του, να μην τολμάει να πει “σε θέλω, μου αρέσεις”, και να αισθάνεται ότι θα τιμωρηθεί γι’ αυτό ή ότι θα υποστεί τις συνέπειες.

«Όχι, πρέπει να προφυλάξουμε την επικοινωνία των δύο φύλλων και σήμερα η σεξουαλική παρενόχληση δεν πρέπει να είναι το όπλο ακύρωσης της διαφυλικής επικοινωνίας», υπογραμμίζει.

«Άρα, η σεξουαλική παρενόχληση δεν χωράει στη ζωή μας, είναι μια απόλυτη διαστροφή, είναι μια παθολογία, υποτιμά και αυτόν που το κάνει, ο δε αποδοχέας πρέπει να απαντήσει με οριοθέτηση. Δεν θα αφήσεις τίποτα αναπάντητο, δεν χωράει η ευγένεια, στον αδιάκριτο απαντάω κι εγώ αδιάκριτα», καταλήγει ο κ. Ασκητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος