Από την Δικαιοσύνη ξεκινά η χαλάρωση των μέτρων-Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις (video)

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το σχέδιο για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η μετάβαση αυτή θα γίνει σταδιακά, στοχευμένα και μακρόσυρτα ενώ η χαλάρωση θα ξεκινήσει συμβολικά από τη δικαιοσύνη.

Την επιστροφή στην κανονικότητα διερευνά η κυβέρνηση με τις δύο επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται κρίσιμες καθώς θα αποτυπώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων μέσα στον Απρίλιο.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είναι σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα «ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα», τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων». Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

«Η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού, που – όπως έχουν δείξει τα στατιστικά και επισημαίνουν οι ειδικοί – έχουν λιγότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές. Μπορεί να γίνει από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου», δήλωσε ο Σ. Πέτσας.

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι να ανοίξουν σταδιακά τα καταστήματα εστίασης και λιανικού εμπορίου, στη συνέχεια κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, εμπορικά κέντρα και στο τέλος κινηματογράφοι και κέντρα διασκέδασης.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, προγραμματίζεται αρχικά να υπάρχει μερική άρση των απαγορεύσεων εντός νομού, στη συνέχεια ελεύθερη μετακίνηση εντός Ελλάδος και στο τέλος θα ακολουθήσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια καφέ και εταιρίες θα λειτουργήσουν ξανά με αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Σημαντική προϋπόθεση είναι να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοιό.

Για το θέμα θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες, αλλά κατά την διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή.

Κ. Τσιάρας: Η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανέφερε ότι η μερική άρση της αναστολής των δικαστικών εργασιών ξεκινά την 27η Απριλίου 2020 με τις διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία και τις διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε κατά την τηλεδιάσκεψη αυτή, υπό τον πρόεδρο της Ολομέλειας και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, ότι για την ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού η διαδικασία συναινετικών προσημειώσεων θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή διαδίκων, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκε η 27η Απριλίου 2020 ως η ημέρα έναρξης λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, έμμισθων και άμισθων.

Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε επιπλέον τα βήματα της σταδιακής άρσης της αναστολής των δικαστικών εργασιών, στις οποίες η δεύτερη φάση θα αφορά τις διαδικασίες, ειδικές και τακτικές, με δήλωση, χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων, ενώ διευκρίνισε ότι το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών θα εκπονείται σε συνεργασία με την ειδική ομάδα λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων του υπουργείου Υγείας, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και θα δημοσιοποιείται εγκαίρως από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ως προς το αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για αναστολή της υποχρεωτικής υπαγωγής υποθέσεων στη διαμεσολάβηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναγνώρισε πως χρειάζεται πιθανώς αναστολή της σχετικής προθεσμίας. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οποιαδήποτε παράταση της σχετικής προθεσμίας θα αφορά ενδεχομένως μόνο μερικές ημέρες και θα έχει αμιγώς προσωρινό χαρακτήρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στις γραμματείες των δικαστηρίων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Μ. Κωνσταντινίδης, Α. Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος