8 Mαρτίου: Στάση εργασίας και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σε «Πανδημοσιοϋπαλληλική στάση εργασίας ενάντια στην καταπίεση και εκμετάλλευση των γυναικών», καλεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι η «στάση εργασίας στο Δημόσιο, από τις 13:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου εργασίας και η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στη 13:30 είναι ένα πρώτο βήμα για να γίνει ορατή η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και την αναπαραγωγή και για να διεκδικηθούν λύσεις στα παραπάνω αιτήματα».

8 Mαρτίου: Στάση εργασίας και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις.

8 Mαρτίου: Στάση εργασίας και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΤο ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τις 8 Μάρτη, αναφέρει μεταξύ άλλων: “Την καλούν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση όλων όσων έχουν αρπάξει από τους εργαζόμενους τα προηγούμενα χρόνια και από τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και να «κυνηγά» τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την «ποσόστωση» της συμμετοχής των γυναικών σε οργανισμούς και επιτελεία που στηρίζουν και προωθούν τη σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τη μήτρα που γεννά τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών, την ανισοτιμία.

Την καλούν – και μάλιστα στο όνομα της «προόδου» – να αποδεχτεί τα ψίχουλα που εκάστοτε πετάει η καπιταλιστική οικονομία στους εργαζόμενους καθώς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που μακελεύουν τους λαούς.

Σε όλα αυτά τα καλέσματα του συμβιβασμού και της υποταγής, μόνο μια μπορεί να είναι η απάντηση των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών: Η οργάνωση και ενίσχυση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, για διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στους εργασιακούς χώρους, των κοινωνικών παροχών, για ΣΣΕ που απαντούν σε αυτές τις ανάγκες. Για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και λιγότερες ώρες δουλειάς, για αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις, για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ασφαλή και φθηνή κατοικία, με σύγχρονες υποδομές, μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας”.

8 Mαρτίου: Στάση εργασίας και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςTο Δίκτυο Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών  σε ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο “Η 8 Μάρτη ημέρα συλλογικού αγώνα και τιμής για τις γυναίκες που αγωνίζονται”, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Οι συνθήκες ζωής είναι πολύ χειρότερες για τις γυναίκες με πολλαπλές διακρίσεις, όπως οι γυναίκες πρόσφυγες που είναι εκτεθειμένες στη σεξουαλική κακοποίηση στους καταυλισμούς των προσφύγων, οι γυναίκες σε μονογονεϊκές οικογένειες ή οι γυναίκες Ρομά”.

Σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης, τονίζει πως: “Το Δίκτυο Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία της 8 Μάρτη, διοργανώνει μαζί με άλλες φεμινιστικές οργανώσεις και εργατικά σωματεία μαζική κινητοποίηση και καλεί όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τις επιχειρηματίες, αγρότισσες, φοιτήτριες, μαθήτριες, όλες τις γυναίκες να σταματήσουν την εργασία και τα μαθήματα, να μην προχωρήσουν σε αγορές και να απέχουν από τις ενδοοικογενειακές υποχρεώσεις την ημέρα αυτή.

Καλεί όλες τις γυναίκες στη φεμινιστική συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος την Παρασκευή, 8 Μάρτη στις 2 μμ, για να φωνάξουμε όλες μαζί

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
στην ανισότητα των αμοιβών και στα εμπόδια ανέλιξης μόνο και μόνο επειδή είμαστε γυναίκες
στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και στις απολύσεις εγκύων
στην αυξημένη ανεργία και φτώχεια των γυναικών
στη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας
στην αποκλειστική ανάληψη από τις γυναίκες όλων των υποχρεώσεων μέσα στο σπίτι
στον έμμεσο αποκλεισμό μας από τα κέντρα των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων.
στις διακρίσεις με βάση το φύλο και τον σεξουαλικό προσανατολισμό
στην έμφυλη βία και στις δολοφονίες γυναικών

ΟΧΙ άλλη Ελένη, Αγγελική, Αδαμαντία, Ανδριάνα, Ζωή”.

8 Mαρτίου: Στάση εργασίας και δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΤο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και ο Σύλλογος Νιγηριανών Γυναικών Ελλάδος Nigerian Women Organisation, Athens-Greece διοργανώνουν την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 στις 3 μ.μ. εκδήλωση αφιερωμένη σε όλες τις Γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το “μενού” περιλαμβάνει ποίηση, τραγούδι, γεύσεις, κουβέντα αλλά και ένα εργαστήριο με θέμα την έμφυλη βία.

Έναν χρηστικό οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για τη γυναίκα δημιούργησε η ΓΣΕΕ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της Συνομοσπονδίας. Την Παρασκευή είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και η ΓΣΕΕ δίνει το συγκεκριμένο οδηγό στη δημοσιότητα ώστε να βοηθήσει την κάθε εργαζόμενη να γνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματά της.

Επισυνάπτεται ο οδηγός «ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ»

Σχετικές ειδήσεις:

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος