Αλ. Στεφανής: Πλήρες σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών-Διαμαρτυρία μεταναστών (video)

Στο λιμάνι του Πειραιά  έφτασαν ακόμη 75 πρόσφυγες και μετανάστες, αιτούντες άσυλο, από Χίο Και Μυτιλήνη και στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης μετακινήθηκαν σε άλλη δομή στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Την ίδια ώρα στο Βαθύ της Σάμου καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν περίπου 100 πρόσφυγες και μετανάστες. “Δεν θέλουμε ψεύτικες υποσχέσεις, χρειαζόμαστε την ελευθερία μας”, έγραψαν σε χαρτόνια. Σε Σάμο και Κω βρέθηκε ο υφυπουργός εθνικής Αμυνας και ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος αναχώρησε στη συνέχεια για Χίο και Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των επαφών με τους αρμόδιους φορείς για τη μετεγκατάσταση προσφύγων προς την ενδοχώρα.

Υπάρχει δύναμη και συνοχή, καθώς και ένα πλήρες σχέδιο αποσυμφόρησης, προς άμεση υλοποίηση επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σάμο, τη Χίο, την Κω και τη Μυτιλήνη με την νέα του ιδιότητα ως ειδικός συντονιστής για την εφαρμογή του σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προς την Ηπειρωτική Ελλάδα.

“Ασχολούμεθα με κάτι το οποίο παρακολουθούμε από τότε που ξεκίνησε. Από το 2014-2015. Όχι δεν αλλάζει τίποτα στην εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων και τίποτα σε συμβαίνει έξω από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Άμυνας από τη Μυτιλήνη.

” Ήρθαμε στη Λέσβο και στα άλλα νησιά γιατί θέλουμε να συζητήσουμε επιλογές και τρόπους υλοποίησης του σχεδίου διαχείρισης που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αλλά και γιατί πρέπει με την πράξη μας να απαντήσουμε στην ανάγκη εκτόνωσης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά και στη γενικότερη διαχείριση του προβλήματος» ανέφερε.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε, επίσης, το χωριό της Μόριας και συναντήθηκε με κατοίκους και τον πρόεδρο της Κοινότητας. Δεν παρέλειψε εκεί να σημειώσει, πως «με ικανοποίηση διαπιστώνεται η άριστη συνεργασία τοπικής κοινωνίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Ο κ. Στεφανής σημείωσε: «Η αποσυμφόρηση θα γίνει. Θα το δείτε όταν το κάνουμε και θα το κάνουμε και καλά».

  • Στην Μόρια φιλοξενούνται περισσότεροι από 14.000 αιτούντες άσυλο, όταν η δομή μπορεί να αντέξει το πολύ 3000 άτομα.
  • Στο Βαθύ της Σάμου, διαμένουν 6000 πρόσφυγες και μετανάστες την στιγμή που η δυναμικότητα της δομής φτάνει τα 648 άτομα.
  • Στην Κω, τετραπλάσιος ο αριθμός ανθρώπων που φιλοξενείται στην δομή στο Πύλι, 3600 άνθρωποι σε έναν χώρο για οκτακόσιους.
  • Ασφυκτική η κατάσταση και στην Χίο, όπου μένουν 4000 αιτούντες άσυλο, όταν ο χώρος της ΒΙΑΛ, μπορεί να φιλοξενήσει έως 1270 ανθρώπους.

“Οι κάτοικοι της περιοχής, οι κάτοικοι της Χίου, έχουν φτάσει στα όριά τους και αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί και περιμένουμε από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα”, τόνισε στο μεταξύ, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος.

Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου
Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος