Το 2017 καταμετρήθηκαν στην Ελλάδα 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2014 και καταγράφηκαν κυρίως στο Ιόνιο και στη Δ. Ελλάδα τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στην Κέρκυρα και στους Παξούς. Η αύξηση του αριθμού, δεν οφείλεται στις δυνάμεις της Φύσης, αλλά στους χρήστες του Facebook και Twitter του meteo.gr, οι οποίοι κατέγραψαν σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των σπάνιων αυτών φαινομένων που παλαιότερα δεν γίνονταν αντιληπτά. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των πολιτών , δήλωσε στην ΕΡΤ ο μετεωρολόγος – ερευνητής Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος , τονίζοντας ότι επειδή είναι φαινόμενο πολύ μικρής κλίμακας και δεν φαίνεται ούτε από δορυφορικές φωτογραφίες, η πληροφόρηση έρχεται από πολίτες -ερασιτέχνες εικονολήπτες-.
Πόσο κράτησε, προς τα που κινήθηκε κι αν ακούμπησε στο έδαφος ή όχι, είναι πληροφορίες που επίσης χρειάζονται, εκτός από τα βίντεο, οι ερευνητές για να μελετήσουν το φαινόμενο, τόνισε ο κύριος Λαγουβάρδος.
Ο αριθμός καταγραφής των ανεμοστρόβιλων, αυξάνεται χάρη στην ευκολία που εξασφαλίζεται το “ντοκουμέντο”, ενώ για το ενδεχόμενο να αυξηθούν κυριολεκτικά τα ακραία αυτά φαινόμενα, ο κύριος Λαγουβάρδος ανέφερε ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα που συνδέεται με το εάν θα αυξηθεί η συχνότητα των ισχυρών καταιγίδων.
Θέλει προσοχή, είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στη φύση, επαναλαμβάνει τέλος ο Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ/ Ρεπορτάζ: Προκόπης Αγγελόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος