Αιμ. Αυγουλέας: Ευκαιρία να ξαναφτιάξει τεχνολογική βιομηχανία η Ελλάδα (audio)

«Η θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη θα παραμείνει δύσκολη εάν συνεχίσουν να συγκρούονται τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα. Θα παραμείνει ασταθής και ασύμμετρη καθώς υπάρχει μια πολύ πολλή βαθιά ύφεση χωρίς την ευθύνη των τραπεζών». Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής Διεθνούς Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται πολύ περισσότερα και μεγαλύτερα βήματα για να σηκώσει το ανάστημά της. Ίσως το Tαμείο Aνασυγκρότησης να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ειδικά εάν μπορέσουν να αντληθούν και επενδυτικά κεφάλαια. Πιστεύω ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι οι επενδύσεις που θα αντληθούν από τις κεφαλαιαγορές».

Ο κ. Αυγουλέας μιλώντας και με τη νέα του ιδιότητα αυτή του μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ESMA (Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών) επεσήμανε ότι «αρκετά θα είναι τα χρήματα του ταμείου ανασυγκρότησης και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, εάν θα συμπληρωθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, γιατί η Ευρώπη πρέπει να ξανακτίσει τη βιομηχανία της και να γίνει ανταγωνιστική στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της τεχνολογικής βιομηχανίας. Είναι βέβαια ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και χώρες όπως ή Ελλάδα, των οποίων η οικονομία χειμάζεται από την πανδημία, θα πάρουν μια βαθιά ανάσα. Δεν αρκεί όμως γιατί θα πρέπει να δούμε κα που θα πάνε τα χρήματα. Εάν πάνε στην εισαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τη Γερμανία είναι δώρο άδωρο. Η χώρα μας με πολύ χαμηλό το κόστος παραγωγής, έχει την ευκαιρία να ξαναφτιάξει ελαφρά βιομηχανία στην οποία έχει μακρά παράδοση, αλλά και τεχνολογική βιομηχανία, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ανθρώπινο κεφάλαιο που εξήγαγε όλα αυτά τα χρόνια. Μερικούς από αυτούς εάν μπορέσει να επαναπατρίσει και να φτιάξει εγχώρια βιομηχανία υψηλής τεχνολογία αυτό αρκεί να ξαναγίνει ανταγωνιστική».
«Πρέπει να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βέβαια τα χρήματα της ΕΕ είναι αρκετά» τόνισε ο κ. Αυγουλέας και πρόσθεσε ότι είναι ένα ικανό ποσό που όμως δεν αρκεί. «Θα χρειαστούν και ιδιωτικά κεφάλαια και για να προσελκυστούν αυτά θα πρέπει να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες. Η χώρα είναι σταυροδρόμι στις παγκόσμιες συγκοινωνίες και μπορεί να ξαναδεί το θέμα της ελαφράς βιομηχανίας. Μπορεί να αναπτύξει βιομηχανία ιατρικών προϊόντων μηχανημάτων κλπ. Δεν είναι βαριά βιομηχανία ο τουρισμός».
«Ξέρω υπεύθυνα ότι ο ευρωπαϊκούς τραπεζικός τομέας έχει αντιδράσει άμεσα και έχει βοηθήσει επιχειρήσεις, εργαζομένους, δανειολήπτες να ανασάνουν μέσω memorandum, ειδικές συμφωνίες, αναδιαρθρώσεις χρεών, χαριστικές ρυθμίσεις κλπ. Στην Ελλάδα οι τράπεζες θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το μοντέλο, δεν έχουν δικαιολογία να μην το κάνουν. Είναι πολύ μειωμένες οι κεφαλαιουχικές απατήσεις και το εποπτικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας. Θα πρέπει να δείξουν βούληση και την επιχειρηματική διαύγεια να αποφασίσουν δράσεις ούτως ώστε να βοηθήσουν να ανασάνει η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νομίζω ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές θα είναι ελαστικές ακόμη και εάν τα δάνεια αυτά γίνουν μη εξυπηρετούμενα, κάτι που απευχόμενά. Υπάρχουν τρόποι και εργαλεία να αποφευχθεί, αλλά δεν μπορεί να αποτρέπει τις ελληνικές τράπεζες από το να παρέχουν πιστωτική ρευστότητα στη δοκιμαζόμενη αγορά και στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Ο κ. Αυγουλέας εξήγησε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΕ χωρίς δημοσιονομική ένωση και ανταγωνιστικές συγκλίσεις να παίξει σημαντικό ρόλο, για τον απλό λόγο ότι παραμένει μία ασταθής ένωση με ευάλωτο νόμισμα . Οι αναταράξεις θα συνεχισθούν και είδαμε και την αντίδραση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που βεβαίως δεν είναι το τέλος, αλλά το προοίμιο μιας διαδικασίας. Ήδη η κ. Λαγκαρτν ανακοίνωσε ένα καινούργιο πρόγραμμα στήριξης της ρευστότητας των οικονομιών της Ευρώπης.
Εξήγησε ότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας και ΗΠΑ- Ευρώπης προϋπήρχε της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Οι ΗΠΑ βεβαίως ανησυχούν και για την απομείωση της γεωστρατηγικής τους δύναμης, αλλά και τα οικονομικά τους ελλείματα και την αποβιομηχανοποίηση της οικονομίας τους, ενώ όπως βλέπουμε με τις τελευταίες εξελίξεις έχουν κα άλλα δομικά κοινωνικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή παρατηρούμε όχι μόνον την άνοδο της Κίνας αλλά την επιθυμία της να παίξει τον ρόλο της μεγάλης παγκόσμιας υπερδύναμης, κάτι που οι ΗΠΑ βεβαίως δεν θέλουν ούτε να της αποδώσουν, ούτε να της αναγνωρίσουν με αποτέλεσμα να είχε κορυφωθεί πριν από την κρίση και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της τεχνολογικής βιομηχανίας.
Ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει ένα παρά πολύ δυνατό κίνημα εντός των ΗΠΑ του οικονομικού εθνικού και του οικονομικού προστατευτισμού, αλλά ο πρώτο που το εξέφρασε στην ουσία είναι η Γερμανία δια της καγκελαρίου και της πολιτικής των μεγάλων πλεονασμάτων που διατήρησε καθ’ όλη την προηγουμένη δεκαετία η γερμανική οικονομία και το γερμανικό δημόσιο.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος