Αεροσκάφος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου στην θάλασσα της Ικαρίας (video)

18 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας είναι εκεί… Σχεδόν ατόφιο παρά τη σφοδρή σύγκρουση που είχε κατά την προσθαλάσσωση του, το Martin Baltimore ξεχωρίζει στην αμμούδα του Βυθού έξω απο το Μαγγανίτη της Ικαρίας.

72 χρόνια πέρασαν πλέον από την ημέρα που κατέπεσε στο Ικάριο, το αεροσκάφος εκτελούσε αεροναυτιλιακή εκπαιδευτική άσκηση.

Όταν συνάντησε κακοκαιρία, αποφασίστηκε από τον χειριστή να συνεχίσει την άσκηση σε άλλη περιοχή νοτιότερα που ο καιρός ήταν καλός, όμως σταμάτησε ο δεξιός κινητήρας.

Το πλήρωμα προσπάθησε να φτάσει στην Ικαρία και να βρει κατάλληλο χώρο για προσγείωση.

Φτάνοντας όμως στην ακτή δεν βρέθηκε τέτοιος χώρος, επιχείρησε αναγκαστική προσθαλάσσωση κοντά στο χωρίο Μαγγανίτη.

Το πλήρωμά του, οι Δεμερτζής και Δημόπουλος κολύμπησαν και τελικά διασώθηκαν από παρακείμενη βάρκα, ενώ δεν τα κατάφεραν οι Βάθης και Ζαχαρόπουλος, οι οποίοι πνίγηκαν.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία της Π.Α., τις προφορικές μαρτυρίες κατοίκων η ομάδα των δυτών έκανε τη βουτιά στην ιστορία πριν από λίγες ημέρες.

Σκοπός των δυτών ήταν η φωτογράφηση, βιντεογράφηση του Martin Baltimore, να φέρουν στη επιφάνεια την ιστορία του και να αποτίσουν φόρο τιμής στο πλήρωμα, άλλωστε τον δύτη Στέλιο Δεμερτζή έχει βαφτίσει ο θείος του Βασίλης Δεμερτζής, ο ένας εκ των δύο διασωθέντων της αναγκαστικής προσθαλάσσωσης.

Οι δύτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το μοναδικό θέαμα του αεροσκάφους στο βυθό και πως αυτό πλέον έχει γίνει κομμάτι του, ενώ άφησαν ένα δάφνινο στεφάνι.

Ο βυθός προστάτεψε το Martin Baltimore για 72 χρόνια, ευχή των δυτών είναι η καλύτερη προστασία του αεροσκάφους από τους κατοίκους και επισκέπτες της Ικαρίας του νησιού του Ίκαρου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Γ. Σιδέρης

Σχετικές ειδήσεις: Πολεμικό αεροπλάνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ικαρία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος