Τριήμερο καύσωνα και φυγής – Κλιματιζόμενες αίθουσες – Μέτρα τροχαίας (video)

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας για την ασφαλή έξοδο των εκδρομέων κατά τον εορτασμό του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής, αυξημένη αστυνομική παρουσία στα σημεία όπου παρατηρείται συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και αυξημένα μέτρα στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση.

Στο εορταστικό τριήμερο ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του ενάμισι τόνου:
-Την Παρασκευή 17 Ιουνίου στο ρεύμα εξόδου από 16.00 έως 22.00.
-Το Σάββατο 18 Ιουνίου στο ρεύμα εξόδου από 08.00 έως 13.00.
-Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα από 16.00 έως 23.00.
-Την Κυριακή 19 Ιουνίου δεν ισχύουν απαγορεύσεις.

Η Τροχαία ζητά από τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα «καυτό» αναμένεται να είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όσοι παραμείνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να ταλαιπωρηθούν από τον καύσωνα που θα πλήξει τη χώρα το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 40 βαθμούς. Το σκηνικό θα παραμείνει ίδιο τουλάχιστον έως τη Δευτέρα.

Για το λόγο αυτόν, ο Δήμος Αθηναίων λαμβάνει έκτακτα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα Παρασκευή. Συγκεκριμένα, οκτώ κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, θα λειτουργήσουν ως σημεία δροσιάς για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Το υπουργείο Εργασίας υπενθυμίζει τις “υποχρεώσεις των εργοδοτών για πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων”, ενόψει καύσωνα. Ειδικά, όσον αφορά τις ευαίσθητες κατηγορίες εργαζομένων που απασχολούνται σε υπαίθριες εργασίες ή σε δραστηριότητες υψηλής θερμικής καταπόνησης, οι αντίστοιχοι εργοδότες καλούνται να εφαρμόσουν τις σχετικές κατευθύνσεις και υποδείξεις της εγκυκλίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά ενόψει του επικείμενου καύσωνα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και υπενθυμίζει στους πολίτες, τα βασικά προληπτικά μέτρα. Ο ΙΣΑ μεταξύ άλλων συστήνει την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Προσεκτικοί θα πρέπει να είναι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, που πρέπει να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού στον καύσωνα είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.α. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες.

Σχετική είδηση: Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες – Ποιες οι κλιματιζόμενες αίθουσες
Πηγή: ΕΡΤ, ΕΡΑ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος