Αντιδράσεις συνδικάτων για το νομοσχέδιο για τη ΔEH

Με τις κινητοποιήσεις να έχουν ήδη ξεκινήσει με στάσεις εργασίας, απεργιακά μέτρα και κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας, ενώ τη Δευτέρα 23/4 ξεκινούν οι 48ωρες απεργίες από τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αρκετά συνδικάτα εκδηλώνουν τη στήριξή τους στους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

H AΔΕΔΥ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της ότι: “Παράλληλα, το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο για τους καταναλωτές και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το 2005 που ξεκίνησε η περίφημη απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας οι λογαριασμοί στους καταναλωτές έχουν αυξηθεί κατά 149%.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να στηρίξουν με τη συμμέτοχή τους στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών, τον αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ για να ανατραπούν οι δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου που διαλύουν και χρεοκοπούν τη ΔΕΗ, να μην ξεπουληθούν οι μονάδες παραγωγής και τα ορυχεία, να μην εκποιηθεί η Δημόσια Περιουσία και να μην ανατραπούν οι εργασιακές τους σχέσεις”.

To εργατικό κέντρο της Φλώρινας σχολιάζει πως: “Με αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν θα υφίσταται καμία συμμετοχή της ΔΕΗ στο ενεργειακό λεκανοπέδιο της Φλώρινας, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας της Μελίτης, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση για την επαναλειτουργία των κλειστών ορυχείων της περιοχής και επομένως δεν υπάρχει προοπτική για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε μια περιοχή που η ανεργία παραμένει σκαρφαλωμένη σε δυσθεώρητα επίπεδα, αντιθέτως μειώσεις τόσο των θέσεων εργασίας όσο και την ποιότητα αυτής.

Εμείς από τον Μάρτιο του 2015 αναλύοντας τα δεδομένα µε ρεαλισμό, λαμβάνοντας υπόψη τις απορρέουσες υποχρεώσεις της χώρας από τις κοινοτικές οδηγίες, τις μνημονιακές υποχρεώσεις αλλά βλέποντας και το καθεστώς που επικρατούσε στη περιοχή τολμήσαμε και παρουσιάσαμε µια φιλόδοξη πρόταση στους αρμοδίους υπουργούς αλλά και στην διοίκηση της ΔΕΗ. Μια πρόταση που φιλοδοξούσε να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις και να συγκεράσει τις διαφορετικές και πρακτικές λύσεις. Η πρόταση αυτή µιλούσε για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΔΕΗ, για την δημιουργία ενός κοινού οργανωτικού σχήματος µε συγκεκριμένη εταιρική μορφή, στο οποίο να συµµετέχει τόσο η ΔΕΗ όσο και η ιδιωτική πλευρά. Μιλούσαμε για σύμπραξη δημοσίου& ιδιωτικού τομέα που θα συμπεριλάβανε τα ορυχεία ΒΕΥΗ 1 & Αχλάδα τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης καθώς και τα κλειστά ορυχεία της ΔΕΗ, ΒΕΥΗ & Κλειδί”.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με ανακοίνωσή του “εκφράζει τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους εργαζόμενους της ΔΕΗ, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της χώρας.

Η κυβέρνηση με σχετικό νομοσχέδιο επιχειρεί την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ Μεγαλόπολης και Φλώρινας εφαρμόζοντας μνημονιακές απαιτήσεις για ξεπούλημα της περιουσίας του λαού. Το αποτέλεσμα είναι ο αναπόφευκτος οικονομικός στραγγαλισμός της επιχείρησης, η μη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και οι αρνητικές συνέπειες στην ενεργειακή ασφάλεια και ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Το ΕΚΑ καλεί τα Σωματεία Μέλη του να στηρίξουν τους συναδέλφους εργαζόμενους της ΔΕΗ που προχωρούν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκινώντας στις 23 Απριλίου, υπερασπιζόμενοι ένα από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά”.

Η Oμοσπονδία εργαζομένων κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας (ΟΜΕ/ΚΗΕ) αποφάσισε οµόφωνα την προκήρυξη 48ωρων επαναλαµβανόµενων απεργιών, µε έναρξη ώρα 00:01πµ της 23ης Απριλίου 2018. Παράλληλα επισημαίνει ότι: “∆εν είναι η στιγµή για εφησυχασµό. Η επιχειρούµενη απόσχιση-εκποίηση της περιουσίας της ∆ΕΗ, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για ΟΛΟΥΣ µας. Η ∆ΕΗ µετά την απόσχιση αυτή και των µέτρων που τη συνοδεύουν, αλλά και τη σηµερινή δεινή οικονοµική της κατάσταση, δεν έχει µέλλον. Φυσικά, όπως συµβαίνει πάντα, αυτοί που θα πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι εργαζόµενοι”.

Σχετικές ειδήσεις:

Στη Βουλή το ν/σ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (video)

ΓΕΝΟΠ: Κατάληψη το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ (video)

Στάση εργασίας στη ΔΕΗ και συγκέντρωση στις 20/4 και 48ωρες από 23/4

ΔΕΗ: Κατατέθηκε το ν/σ για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της

Επιστολή προς τους βουλευτές απέστειλε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Σε εφαρμογή απεργιακών μέτρων προχωράει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Απόφαση για έναρξη 48ωρων απεργιών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος