Αντιδράσεις για την έκδοση του Τουργκούτ Καγιά

Την έκδοση του 45χρονου Τούρκου δημοσιογράφου και ιστορικού, Τουργκούτ Καγιά στην Τουρκία αποφάσισε ο Άρειος Πάγος. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης ζητά την άμεση απελευθέρωσή του, ενώ ο Τομέας Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του θεωρεί αδιανόητη την έκδοσή του.

Η Τουρκία τον ζητά για να εκτίσει ένα υπόλοιπο ποινή φυλάκισης μετά την αμετάκλητη καταδίκη του από τουρκικό δικαστήριο για συμμετοχή σε «παράνομη οργάνωση».

Η πρώτη σύλληψη έγινε τον Απρίλιο του 2015 μαζί με άλλους τρεις Τούρκους, σε μια συντονισμένη πανευρωπαϊκή επιχείρηση κατά μελών της ΑΤΙΚ, της Συνομοσπονδίας Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη.

Ακολούθως, ο 45χρονος Τούρκος, συνελήφθη τον Φεβρουάριο από τις ελληνικές αρχές ύστερα από ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον Τουργκούτ Καγιά, τονίζεται ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα δίκαιης δίκης για οποινδήποτε θεωρείται αντίπαλος της κυβέρνησης πόσ μάλλον για τουν Τουργκούτ Καγιά και κάθε πατριώτη, προοδευτικό και επαναστάτη στην Τουρκία».

Ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «η απόφαση του Αρείου Πάγου τον στέλνει κατευθείαν στις φυλακές, τύπου F, της Τουρκίας. Εκεί, δηλαδή, που στο παρελθόν κρατήθηκε για χρόνια και βασανίστηκε με τον πιο άγριο τρόπο. Ο Καγιά είναι ιστορικός και δημοσιογράφος και το τουρκικό καθεστώς τον διώκει αποκλειστικά για τις ιδέες και την ενεργή συμμετοχή του σε οργανώσεις της αριστεράς. Είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές της Τουρκίας που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες διώξεις.Ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί αδιανόητη την έκδοση του Τούρκου αγωνιστή».

Από την περασμένη Πέμπτη, ο Τούρκος δημοσιογράφος και ιστορικός έχει ξεκινήσει απεργία πείνας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος