Αλληλεγγύη και αντιδράσεις για την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα (video)

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι συνεχείς μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, με την κυβέρνηση να ζητά επιβολή κυρώσεων σε όποιες χώρες δεν δέχονται επιμερισμό των βαρών. Αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες συναντά η μεταφορά μεταναστών στην ενδοχώρα, αν και οι δήμοι στης Κρήτης ανοίγουν τις πύλες τους σε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Το πράσινο φως έδωσαν οι δήμαρχοι της Κρήτης για την υποδοχή σταδιακά 400 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, σε όλους τους Νομούς. “Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι έχουμε παιδιά, εφήβους, ηλικίας 14 έως 18 ετών, αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που θα έρθει και το μεγαλύτερο ποσοστό έχει δει τους γονείς του να χάνονται μπροστά στα μάτια τους”, ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Λαμπρινός.

Στην Κρήτη γίνεται προσπάθεια να βρεθούν οικήματα που προσομοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε πραγματικά σπίτια για την φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Τα ξενοδοχεία δεν είναι επιλέξιμη λύση. Στο νησί φιλοξενούνται ήδη 1.000 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες από Συρία, σε σπίτια, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας ΕΣΤΙΑ. Πλέον, αναζητούνται νέοι χώροι για την φιλοξενία, αρχικά 100 παιδιών.

Αντίθετα, οι κάτοικοι των Βρασνών, που απέτρεψαν την μεταφορά επιπλέον 200 προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή, παραμένουν στον δρόμο, σε ετοιμότητα. Ζητούν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση πως δεν θα επιχειρηθεί εκ νέου μεταφορά.

Θέμα κυρώσεων για τις χώρες που δεν αναλαμβάνουν το μερίδιό τους στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας: “Οφείλει τελικά η ΕΕ να αναλάβει σε αυτό το θέμα μέχρι και καθεστώς κυρώσεων, εσωτερικών, οικονομικών, κατά των χωρών οι οποίες είναι απλώς επιβάτες μόνο για τα ωφελήματα και στα ζόρια τα παρατάνε και δείχνουν τους άλλους”.

“Δυστυχώς, η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, έδωσε τα κλειδιά της διαχείρισης στον κύριο Ερντογάν. Έχει έρθει η ώρα αυτό να αλλάξει και μαζί με την φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, να δώσουμε λύση σε αυτό το μεγάλο ζήτημα. Τώρα είναι η ώρα”, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Π. Χρηστίδης.

Την ανοιχτή δομή φιλοξενίας στην Κόρινθο, επισκέφθηκε το απόγευμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. “Οι εικόνες, είναι εικόνες ντροπής, τριτοκοσμικές και σε αυτό βέβαια φταίνε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουν ότι σε κατοικημένες περιοχές δεν πρέπει να υπάρχουν hotspots”, δήλωσε ο Κ. Βελόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χ. Γιαννοπούλου, Φ. Καλαθάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος