Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών (video)

Σημαντικές αλλαγές στους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Πρώτα απ΄όλα, θεσπίζονται το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής-Υιοθεσίας και Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλα τα παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας.

Επίσης θεσπίζεται Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Ανάδοχων Γονέων, στο οποίο καταχωρούνται όσοι επιθυμούν να υιοθετήσουν παιδί ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς, εφόσον πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και έχουν παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Παράλληλα ανατίθεται η διεξαγωγή της κοινωνικής έρευνας και η σύνταξη κοινωνικής έκθεσης σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας.

Ανοίγει ο δρόμος για αναδοχή και για όσους έχουν σύμφωνο συμβίωσης

Τα τελευταία χρόνια πολλά βρέφη και μικρά παιδιά παραμένουν σε ιδρύματα, επειδή η οικογένειά τους αδυνατεί να έχει τη φροντίδα τους. Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας έχει ως στόχο την επίσπευση των διαδικασιών αναδοχής.

Είναι ενδεικτικό πως προβλέπεται η υποχρέωση ολοκλήρωσης της κοινωνικής έρευνας για αναδοχή παιδιού τουλάχιστον σε τρεις μήνες, ενώ τίθεται για πρώτη φορά μέγιστο χρονικό όριο παραμονής ενός υποψηφίου αναδόχου γονέα στο Εθνικό Μητρώο στα τρία έτη.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει την υποχρεωτική επιμόρφωση των υποψηφίων θετών γονέων, μετά την ολοκλήρωσή της οποίας θα εγγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Υποψηφίων Θετών Γονέων. Παράλληλα, επανακαθορίζει τις προϋποθέσεις καταλληλότητας των ανάδοχων γονέων.

Θεσπίζεται επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τις περιπτώσεις παιδιών ΑμεΑ ή παιδιών με έντονα ψυχολογικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για να γίνουν ανάδοχοι γονείς και ομόφυλα ζευγάρια. Αναφέρει πως κατάλληλες είναι και οι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους αλλά και από έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς επισημαίνουν πως η αναδοχή μπορεί να οδηγήσει στη μόνιμη υιοθεσία αλλά υπό προϋποθέσεις.

Τέλος, ο ανήλικος που τοποθετείται σε ανάδοχο θα καλύπτεται ιατροφαρμακευτικά από τον ασφαλιστικό φορέα του γονέα. Όσον αφορά στην υιοθεσία, καθιερώνεται υποχρεωτική επιμόρφωση των υποψηφίων θετών γονέων, πριν από την τοποθέτηση παιδιών σε αυτούς.

Ρεπορτάζ: Κ. Γράβου, Λ. Χριστάρα
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος