Καθησυχαστικά εμφανίζονται τα πρώτα στοιχεία για τη σεισμική δραστηριότητα στηνΕύβοια, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίοι παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.
Διαβάστε επίσης: Το ΕΡΤnews στην Εύβοια: Τα σπίτια με τις μεγαλύτερες ζημιές – Μέσα στην εβδομάδα ανοίγει η διαδικασία αποζημιώσεων
Όπως έγινε γνωστό μετά από σύντομη ενημέρωση, έχουν ήδη καταγραφεί τουλάχιστον 112 σεισμικές δονήσεις σε πολύ περιορισμένη γεωγραφική ακτίνα, γεγονός που θεωρείται θετικό. Από τη μία πλευρά, προσφέρει στους επιστήμονες πλούσιο όγκο δεδομένων για ανάλυση, ενώ από την άλλη ενισχύει την εκτίμηση ότι δεν επηρεάζονται γειτονικά, ενδεχομένως πιο επικίνδυνα ρήγματα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο σεισμός των 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας ενδέχεται να ήταν ο κύριος σεισμός, διατηρώντας ωστόσο μια επιφύλαξη, όπως συμβαίνει σε κάθε φυσικό φαινόμενο. Η μετασεισμική δόνηση των 4,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε τα ξημερώματα ενισχύει αυτό το σενάριο, με τους σεισμολόγους να επισημαίνουν ότι η έντονη μετασεισμική ακολουθία συμβάλλει στην εκτόνωση της σεισμικής ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι «δεν με ανησύχησε, είμαστε σε καλό δρόμο». Όπως σημείωσε, η εμφάνιση πολλών σεισμών αυτού του μεγέθους αποτελεί ένδειξη εκτόνωσης της διαδικασίας, προσθέτοντας ότι, με βάση τα ιστορικά δεδομένα και τα χαρακτηριστικά των ρηγμάτων της περιοχής, είναι σπάνιο να σημειωθούν δονήσεις που να ξεπερνούν τα 5,3 Ρίχτερ.
Παρά τη θετική εικόνα, οι αρχές και οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή, ιδιαίτερα όσους κατοικούν σε παλαιά κτίσματα. Όπως επισημαίνεται, για τις επόμενες 48 ώρες συνιστάται αυξημένη προσοχή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προτείνεται ακόμη και η αποφυγή διανυκτέρευσης σε παλιά, λιθόκτιστα σπίτια, μέχρι να ολοκληρωθεί η κύρια φάση της μετασεισμικής δραστηριότητας.
70 μετασεισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας
Κατά τη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν περίπου 70 μετασεισμοί, εκ των οποίων πέντε ήταν άνω των 3 Ρίχτερ και ένας μεγέθους 4,3 Ρίχτερ. Η εικόνα αυτή, όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενισχύει την εκτίμηση ότι η δόνηση των 5,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Ζημιές σε κτηρια – Προληπτικά κλειστά τα σχολεία
Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέχρι στιγμής αυτές αφορούν κυρίως παλαιές κατοικίες στο Προκόπι και τη Δαφνούσα. Δύο επιτροπές της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών έχουν μεταβεί στην περιοχή για την καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών.
Σχετικά με τα σχολεία, όπως αναφέρεται σε ενημέρωση του υπουργείου, θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, με εξαίρεση τα δύο εξεταστικά κέντρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, για σχετικά νέα κτίρια, στα οποία δεν έχει διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα. Για το θέμα έχει υπάρξει συντονισμός και επικοινωνία με τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και το υπουργείο Παιδείας.

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος