Αναζητάτε το ζωάκι σας ή βρήκατε πυρόπληκτο ζώο; Τι πρέπει να κάνετε

Array

Πολλά είναι τα ζώα που βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές και αναζητούνται οι ιδιοκτήτες τους, όσο και τα ζώα που παραμένουν αβοήθητα ή και τραυματισμένα, σε σπίτια ή μέρη της ευρύτερης περιοχής.

Το Όλοι Μαζί Μπορούμε, σε συνεργασία με το Dogs’ Voice, έθεσε σε λειτουργία την πλατφόρμα animals.oloimaziboroume.gr για τα ζώα που χάθηκαν, ή βρέθηκαν, ή αναζητούνται στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Πως λειτουργεί η πλατφόρμα;

Όσοι έχασαν, ή βρήκαν ένα ζώο, μπορούν να στείλουν μήνυμα στη σελίδα του Dogs’ Voice στο Facebook ή στο Dogs’ Voice στο Instagram, με μια φωτογραφία του ζώου, το φύλο του, την περιοχή που εντοπίστηκε ή χάθηκε και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας. Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες και οι σχετικές πληροφορίες θα καταχωρούνται στην ιστοσελίδα animals.oloimaziboroume.gr

Αναζητάτε το ζωάκι σας ή βρήκατε πυρόπληκτο ζώο; Τι πρέπει να κάνετε

Πολλές είναι οι οργανώσεις που έσπευσαν άμεσα να διασώσουν και να περιθάλψουν πυρόπληκτα ζωάκια. Αν αναζητάτε το κατοικίδιό σας και δεν το βρίσκετε στην προαναφερθείσα πλατφόρμα, μπορείτε να δοκιμάσετε και στους ακόλουθους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καλέσετε στα ακόλουθα τηλέφωνα, τα οποία όμως ενδέχεται να μην απαντήσουν αμέσως, λόγω φόρτου εργασίας.

Αναζητάτε το ζωάκι σας ή βρήκατε πυρόπληκτο ζώο; Τι πρέπει να κάνετε

Πρώτες βοήθειες για πυρόπληκτα ζώα

Η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος δίνει τις ακόλουθες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε πυρόπληκτο ζώο:

1. Τοποθετήστε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος.
2. Καθαρίστε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.
3. Δροσίστε την περιοχή των εγκαυμάτων με άφθονο τρεχούμενο νερό.
4. Τοποθετήστε δροσερές κομπρέσες στην περιοχή του εγκαύματος.
5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, τυλίξτε το αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθείτε σε κτηνιατρείο.
6. Επικοινωνήστε με τα κάτωθι ιατρεία για την παροχή βοήθειας. (Λόγω των μέτρων προστασίας για την COVID-19 είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο συνωστισμός).

  • Ελεωνόρα Βαβάτση, Π.Μπακογιαννη 41 Πάτημα Χαλανδρίου 15238, 2108104875
  • Γκέκα Διονυσία, Φωκίωνος Νέγρη 51, 11361, 210 8610800, 6973460318
  • Αδαμάντιος Παΐδας , Αρχιεπ. Χρυσ. Παπαδοπούλου 10 , 14342, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102517540
  • Μπατσας Ιωαννης, Αγαμέμνονας Μεταξά 21, Αθήνα 11524, 210-6926714, 6977 239000
  • Μπλέτσα Νάνσυ, Ερατοσθένους 33, 11635 Αθήνα, 2111828941
  • Νικος Παυλοπουλος, Λ.Καραμανλη 15 Αναβυσσος 19013, 2291078087 6946158096
  • Κτηνιατρείο Καρούζος Γεώργιος-Γεωργανά Αρσινόη, Ζαχαρία Παπαντωνίου 28 και Λαμπακη 31, Άγιος Ελευθέριος, Αχαρνών, Αθήνα 6936178611
  • Κτηνιατρείο Πέζαρος Παύλος – Γρεβεντοπουλου Ελευθερία, Λ.Σαλαμίνος 69, Σαλαμίνα ΤΚ 18901, 2104675910, 6974869253, 6938300449
  • Κτηνιατρείο Ζωοΐαση – Κωνσταντίνα Δαρεμά, Δυρραχίου 51-53 Αθήνα 10443, 2155600639
  • Για Παραγωγικά Ζώα τηλεφωνείτε στο Dr Κανναβό Θεόδωρο στο 6932814472

Αναζητάτε το ζωάκι σας ή βρήκατε πυρόπληκτο ζώο; Τι πρέπει να κάνετε

Ο δρ. Κανναβός, κτηνίατρος και μέλος του ΔΣ της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για τις συγκινητικές προσπάθειες των εθελοντών σε όλη την Ελλάδα. «Η ανταπόκριση του κόσμου δεν είναι απλά συγκινητική, είναι απίστευτη. Ειλικρινα, δεν το χωράει ο ανθρώπινος νους πόση συμπαράσταση έχουμε από τον κόσμο», λέει χαρακτηριστικά.

Το Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων – Stray.Gr εφιστά την προσοχή σε όσους εθελοντές αναζητούν ζώα στις περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά να μην απομακρύνουν ζώα που δεν χρήζουν άμεσης ανάγκης, που δεν είναι τραυματισμένα, που δεν κινδυνεύουν.

«Αν χρειάζεται, αφήνουμε τροφή και νερό. Δεν μπαίνουμε σε σπίτια, ακόμα κι αν δεν βλέπουμε κάποιον. Η φωτιά έχει σβήσει και οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει. Φυσικά, όσοι από εσάς εντοπίσετε περιστατικό σε κίνδυνο ή τραυματισμένο το μεταφέρετε άμεσα στο σταθμό του Γαλατσίου (ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ – πρώην λατομείο Γαλατσίου, τέρμα Ήρας) ώστε να γίνει η καταγραφή του και να εξεταστεί από τους κτηνιάτρους», γράφουν σε σχετική τους ανάρτηση.

Αναζητάτε το ζωάκι σας ή βρήκατε πυρόπληκτο ζώο; Τι πρέπει να κάνετε
@stray.gr

Οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας των ζώων

Τεράστια ήταν η κινητοποίηση για τα πυρόπληκτα ζώα, με χιλιάδες εθελοντές να σπεύδουν να προσφέρουν τον χρόνο τους, τις γνώσεις τους, καθώς και τροφές και φάρμακα.

Στον σταθμό της ΕΔΚΕ στο Ολυμπιακό Χωριό παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια τα ζώα μεταφέρονται στον σταθμό Γαλατσίου – στο πρώην Λατομείο – για καταγραφή και φιλοξενία.

Εκεί στήθηκε προσωρινός χώρος φιλοξενίας των πυρόπληκτων ζώων χωρητικότητας 300 θέσεων για σκύλους και ειδικό εσωτερικό γατωνα στις 6 Αυγούστου. Μέσα σε 5 ώρες περίπου 300 εθελοντές καθάρισαν εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έστησαν υποδομές, έφτιαξαν τέντες, μετέφεραν πράγματα, έκαναν χώρο προμηθειών, κατέγραψαν, φωτογράφισαν και δημιούργησαν από το μηδέν τον 24ωρο χώρο προσωρινής φιλοξενιας πυρόπληκτων ζώων. Μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια με αρωγό τον Δήμο Γαλατσιου, το ΓΕΕΘΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε πλάνα από το κέντρο διαχείρισης που έχει στηθεί εκεί.

Στον σταθμό γίνεται πλήρης καταγραφή των ζώων, κτηνιατρικός έλεγχος, αποπαρασίτωση, έλεγχος για τσιπ και κατόπιν μεταφορά σε φιλοξενία είτε εντός σταθμού είτε εκτός σε εθελοντές που έχουν δηλώσει μέσω μίας φόρμας φιλοξενίας που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο τις πρώτες μέρες των πυρκαγιών.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν ανέλπιστα μεγάλη, καθώς σε πολύ λίγο χρόνο περισσότεροι από 2000 άνθρωποι είχαν εκδηλώσει την προθυμια τους να φιλοξενήσουν κάποιο πυρόπληκτο ζώο. Η οργάνωση Dog’s Voice, που συντονίζει το όλο εγχείρημα, κάνει με κάθε εθελοντή πρώτα συνέντευξη καταλληλότητας τηλεφωνικά, δίνοντας προτεραιότητα σε όσους επιθυμούν να φιλοξενήσουν για περισσότερο από έναν μήνα.

Το Dogs’ Voice τονίζει πως έχουν υπερκαλυφθεί οι ανάγκες σε τροφές, σε crate και σε εθελοντές και κάνει έκκληση να μην προσέρχεται ο κόσμος αν δεν ζητηθεί γιατί δημιουργείται πρόβλημα στη διαχείριση. “Έχουν έρθει ήδη πάνω από 2.000 εθελοντές”, αναφέρει η Έλενα Δέδε, ιδρύτρια και managing director της οργάνωσης Dogs’ Voice.

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία εξασφάλισε άλλες 15 θέσεις σκύλων και 10 γατιών προερχόμενα από πληγείσες περιοχές με ανάγκη κτηνιατρικής περίθαλψης ή φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί.

Αναζητάτε το ζωάκι σας ή βρήκατε πυρόπληκτο ζώο; Τι πρέπει να κάνετε

Τι θα γίνει με όσα ζώα δεν επανενωθούν με ιδιοκτήτες

Όπως αναφέρει το Dogs’ Voice, όσα ζώα δεν επανενωθούν με τους ιδιοκτητες τους μέχρι 15 Σεπτεμβρίου και όσα επιβεβαιωθούν ως αδέσποτα θα προωθηθούν για υιοθεσία.
«Όσα δεν υιοθετηθούν μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα παραμείνουν σε φιλοξενία (είτε εθελοντών είτε επί πληρωμή) μέχρι να υιοθετηθούν οριστικά. Δεν θα επανεντάξουμε κανένα ζώο από αυτά που αναλάβαμε, σε συνεννόηση πάντα με τους Δήμους και τα τοπικά σωματεία. Όλα τα κτηνιατρικά έξοδα των ζώων θα καλυφθούν απο το Dogs’ Voice μέσω δωρεών. Θα συντάξουμε αναλυτική αναφορά για όλα τα ζώα, τη διαχείριση , τα έξοδα τους και τους δωρητες που στήριξαν όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια την οποία και θα αναρτήσουμε δημόσια και με πλήρη διαφάνεια».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος