Κεφαλονιά: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους – Θα κηρυχθεί αναδασωτέα η καμμένη έκταση (video)

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών μετέτρεψε σε αποκαΐδια η πυρκαγιά στο νοτιοανατολικό άκρο της Κεφαλονιάς που τέθηκε υπό έλεγχο μετά από τιτάνια επιχείρηση πυρόσβεσης για 24 και πλέον ώρες. Χωριά εκκενώθηκαν καθώς οι φλόγες έφτασαν τα σπίτια, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να αποτρέψουν τα χειρότερα, να μην επεκταθεί δηλαδή η πυρκαγιά στο στολίδι του νησιού, το δάσος Μαύρης Ελάτης στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου. Στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ώστε να ερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Για έργο εμπρηστών κάνουν λόγο οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς.

Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από την περιοχή που κάηκε δεν πρόκειται να αποχαρακτηριστεί ή να χτιστεί. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Πολιτεία προς κάθε κατεύθυνση. Μάλιστα, υπάρχει σκέψη αυστηροποίησης των ποινών για τους εμπρηστές, που αναμένεται να αποθαρρύνει όποιον ορέγεται να χτίσει σε δάσος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται η συγκεκριμένη δασική περιοχή στην Κεφαλονιά. Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για εμπρησμό ή όχι, κανένα τμήμα δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από την αναδάσωση, διαμηνύει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Δεν υφίσταται μια δασική έκταση που καίγεται να αλλάξει χαρακτήρα, απαγορεύεται η μεταβολή. Εκεί που δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσική αναγέννηση θα υπάρξει εισήγηση για τεχνική αναγέννηση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευάγγελος Γκουντούφας.

«Πρέπει να ισχύει ότι δεν νομιμοποιούνται οι εκχερσώσεις καθ΄ οιονδήποτε τρόπο. Ούτε οι παράνομες καταπατήσεις ούτε βεβαίως και οικιστικές πυκνώσεις» είπε η διδάκτωρ Περιβαλλοντικού Δικαίου, Γιάννα Παναγοπούλου.

Η φωτιά στην Κεφαλονιά εντοπίστηκε με απόλυτη ακρίβεια μέσω δορυφόρων από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και διαβιβάστηκε άμεσα η πληροφορία στο κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Μετά από δυο εβδομάδες παρατεταμένου καύσωνα και ξηρασίας, τα δένδρα, οι θάμνοι και οι καλλιέργειες αποτέλεσαν τροφή για την πυρκαγιά που – σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις – έκαψε πάνω από 10 χιλιάδες στρέμματα αγροτικών και δασικών εκτάσεων.

«Υφίσταται η συνταγματική υποχρέωση της κήρυξης της καμμένης δασικού χαρακτήρα έκτασης ως αναδασωτέα, το χρονικό περιθώριο είναι 3 μήνες από την κατάσβεση της πυρκαγιάς» τόνισε ο κ. Γκουντούφας.

Η βασική ποινή για τους εμπρηστές δασών είναι 3-5 χρόνια, 10 χρόνια αν προκύψει κίνδυνος ζωής, 5-15 χρόνια αν υπάρξει σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, 10 χρόνια σε περίπτωση ενός θανάτου και ισόβια κάθειρξη για μεγαλύτερο αριθμό.

«Ένα 5% πηγαίνει στη φυλακή και αυτό για ένα εξάμηνο, βγαίνουν ελεύθεροι» ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόσταση από το ίδιο το γεγονός και την τιμωρία του δράστη στη συνέχεια. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να αυστηροποίηση με τις ποινές πρέπει όμως να εκτίονται οι ποινές» σημείωσε η κα. Παναγοπούλου.

Στην περίπτωση των ιδιωτικών καμμένων δασών στη Κεφαλονιά, βάσει συντάγματος, ο ιδιοκτήτης πρέπει να μεριμνήσει για την αποκατάσταση. Αν δηλώσει κώλυμα, τότε αναλαμβάνει το κράτος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος