Αισιοδοξία από τη μείωση των κρουσμάτων – Ρεβεγιόν με τήρηση μέτρων (video)

Αχτίδα αισιοδοξίας αφήνει ο μειωμένος αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, που άρχισε να καταγράφεται στη χωρά μας όχι όμως και εφησυχασμού.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 639 νέα κρούσματα, διασωληνώθηκαν 558 ασθενείς ενώ 62 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους.

“Τα σημεία πίεσης στο σύστημα υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση δεν ανακουφίζεται, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη”, ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης επίκουρος καθηγητής υγιεινής & επιδημιολογίας.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας παραμένει ασφυκτική, παρότι ο αριθμός των εισαγωγών έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά.

“Οι εισαγωγές μόνο 8 πρώτη φορά σε μονοψήφιο νούμερο αν διατηρηθεί έτσι αποσυμπιεζόμαστε. Η πληρότητα στις ΜΕΘ όμως 100%”, αναφέρει ο Γιώργος Βασιλόπουλος Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.

Γιατροί και νοσηλευτές απευθύνουν έκκληση για πίστη τήρηση των μέτρων τις γιορτές καθώς συμφωνά με τους ειδικούς οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι σε διαμέρισμα 150 τετραγωνικών αν μαζευτούν 20 άτομα και κανένα δεν φορά μάσκα, αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά του κορονοϊού.

Οι προετοιμασίες πυρετώδεις στη χωρά μας, προκείμενου όλα να είναι έτοιμα για την παραλαβή, τη διανομή, την αποθήκευση και το μαζικό εμβολιασμό εκατομμυρίων πολιτών.

“Υπολογίζουμε ότι θα έρθουν τα εμβόλια το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο δεκαπενθήμερο θα αρχίσει ο εμβολιασμός”, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

Κάποιοι βεβαία έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορoνοϊού, όπως ο ορθοπεδικός Παναγιώτης Ρουπακιώτης που ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία. Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δε δίστασε στιγμή να κάνει την πρώτη δόση, καθώς το εμβόλιο είναι απολυτά ασφαλές: “Συχνές παρενέργειες είναι ένα οίδημα στο σημείο. Εσείς είχατε παρενέργειες. Όχι μόνο έναν πόνο στο σημείο πραγματικά κανένα

Από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια παιδιατρικής, τονίζει πως: “Το εμβόλιο είναι προστατευτικό εξίσου όχι μόνο σε νεαρές ηλικίες αλλά και σε άνω των 55-65 ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα και αποτελεσματικο σε άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια διαβήτη”.

Από το βήμα της βουλής ο υπουργός Υγείας ζήτησε εθνική ομοψυχία στο ζήτημα του εμβολιασμού: “Να βοηθήσουμε όλοι ώστε αυτή η πολύ δύσκολη εξίσωση και το τεράστιο υγειονομικό εγχείρημα του εμβολισμού να πετύχει”.

Στην όλη προσπάθεια αναμένεται να συστρατευτούν και οι φαρμακοποιοί βοηθώντας τους πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο και δεν έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν SMS μεσώ της άυλης συνταγογράφησης να μπορούν να κλείσουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους.

Ρεβεγιόν με τήρηση μέτρων

Διαφορετικές οι φετινές γιορτές λόγω της πανδημίας. Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεψαν την άρση του lockdown και γι` αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε διευκρινίσεις.

H πανδημία έχει φέρει αλλαγές στην ζωή μας έτσι για φέτος ξεχνάμε τα ρεβεγιόν που ξέραμε μέχρι σήμερα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

-Καθώς θα βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

-Σε ισχύ και απαγόρευση και από μία περιφέρεια σε άλλη.

-Όπως προβλέπεται δεν θα επιτρέπεται η συγκέντρωση σε σπίτια άνω των 9 ατόμων προερχομένων από δύο οικογένειες.

-Οι έλεγχοι της αστυνομίας θα είναι εντατικοί και καθ΄όλη την εορταστική περίοδο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα μέτρα.

Ρεποτάζ: Μαρία Σταθοπούλου, Κάτια Νιάκαρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος