Α. Γκίκας: Οι επισκέψεις μεταξύ συγγενών κρύβουν τη μεγαλύτερη δυναμική μετάδοσης (video)

Είμαστε κατά την κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γκίκας μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ. Ο καθηγητής περιέγραψε την πανδημία σαν ένα «πόλεμο των ειδών» στον οποίο το όπλο μας είναι το εμβόλιο, ενώ κάλεσε σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση ενόψει των εορτών καθώς οι επισκέψεις μεταξύ συγγενών κρύβουν τη μεγαλύτερη δυναμική μετάδοσης».

‘Ένα είδος επιτέθηκε στο ανθρώπινο είδος” δήλωσε ο καθηγητής  και τώρα “το ανθρώπινο είδος με το να φτιάξει και να μοιράσει τα εμβόλια σε όλη την υδρόγειο” κάνει την “πρώτη αμυντική και ταυτόχρονα επιθετική κίνηση για να σταματήσει αυτή η πανδημία”.

“Μόλις απελευθερωθούν τα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την άλλη μέρα το πρωί ξεκινούν οι αποστολές και προς τη χώρα μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας, εξηγώντας πως “αντιστοίχως με τα εμβόλια, και η παραγωγή των φαρμάκων περνούν από πολύ αυστηρές διαδικασίες και είναι διαδικασίες, όπου πιστοποιείται και η ασφάλεια και η δράση του. Άρα χρειάζεται όλα αυτά τα βήματα, τις τρεις φάσεις μέχρι να φτάσει στο σημείο να εγκριθεί από κάποιο μεγάλο οργανισμό”.

Ερωτηθείς για την ασφάλεια των μονοκλωνικών φαρμάκων, ανέφερε ότι “στην Ευρώπη για να φτάσει ένα φάρμακο στα χέρια του καταναλωτή πρέπει να έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και για τα μονοκλωνικά φάρμακα, τα οποία είναι προϊόντα πολύ υψηλής βιοτεχνολογία, δε έχει πάρει ακόμα τέτοιου είδους άδεια”.

Σχολιάζοντας τα φετινά Χριστούγεννα ο καθηγητής δήλωσε πως “θα έχουμε αύξηση των περιστατικών και αυτός είναι ο φόβος μας, για αυτό δεν θέλουμε να κάνουμε και παρακινδυνευμένες κινήσεις απελευθέρωσης”.

Αν έρθουμε σε επαφή με συγγενείς που δεν βλέπαμε όλον αυτό τον καιρό «θα γίνει μια ενδοοικογενειακή μετάδοση, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταδοτικότητας από όλες τις άλλες κινήσεις», όπως τόνισε «αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη δυναμική μετάδοσης».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος