Κινητοποιήσεις αγροτών: Ξεκινούν μεγάλη έξοδο με τρακτέρ – Προορισμός η Νίκαια

Με αιχμή το υψηλό κόστος παραγωγής, αιτήματα για φορολογικές ελαφρύνσεις και αλλαγή στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι αγρότες συγκεντρώνονται με τα τρακτέρ τους στις σε συνολικά 13 σημεία της χώρας. Με κεντρικό θεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια, οι αγρότες της Μαγνησίας από Πήλιο, Αλμυρό, Σούρπη και Βελεστίνο θα συγκεντρωθούν στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Ριζομύλου όπου το μεσημέρι θα εξετάσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους για μετάβαση στη Νίκαια. Στις 12:00 οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καρδίτσα θα έχουν προσυγκέντρωση στο Δέλτα Ιτέας για να ενισχύσουν το πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια.

Το πλαίσιο αιτημάτων:

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη.
Άμεσα έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών. Να γίνουν σε όλο το νομό τα αρδευτικά κλειστά δίκτυα. Να ολοκληρωθούν όλα τα έργα του Αχελώου.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Να μην μειωθούν οι ενισχύσεις και να είναι ακατάσχετες. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγο επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Ειδικότερα:

Στις 10:30 αγρότες από το Ανατολικό Πήλιο (Ζαγορά – Πουρί) συναντηθούν στον περιφερειακό δρόμο, στο ύψος της οδού Ιωλκού, με αγρότες από άλλες περιοχές του Πηλίου (Δράκεια κλπ) ενώ η επόμενη συνάντησή τους θα είναι με αγρότες από Αλμυρό και Σούρπη, στον κόμβο Βελεστίνου, προκειμένου όλοι μαζί να κατευθυνθούν στον Ριζόμυλο όπου ήδη, από τις προηγούμενες μέρες έχει ξεκινήσει η παράταξη αγροτικών μηχανημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς, Θεόδωρο Γεωργαδάκη, το μπλόκο της Μαγνησίας θα βρίσκεται σε άμεσο συντονισμό με το μπλόκο που στήνεται σήμερα στη Νίκαια Λάρισας.

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Χθες αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό, το Αμύνταιο και την Πρέσπα, προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των ελληνοαλβανικών συνόρων στην Κρυσταλλοπηγή, δηλώνοντας πως πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων.Την επόμενη εβδομάδα θα οργανωθούν συνελεύσεις, στις οποίες, σε συντονισμό με αγροτικούς συλλόγους από όλη τη χώρα, θα αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις.

Οι αγρότες της Μεσσήνης αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ με τα αγροτικά μηχανήματα με σκοπό το στήσιμο μπλόκου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος