Αποζημιώνονται όλοι οι πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς-Τι προβλέπουν οι έξι υπουργικές αποφάσεις (video)

Έξι υπουργικές αποφάσεις για την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων από τις πυρκαγιές της ανατολικής Αττικής υπέγραψαν η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Σύμφωνα με την απόφαση, θα αποζημιωθούν όλοι οι πληγέντες της καταστροφικής πυρκαγιάς με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίζεται αυτή την ώρα στη Βουλή. Παράλληλα, θα δοθεί επίδομα ανεργίας στους εργαζόμενους που καταστράφηκε η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν.

Συγκεκριμένα, οι υπουργικές αποφάσεις αφορούν:

– Τη χορήγηση εφάπαξ ποσού 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας (648 ευρώ) σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους, μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν, εξαιτίας των πυρκαγιών. Για τη λήψη του εφάπαξ ποσού των 648 ευρώ, καθώς και του τακτικού επιδόματος ανεργίας, χρειάζεται η υποβολή αίτησης στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας ή του τόπου εργασίας των ασφαλισμένων με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (https://government.gov.gr/metra-stirixis-apetoumena-dikeologitika).

– Τις ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και διευκολύνσεις των πυρόπληκτων με χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας, αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών, των δόσεων ρυθμίσεων και εκκαθαρίσεων, κ.λ.π. Οι πυρόπληκτοι ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, καθώς και οι πληγείσες επιχειρήσεις, μπορούν ήδη να υποβάλουν αιτήσεις στα κατά τόπους υποκαταστήματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (https://government.gov.gr/metra-stirixis-apetoumena-dikeologitika).

– Την καταβολή του εφάπαξ έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων (κύριων, επικουρικών και μερισμάτων) στους πυρόπληκτους συνταξιούχους, από τον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ και το ΜΤΠΥ. Για όσους συνταξιούχους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τα ταμεία. Οι συνταξιούχοι που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό, λόγω των καταστροφών, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (https://government.gov.gr/metra-stirixis-apetoumena-dikeologitika).

– Την καταβολή του εφάπαξ έκτακτου οικονομικού βοηθήματος ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων ή επιδομάτων σε πυρόπληκτους ανασφάλιστους υπερήλικες δικαιούχους του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Για όσους έχουν κύρια κατοικία στις πληγείσες περιοχές, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Οι συνταξιούχοι ανασφάλιστοι-υπερήλικες που έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται σε κατοικία στις πληγείσες περιοχές ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό, λόγω των καταστροφών, θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΑ (Πατησίων 30) με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (https://government.gov.gr/metra-stirixis-apetoumena-dikeologitika).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η καταβολή των εφάπαξ έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΠΕΚΑ θα γίνει έως τις 20 Αυγούστου για τις αυτόματες καταβολές και τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έγκαιρα. Για τις αιτήσεις που καθυστερήσουν, η καταβολή θα γίνεται με τη διεκπεραίωσή τους.

– Τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θανόντων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ ανά τέκνο, έως την ενηλικίωσή τους ή -εφόσον σπουδάζουν σε ανώτερο ή ανώτατο ίδρυμα του εσωτερικού- έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Το επίδομα χορηγείται εφ’ όρου ζωής στα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Σε περίπτωση που ένας εκ των δύο γονέων βρίσκεται εν ζωή, η διαδικασία γίνεται αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ. Σε περίπτωση που έχουν αποβιώσει και οι δύο γονείς, απαιτείται αίτηση στον ΟΠΕΚΑ εκείνου που έχει την επιμέλεια του παιδιού με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (https://government.gov.gr/metra-stirixis-apetoumena-dikeologitika).

– Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης 10.000 ευρώ στους συζύγους θανόντων κατά τις πυρκαγιές ή στα πρόσωπα με τα οποία αυτοί είχαν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή, εάν δεν υπάρχουν, στους πλησιέστερους συγγενείς του. Η διαδικασία θα γίνει αυτόματα. Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας θα επικοινωνήσει με τους δικαιούχους.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ σε πληγείσες ή όμορες περιοχές:

ΕΦΚΑ

Ε’ Τοπικό Υποκ/μα Μισθωτών Αττικής-Ανατολική, Λεωφ. Μαραθώνος 26ο χλμ Ραφήνα.

ΣΤ’ Τοπικό Υποκ/μα Μισθωτών Αττικής-Ανατολική, Αγ. Δημητρίου 4 Σπάτα.

Β’ Τοπικό Υποκ/μα Μισθωτών Αττικής-Δυτική, ΠΕΟΑΚ & Μινώας Μέγαρα.

Α’ Τοπικό Υποκ/μα Μισθωτών Αττικής-Βόρειος Τομέας, Μεσογείων 518 Αγία Παρασκευή.

Περ/κή Δ/νση Μη Μισθωτών Αττικής-Ανατολική, Μεσογείων 332 Αγία Παρασκευή.

Β’ Περιφερειακό Τμήμα Μη Μισθωτών Αττικής Δυτική, Μέγαρα.

Μεθουρίδων 3 Μέγαρα.

ΟΑΕΔ

ΚΠΑ2 Παλλήνης-Λεωφ. Μαραθώνος 115.

ΚΠΑ2 Μεγάρων-28ης Οκτωβρίου και Συλημβρίας.

Τηλεφωνική εξυπηρέτηση:

Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή τους, οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας μπορούν να τηλεφωνούν:

Για θέματα ΕΦΚΑ στο 1555 (7:30-15:30) – Στο τηλέφωνο λειτουργεί ειδική γραμμή εξυπηρέτησης των πυρόπληκτων κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Για θέματα ΟΑΕΔ στο 11320 (8:00-15:00).

Για θέματα ΟΠΕΚΑ στο 213 1519116 (8:00-15:00).

Επίσης, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) έχει διαθέσει το προσωπικό του για την ψυχοκοινωνική στήριξη των πυρόπληκτων με παρουσία στις πληγείσες περιοχές, αλλά και μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 197.

Οι αποζημιώσεις για οικοσκευές και σπίτια 

Τροπολογία για την απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων από τις πυρκαγιές, κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, η οποία ψηφίζεται σήμερα.

Με την τροπολογία αυτή:

– δίδεται η δυνατότητα να αποζημιωθούν οι πληγέντες για την οικοσκευή, όχι μόνον για την πρώτη κατοικία – όπως έως σήμερα ίσχυε – αλλά για οποιαδήποτε κατοικία

– προβλέπεται η ίδια αποζημίωση για την οικοσκευή στις κατηγορίες των σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα” ή “κόκκινα” (δεν θα ισχύει δηλαδή διαφορετικός συντελεστής)

– σε ορισμένες περιπτώσεις δίδεται η δυνατότητα να περιλαμβάνεται στα απαιτούμενα για τις αποζημιώσεις έγγραφα, βεβαίωση από την Πυροσβεστική, ή βεβαίωση από τα συνεργεία των μηχανικών που πραγματοποίησαν τις αυτοψίες

οι ενισχύσεις για νοικοκυριά και φυσικά πρόσωπα, δεν συμψηφίζονται με οφειλές τους προς την εφορία.

«Δυστυχώς η τροπολογία σχετίζεται με την πρόσφατη εθνική τραγωδία, απέναντι στην οποία, σύσσωμη η ελληνική κοινωνία στέκεται με απόλυτο σεβασμό στα θύματα, σοκαρισμένη αλλά και αναζητώντας πραγματικές απαντήσεις και το πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αλλά και τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτόν τον πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Προσέθεσε δε πως η κυβέρνηση, αμέσως μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Δευτέρας, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης των πληγέντων, πέρα από τον υπόλοιπο σχεδιασμό πρωτοβουλιών που αναμένεται να εξαγγελθεί και αφορούν τον επανασχεδιασμό της πολιτικής προστασίας, αλλά και όσα σήμερα με τους συναρμόδιους υπουργούς ανακοινώθηκαν για τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Συνεργασία υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και ΑΑΔΕ

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγκαταστάθηκαν τέσσερις υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, μαζί με τα αντίστοιχα τερματικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος των φορολογικών δηλώσεων που απαιτούνται ως δικαιολογητικά σε ορισμένα από τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Κατόπιν συνεργασίας του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Στέλιου Ράλλη, με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, οι τέσσερις υπάλληλοι της ΑΑΔΕ πήραν από σήμερα τα πόστα τους, για την επιτάχυνση των διαδικασιών και της λήψης της εφάπαξ ενίσχυσης, μέχρι 5.869,41 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή κύριας οικίας (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή αντικατάσταση οικοσκευής για την κύρια οικία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

Σχετική είδηση:

Τροπολογία για οικονομικές ενισχύσεις στους πυρόπληκτους της αν. Αττικής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ