«Αναδάσωση» στο βυθό: Φυτεύοντας τους υποβρύχιους κήπους του Αιγαίου (Video)

Σε μία εποχή που συχνά αναφερόμαστε στην εξαφάνιση ζώων και φυτών, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος ξεκίνησε να επικεντρώνεται σε έμπρακτες λύσεις για την αναστροφή αυτής της κατάστασης. Η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας μίλησε στην ΕΡΤ1 για την υποβρύχια αναδάσωση.
Ένα σημαντικό στάδιο της διαδικασίας αναδάσωσης θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας ολοκληρώθηκε λίγο πριν την έναρξη των περιοριστικών μέτρων.

Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται κανένα αποτελεσματικό μέτρο για την προστασία τους, η καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών προκαλεί πολυάριθμες σημαντικές επιπτώσεις, π.χ. στην αλιεία, μειώνεται η παραγωγικότητα των αλιευμάτων ενω στον τουρισμό, προκαλείται διάβρωση, εξαφάνιση δηλαδή παραλιών, κάτι που έχει ήδη παρατηρηθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Επίσης στερούμαστε από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτά τα σημαντικά οικοσυστήματα για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτή η αναδάσωση έχει στόχο να αναστρέψουμε τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε τα θαλάσσια λιβάδια στο Αιγαίο, στις Ελληνικές θάλασσες, τα δάση των θαλασσών μας τα οποία τα έχουμε απόλυτη ανάγκη για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σ’ αυτή τη χώρα», αναφέρει η κα Μήλου.

Η φύτευση των υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας έγινε στην περιοχή του υπό δημιουργία Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών.

Έπειτα από τρία χρόνια πειραματικών φυτεύσεων από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex της Αγγλίας, αναπτύχθηκε μία νέα, καινοτόμος, μεθοδολογία υποβρύχιας αναδάσωσης που έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής δημοσίευσης.

Βασίζεται σε πρακτικές χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης, με τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί εκτεταμένη φύτευση σε μεγάλες θαλάσσιες εκτάσεις. Για τη φύτευση χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά φυσικά και βιοδιασπώμενα υλικά.

«Το μέρος που επιλέγουμε θα πρέπει να είναι κατάλληλο, να είχε παλαιότερα θαλάσσια λιβάδια», υπογραμμίζει η κα Μήλου.

Για την αναδάσωση των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας απαιτήθηκε η καλά συντονισμένη εργασία μίας εικοσιπενταμελούς διεθνούς ερευνητικής ομάδας. Η αυτόνομη και ελεύθερη κατάδυση συνδυάστηκε με τη χρήση καγιάκ από την ομάδα υποστήριξης, για να μπορέσουν να μεταφερθούν τα ειδικά προετοιμασμένα φυτά στον υποβρύχιο κήπο.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας από τύχη συνεχίζουν να επιβιώνουν στις ελληνικές θάλασσες και θα έπρεπε να αναγνωρίζονται ως ένα από τα πολλά σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τη μοναδική φύση της Ελλάδας.

«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε οτι από τύχη στην Ελλάδα, επιβιώνει μια πλούσια θάλασσα, πρέπει να κάνουμε κάτι πριν χάσουμε αυτό τον τρομερό φυσικό πλούτο», καταλήγει η κα Μήλιου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος