Α. Σκουτέλης: Προληπτική παρέμβαση τα αντιικά χάπια – Πότε πρέπει να λαμβάνονται και ποιους αφορούν (video)

“Τα αντιικά χάπια είναι μια προληπτική παρέμβαση σε άτομα τα οποία νοσούν ήπια ή μέτρια – εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα – που όμως διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν βαριά” τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “με νέα ματιά” ο Αθανάσιος Σκουτέλης, Λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής έγκρισης των αντιικών φαρμάκων. “Μετά το θετικό για κορονοϊό τεστ η πρόσληψη των χαπιών πρέπει να γίνει εντός πέντε ημερών” συνέστησε. “Η έγκριση της σχετικής αίτησης γίνεται ταχύτατα από την επιτροπή, εντός 24 ωρών” διαβεβαίωσε.

“Αυτοί που θα πάρουν τα αντιικά κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, είτε γιατί έχουν κάποια βαριά ανοσοκαταστολή και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον εμβολιασμό –  λόγω της νόσο κάποιου του π.χ καρκίνος ή από τη θεραπεία που παίρνει –  είτε άτομα που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν εμβολιαστεί” ανέφερε.

“Η θεραπεία με τα χάπια είναι η συνέχεια ή παράλληλος δρόμος των μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγήθηκαν με επιτυχία σε 2.000 άτομα, πριν από λίγο καιρό και επεξεργαζόμαστε τα αποτελέσματα. Η διαφορά τους είναι ότι τα αντιικά είναι χάπια ενώ τα μονοκλωνικά ενδοφλέβια χορηγούμενα και ήθελαν ιδιαίτερες συνθήκες χορήγησης” συμπλήρωσε.

“Μέσα σε τρείς ημέρες από το τεστ ή τη νόσηση πρέπει να έχει γίνει η αίτηση και η έγκριση” ανέφερε, “ώστε να δώσουμε περιθώριο δύο ημερών στο σύστημα διανομής κατ΄οίκον για να φτάσουν στο σπίτι του ασθενούς”

Η έγκριση γίνεται ταχύτατα από την επιτροπή, εντός 24 ωρών διαβεβαίωσε. Τα φάρμακα είναι εύκολα στη χορήγηση με ορισμένες ήπιες παρενέργειες (διάρροιες, ναυτίες, πονοκέφαλος, ζάλη) σημείωσε

“Τα χάπια δεν υποκαθιστούν επ΄ουδενί το εμβόλιο” τόνισε.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος