Εισήγηση για μέτρα περιορισμού κινητικότητας -Τι εξετάζεται (video)

Array

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί το ρεκόρ κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ειδικά στην Αττική, με ισχυρό αποτύπωμα στα νοσοκομεία. Συνεδριάζει σήμερα το πρωί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι αναμένεται να διατυπώσουν την εισήγησή τους προς την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι ο κωδικός ” 6″ να ισχύει για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.

Οι συσκέψεις είναι συνεχείς, καθώς η πληρότητα στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου αγγίζει το 93%. Στην έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, εξετάζονται νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα. Οι λοιμωξιολόγοι ενδέχεται να προτείνουν καθολικό απαγορευτικό στο σύνολο της χώρας, αντίστοιχο με εκείνο του περσινού Μαρτίου. Ανάμεσα στα άλλα ανησυχία έχει προκαλέσει και η αύξηση των ενδοοικογενειακών λοιμώξεων.

Η αναδιάταξη στα νοσοκομεία συνεχίζεται και στο πλαίσιο αυτό το “Σισμανόγλειο” μετατρέπεται αποκλειστικά σε covid νοσοκομείo και προστίθεται στη δύναμη των νοσηλευτικών ιδρυμάτων “Παμμακάριστος”, “Ελπίς” και “Αγία Βαρβάρα” που έχουν ριχθεί στη μάχη με τον ιό.

Παράλληλα, τo NΙΜΙΤΣ και το “Ερρίκος Ντυνάν” θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των περιστατικών, που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία Φιλιατών και Άρτας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες. Από το Νοσοκομείο της Άρτας ξεκίνησαν οι διακομιδές ασθενών προς τα Ιωάννινα, καθώς ήδη από το βράδυ της Δευτέρας και οι 25 κλίνες που μπορούσαν να διατεθούν σε ασθενείς με Covid-19 είχαν γεμίσει.

Για το 24ωρο που πέρασε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.353 νέα κρούσματα. 422 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τις όποιες αποφάσεις, αλλά και το σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, αναμένεται να παρουσιάσει το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να υπάρξουν:

  • Αυξημένοι έλεγχοι ή περιορισμοί στον κωδικό “4”, που ισχύει για την παροχή βοήθειας, καθώς γίνεται κατάχρηση.
  • Περιορισμός της χρήσης του κωδικού “6” που αφορά την άθληση, όπου επίσης έχει διαπιστωθεί κατάχρηση, που φέρνει ακόμα και μποτιλιάρισμα στους δρόμους, ιδίως όποτε ο καιρός είναι καλός. Θα επιτρέπεται η χρήση του για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο, χωρίς να απαγορεύεται η διαδημοτικές κυκλοφορία αρκεί να γίνεται με τα πόδια.
  • Ένα τρίτο μέτρο αφορά στην αύξηση των ελέγχων και των τεστ, στους βιομηχανικούς χώρους και στους χώρους εργασίας, όπου δεν μπορεί να ισχύσει σε μεγάλο βαθμό η τηλεργασία.
  • Παράλληλα θα ενταθούν οι έλεγχοι για αυστηρή τήρηση της τηλεργασίας όπου προβλέπεται.
  • Επίσης, εξετάζεται η άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα που ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Να μεταφερθεί, δηλαδή, και αυτή στις 21:00 το βράδυ, όπως τις καθημερινές.
  • Παραμένει ο στόχος για σταδιακό άνοιγμα στις 16 Μαρτίου. Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι μια πρόταση που είναι στο τραπέζι είναι το 6 να γίνεται με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο γιατί γίνεται σε πολλές περιπτώσεις κατάχρηση.
Η κα Πελώνη τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό οπότε το lockdown πάει προς τα μέσα Μαρτίου και δήλωσε πως αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών που συνεδριάζουν σήμερα για τις αλλαγές στα ωράρια και τις απαγορεύσεις των μετακινήσεων.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου Θράκης Β. Μανωλόπουλος εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι ένας λόγος για τα αυξημένα κρούσματα είναι το μεταλλαγμένο στέλεχος που είναι πολύ μεταδοτικότερο και αυτός είναι λόγος να ελέγχονται καλύτερα τα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο.

Θα έπρεπε ήδη να έχουμε μια έναρξη της αποσυμφόρησης  και αποκλιμάκωση της κατάστασης, την οποία και ελπίζουμε, πρόσθεσε. Αυτό δεν φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε στην διάθεση μας. Είναι προφανές είπε,  ότι δεν υπάρχει επαρκής τήρηση των μέτρων. Ο καθηγητής εστίασε και στην επαρκή ιχνηλάτηση κατά τις προηγούμενες μέρες και τάχθηκε υπέρ ενός αυστηρότερου lockdown για ένα διάστημα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή “Από τις 6” ο Λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, γενικός συντονιστής για τον κορονοϊό Βασίλης Παπασταμόπουλος ανέφερε ότι το υγειονομικό σύστημα δέχεται μεγάλη πίεση και υπάρχει κόπωση στο προσωπικό, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αποσυμπίεση μετά την λειτουργία του “Σισμανόγλειου” και του “Τζάνειου” ως νοσοκομεία covid. Ο κ. Παπασταμόπουλος υπογράμμισε ότι δεν βοηθούν οι συζητήσεις για τις μεταλλάξεις, ούτε οι δημόσιες τοποθετήσεις γιατρών για το πρέπει να γίνει γιατί συμβάλουν στην αναξιοπιστία του ιατρικού κόσμου. Υπάρχει επιτροπή που αποφασίζει για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη,

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος