Κατώτατος μισθός: Υπό εξέταση νέα αύξηση – Νέα δεδομένα από τις ανατιμήσεις αλλά και το ρυθμό ανάπτυξης

Και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδιάζεται από το 2022 , επιπλέον αυτής που είναι ήδη δρομολογημένη να ενεργοποιηθεί την πρωτοχρονιά. Οι διαδικασίες επιταχύνονται, προκειμένου να απορροφηθεί μέρος του κύματος ανατιμήσεων που προκάλεσε η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Ο μηχανισμός θυμίζει λίγο την παλιά Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή: ο πληθωρισμός αυξάνει, οι (κατώτατοι) μισθοί τον παρακολουθούν.

Η ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 7% μέσα στο 2021 αλλά και το ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό δημιουργούν νέα δεδομένα και για τον κατώτατο μισθό.

Η δρομολογημένη αύξησή του κατά 2% από την 1/1/2022 θα επανεξεταστεί με στόχο, ύστερα από γύρο διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους να υπάρξει περαιτέρω αναπροσαρμογή.

«Οι νέες ρυθμίσεις για τον κατώτατο  θα είναι από τον καινούργιο χρόνο και θα λάβουν υπόψη ότι η οικονομία έχει ανάπτυξη», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή αναμένεται να αναθεωρηθεί για δεύτερη φορά φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης με τον νέο στόχο να τοποθετείται στο 6,5-7%. Προς τα πάνω όμως, στα επίπεδα του 2-3% θα αναθεωρηθεί και ο πληθωρισμός κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Με τα σημερινά δεδομένα, την 1/1/2022 ο κατώτατος μισθός θα ανέβει:

  • Από 650 στα 663 ευρώ μεικτά ή 569 καθαρά,
  • Στα 729 μεικτά για όσους μπαίνουν στη 2η 3ετία
  • Στα 965, για πάνω από 6 χρόνια υπηρεσίας
  • Και στα 861 για πάνω από 9 χρόνια.

«Αναμένουμε θετικά τη νέα αύξηση για να ενισχυθεί η καταναλωτική δύναμη των νοικοκυριών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Νίκος Καρανίκας.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έδειξαν αύξηση στο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 7% μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, το εισόδημα πλήττεται πλέον από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και ιδιαίτερα στην ενέργεια καθώς καύσιμα και ηλεκτρισμός ανατιμήθηκαν κατά 25,3% τον Οκτώβριο με τον μέσο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 3%.

Αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού θα ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κατά 2,8% αυξήθηκε ο γενικός δείκτης τροφίμων, με κάποια όμως από αυτά, όπως τα νωπά λαχανικά να εμφανίζουν αύξηση άνω του 23%.

ΕΡΤ1- Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος