Καύση βιβλίων από αρνητές γονείς: Αναβιώνουν ζοφερές σκηνές από το παρελθόν – Τι λέει Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ στην ΕΡΤ (video)

Αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει σκηνές βγαλμένες από εποχές που θεωρούσαμε πως έχουν περάσει ανεπιστρεπτί που αναβίωσαν στη Χαλκίδα. Γονείς αρνητές, σε κεντρικό σημείο της πόλης, έκαψαν βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά που διανεμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στα σχολεία και αφορούσαν στην προστασία από την πανδημία.

Σκοταδισμός και οπισθοδρόμηση, αρνητές γονείς καίνε το παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, μάσκες, self test, φωνάζουν «κάτω τα χέρια από τα παιδιά μας» και καίνε βιβλία. Το αδιανόητο περιστατικό συνέβη στη Χαλκίδα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πίσω από τα δικαστήρια της πόλης.

Αρνητής γονιός δηλώνει: «Αυτό είναι το βιβλίο που κάνει προπαγάνδα στα μικρά μας τα παιδιά».

Η σπουδαία ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε την καύση βιβλίων μεσαιωνική: «εγώ αν ήμουν στη θέση της κ. Κεραμέως θα έβαζα το βιβλίο του Τριβιζά σε όλες τις σχολικές βιβλιοθήκες. Ο μεσαίωνας έχει τελειώσει πριν 1000 χρόνια αν εμείς τον κρατάμε ακόμα εδώ και θέλουμε να το δείχνουμε και στα παιδιά μας είμαστε αξιοκατάκριτοι και πρέπει κάποιος να αντιδράσει».

Στις σελίδες του βιβλίου εξελίσσεται ένα παραμύθι που εξηγεί με απλό τρόπο στους μικρούς μαθητές τι είναι ο κορονοϊός και πώς μπορούν να προφυλαχθούν.

Ο Λάμπρος Γιαννούχος, πρόεδρος του συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, σχολίασε πως: «Βιβλία έχουν καεί στην περίοδο του ναζισμού. Τα βιβλία δεν τα έχουμε για να τα καίμε τα έχουμε για να τα διαβάζουμε και το συγκεκριμένο βιβλίο δόθηκε να το διαβάσει όποιος θέλει όχι υποχρεωτικά».

Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να καίνε βιβλία αναφέρει η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ηθοποιός και σκηνοθέτης Κάρμεν Ρουγγέρη, λέγοντας: «Ο φασισμός στο έπακρον. Αυτοί οι άνθρωποι, δεν ξέρω για ποιο λόγο, συνήθως ό,τι κάνουν δεν τιμωρούνται. Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια χώρα δημοκρατική, εάν δεν υπάρχει και η τιμωρία στην άκρη. Να φοβάται και κάποιος άνθρωπος να κάνει αυτά που κάνει».

«Οι αποτρόπαιες εικόνες, με «αρνητές» του κορονοϊού να καίνε βιβλία στη Χαλκίδα, θυμίζουν σκοτεινές περιόδους και μεσαιωνικού χαρακτήρα τελετές, κατά τα πρότυπα των ναζί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Την παρέμβασή της εισαγγελίας για να επιστρέψει μαθητής στην σχολική αίθουσα ζήτησε διευθυντής δημοτικού σχολείου στη Μαγνησία όπου συνολικά πέντε μαθητές δημοτικού δεν φοιτούν στο σχολείο λόγω των αρνητών γονιών τους.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος