Αλ. Γρηγορόπουλος: 13 χρόνια από την δολοφονία του – Μικρής έκτασης επεισόδια στις πορείες μνήμης

Οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν λίγα λεπτά μετά τις εννέα το βράδυ στις 6 Δεκεμβρίου 2008. Η σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μπροστά στα μάτια των φίλων του. Ο θάνατός του ακαριαίος.

Ερασιτεχνικό βίντεο κατέγραψε τη στιγμή της δολοφονίας.

Κόσμος άρχισε να συρρέει στα Εξάρχεια και νεαροί έστησαν τα πρώτα οδοφράγματα. Τις επόμενες ημέρες ξέσπασε ένα κύμα πανελλαδικής εμβέλειας, που οδήγησε σε πρωτοφανούς έντασης ταραχές, κυρίως στη Αθήνα που πήραν διεθνείς διαστάσεις και σε πολλές μεγαλουπόλεις του κόσμου διοργανώθηκαν εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης.

Από τον Ιούλιο του 2019 ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, έχει αποφυλακιστεί, μετά τη μείωση της ποινής του και εκκρεμεί η αναίρεση που άσκησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Μαθητές, φοιτητές και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, πραγματοποίησαν και φέτος πορεία μνήμης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούν μέχρι και το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο είχε παραδοθεί στις φλόγες το 2008, από διαδηλωτές.

Στα Εξάρχεια στη διασταύρωση των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, πολίτες άφησαν λουλούδια και άναψαν κεριά κάτω από τη φωτογραφία του που γράφει: «Εδώ, έσβησε αναίτια το παιδικό χαμόγελο του αθώου δεκαπεντάχρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου».

Επεισόδια στις πορείες μνήμης

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Αλέξανδρος Καλαφάτης γύρω στις 21:20, στην οδό Σολωμού σε δρόμο που οδηγεί στην πλατεία Εξαρχείων εκτυλίσσονταν επεισόδια που είχαν ξεκινήσει πριν από 1 ώρα ανάμεσα σε ομάδες νεαρών που εκτόξευαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με ρίψη χημικών.

Υπάρχουν καμένοι κάδοι σε διάφορα σημεία.

Όλα ξεκίνησαν μετά τέλος της πορείας, που μέσω της Εμ. Μπενάκη κατέληξε στα Εξάρχεια, εκεί που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος

Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ ανέφερε δύο μέτωπα, το πρώτο στην οδό Σολωμού και το δεύτερο στην οδό Στουρνάρη. Υπάρχουν πάρα πολλές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ νωρίτερα έφτασε και η αύρα της ΕΛ.ΑΣ.

Προηγουμένως υπήρξε κυνηγητό μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Μέχρι να καταλήξει η πορεία όλα ήταν ειρηνικά. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν ομάδες κουκουλοφόρων έφτασαν στην πλατεία Εξαρχείων η οποία έχει καταληφθεί από αστυνομικές δυνάμεις. Διακρίνονται τουλάχιστον 10 διμοιρίες των ΜΑΤ.

Έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις και πέντε προσαγωγές.

Θεσσαλονίκη

Γύρω στις 9 το βράδυ τα πράγματα έχουν ηρεμήσει, νωρίτερα όμως σημειώθηκαν επεισόδια όταν πορεία μελών του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου κατέληξε στην Καμάρα από όπου και ξεκίνησε.

Υπήρχε φραγμός της ΕΛ.ΑΣ με κλούβες αλλά και το όχημα εκτόξευσης νερού. Οι νεαροί άρχισαν να πετούν μολότοφ, καπνογόνα και πέτρες στους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και τους απώθησαν στην περιοχή της Ροτόντας όπου ξεκίνησε κλεφτοπόλεμος μέσα στα στενά.

Μια ομάδα αποσπάστηκε και κινήθηκε προς την οδό Αγοράς.

Άλλη ομάδα κινήθηκε προς το λιμάνι όπου επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με οδοφράγματα, μολότοφ και κλεφτοπόλεμο μέσα στην περιοχή των Λαδάδικων.

Τα άτομα προσπάθησαν να κινηθούν και προς την πλατεία Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν γίνει 35 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου, Αλέξανδρος Καλαφάτης, Χαρά Γιαννοπούλου, Παύλος Σαρόγλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος