Καύσωνας: Πώς θα προφυλαχθούμε από τις θερμές αέριες μάζες – Xρήσιμες οδηγίες

Μέρες του 1987 θα θυμίζει ο παρατεταμένος καύσωνας που ξεκινά από σήμερα και θα διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα. Αναγκαία είναι η λήψη μέτρων προστασίας.

Για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη αυτή κατάσταση με τις θερμές αέριες μάζες που έρχονται από την Αφρική, για την οποία, μάλιστα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκδώσει δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, θα πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.

Κι αυτό γιατί όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με παράγοντες όπως υγρασία και άπνοια, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα πρέπει να τηρήσουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την αντιμετώπιση του καύσωνα:

  • Παραμένουμε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφεύγουμε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Δεν βγαίνουμε για σωματική άσκηση (π.χ. βάδισμα ή τρέξιμο) για πολύ ώρα κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμάμε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Επιλέγουμε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φοράμε, επίσης, μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίζουμε ώστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
    Περιορίζουμε τα λιπαρά.
    Καταναλώνουμε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων), ενώ αν ιδρώνουμε πολύ, προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας.
    Κάνουμε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν δεν μπορούμε και χρειαστεί, τοποθετούμε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ. να συμβουλευθούν τον ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
    Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.
  • Αν έχουμε νεογνά βρέφη τα ντύνουμε όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίζουμε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίζουμε να μην μένουν στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ. Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, μεριμνούμε ώστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
  • Aν έχουμε ηλικιωμένους στο σπίτι τους μετακινούμε Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους κατά το δυνατόν, διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Ανοίγουμε το χώρο διαμονής τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε τον ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.

Κλιματιζόμενοι χώροι σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Πειραιά, ενόψει καύσωνα, θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση από σήμερα 27/7 κλιματιζόμενη αίθουσα για την προστασία των πολιτών από τις προβλεπόμενες υψηλές θερμοκρασίες.

Οι πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του κλιματιζόμενου χώρου, μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου 213 2022000.

Μέτρα για την προστασία των ευπαθών ατόμων από τον καύσωνα ενεργοποιεί επίσης και ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, από τις 11.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα, ο δήμος διαθέτει στο κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες στο 4ο και 5ο παράρτημα ΚΑΠΗ που βρίσκονται στις οδούς Γρηγορίου Λαμπράκη 42 και Αλεξανδρείας 27. Από αύριο, Τετάρτη, ανοιχτοί κατά τις ίδιες ώρες θα μένουν ακόμη οι χώρες του φουαγιέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και το ισόγειο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής στην οδό Αγγελάκη 13.

Επίσης, η δομή αστέγων της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13 (τηλ. 2310-528811) θα βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία με απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος