Οικονομική στήριξη ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι -Συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος (video)

Οικονομική στήριξη απο την πολιτεία ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι  που συγκεντρώνονται σήμερα στην Αθήνα απο την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Σε κυκεώνα προβλημάτων βρίσκονται οι παραγωγοί σταφίδας στην Πελοπόννησο που βλέπουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγής τους να μένει αδιάθετο  και ταυτόχρονα η τιμή πώλησης του προϊόντος διαμορφώνεται στην αγορά πολύ κάτω του κόστους αλλά σε πολλές περιπτώσεις  να αγγίζει και το μηδέν.

Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος σταφιδοπαραγωγός και μέλος της συντονιστικής επιτροπής σταφιδοπαραγωγών Πελοποννήσου, περιέγραψε στην ΕΡΤ ως τραγική την κατάσταση καθώς  η παραγωγή παραμένει στα αλώνια  καθώς οι αποθήκες είναι ήδη γεμάτες. Οι εργάτες που χρησιμοποιήθηκαν παραμένουν απλήρωτοι  και οι ίδιοι οι παραγωγή αντιμετωπίζουν  πρόβλημα επιβίωσης.

Την Τετάρτη  έγινε συνάντηση με τον υπουργό Σπήλιο Λιβανό και την Πέμπτη το βράδυ ελήφθη, όπως είπαν οι παραγωγοί, απόφαση από το υπουργείο να προχωρήσει σε αίτηση  απόσυρσης  αποθεμάτων.

Η φετινή παραγωγή δεν έχει πουληθεί και κινδυνεύει να καταστραφεί.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  σε ανακοίνωση του για το ζήτημα αναφέρει ότι η σταφίδα αποτελεί εμβληματικό ποιόν για τη χώρα και δρα αποφασιστικά στην κατεύθυνση της στήριξης και της ανάπτυξης του κλάδου και των συντελεστών του. Έτσι επαναφέρει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την ένταξή της σταφίδας σε πρόγραμμα της απόσυρσης των αποθεμάτων εσοδείας 2020.

Παράλληλα, οι θεσμικοί φορείς στη Ελλάδα βρίσκονται σε συνεργασία με όλους όσοι σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ένταξής τους στο μέτρο αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποιούν οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου. Αγρότες και απο την Κρήτη στο υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης

Στην Αχαρνών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, περίπου 400 διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί απο την Κρήτη, που έφτασαν με καράβι στον Πειραιά το πρωί, ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου.

Οικονομική στήριξη ζητούν αγρότες και κτηνοτρόφοι -Συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος (video)
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Έξω απο την είσοδο του υπουργείου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις  δημιουργήσαν φράγμα. Οι παραγωγοί μεταξύ άλλων ζητούν να μην υπάρξει περικοπή των επιδοτήσεων, διευθέτηση του θέματος της κατάρτισης των δασικών χαρτών σε σχέση με τα βοσκοτόπια. Τελικά επιτροπή αποτελούμενη απο 23 παραγωγούς συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμο Κεδίκογλου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος, Ηλίας Κούκος 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος