Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου καθημερινά είναι πλέον τα επεισόδια, με 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες να αρνούνται να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας, την ώρα που ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης στο πλαίσιο της εφαρμογής της πρόσφατης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Προσπάθειες για αποσυμφόρηση του Πειραιά.
Αποκλεισμένη η ε.ο. στο Πολύκαστρο
Για τρίτη ημέρα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο ύψος του Πολυκάστρου πρόσφυγες που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων.
Ένταση προκλήθηκε στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, λίγο πριν από τη στροφή για Ευζώνους, όπου οδηγός προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του από τα πλαϊνά του δρόμου που έχουν αποκλείσει οι πρόσφυγες. Ο οδηγός ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με πρόσφυγες και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να λήξει το επεισόδιο.
Νωρίτερα οι πρόσφυγες απέκλεισαν και το ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, με αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.
Η αστυνομία είχε μετατρέψει το εν λόγω ρεύμα κυκλοφορίας σε διπλής κατεύθυνσης μετά τον αποκλεισμό του ρεύματος προς Ευζώνους. Μόλις το αντιλήφθηκαν αυτό οι πρόσφυγες, κινήθηκαν προς το άλλο ρεύμα. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, ωστόσο τελικά οι πρόσφυγες κατάφεραν να καταλάβουν το οδόστρωμα.
Για 17η ημέρα παραμένη αποκλεισμένη η σιδηροδρομική γραμμή.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν καταγγελίες για αλλοιωμένα τρόφιμα στο συσσίτιο, ενώ έκλεψαν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής από αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας.
Αυξημένο το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης
Στην καλύτερη πληροφόρηση των προσφύγων αλλά και στη συνειδητοποίηση, από πλευράς τους, «της κατάστασης στο πεδίο» αποδίδει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ειδομένη Λίνε Βάιντε το αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ενδιαφέρον των προσφύγων στην Ειδομένη για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.
H κ. Βάιντε επισήμανε πως, εκτός απ’ αυτούς που ενδιαφέρονται για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, υπάρχουν κι εκείνοι που ενδιαφέρονται να αιτηθούν ασύλου στην Ελλάδα καθώς και αυτοί που επιθυμούν οικογενειακή επανένωση.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως τόνισε, είναι «ότι και στις τρεις περιπτώσεις (μετεγκατάστασης, ασύλου στην Ελλάδα και οικογενειακής επανένωσης) τα πράγματα δεν θα γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχθούν καθώς ήδη βρίσκονται πολύ καιρό εδώ, ενώ κάνει και πιο δύσκολο τον ρόλο μας στο να τους εξηγήσουμε την κατάσταση».
«Θα έλεγα ακόμη», προσέθεσε, «ότι προηγουμένως υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι τα σύνορα θα ανοίξουν και δεν επεδείκνυαν (οι πρόσφυγες) μεγάλο ενδιαφέρον στο να πάρουν πληροφορίες. Τώρα που είναι πλέον σαφές ότι η προοπτική αυτή δεν υπάρχει και τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν, αρχίζουν να σκέφτονται το “plan b”».
Στο μεταξύ, σε σχέση με τη διάρρηξη σε αποθήκη της Ύπατης Αρμοστείας, η κ. Βάιντε διευκρίνισε ότι για το περιστατικό έχει ενημερωθεί η αστυνομία και η Ύπατη Αρμοστεία ζήτησε να αυξηθεί η ασφάλεια.
Την Ειδομένη επισκέφθηκε τη Δευτέρα ο πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν.
Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά επισκέφθηκε η γυναίκα-σύμβολο στον αγώνα εναντίον του ISIS, Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα.
Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά
Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 4.800 άτομα, ενώ το πρωί της Δευτέρας έφθασαν με το πλοίο «Αριάδνη» 25 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.
Για δεύτερη ημέρα, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή των μεταφραστών, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιβιβασθούν στα λεωφορεία, ωστόσο, καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια, όπως η δυσπιστία και η ανασφάλεια.
Από την πλευρά τους, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
«Στόχος να αδειάσει το λιμάνι την επόμενη εβδομάδα»
«Προσπαθούμε οι διαδικασίες μετακίνησης να είναι πιο οργανωμένες, με επίσημους διερμηνείς – και το κείμενο που τους διανέμουμε να λέει την πραγματικότητα όπως έχει, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να πειστούν και να μην ακούνε πράγματα που δεν ισχύουν» τόνισε από το λιμάνι του Πειραιά ο γγ του υπουργείου Άμυνας και επιχειρησιακός συντονιστής για τη διαχείριση των προσφύγων Γιάννης Ταφύλης.
Ο κ. Ταφύλης, που βρέθηκε στο χώρο της πύλης Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά μαζί με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Σταμάτιο Ράπτη, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μία συστηματική προσπάθεια να αποφορτιστεί ο Πειραιάς, και στόχος είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα το λιμάνι να αδειάσει.
Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν είναι οργανωμένη δομή φιλοξενίας του κράτους και ότι γίνονται προσπάθειες να πειστούν οι επικεφαλής των διαφόρων κοινοτήτων που βρίσκονται στο χώρο αυτό να πάνε σε οργανωμένες δομές, όπου θα υπάρχουν δυνατότητες για στέγαση, σίτιση και υγειονομική φροντίδα.
Τις δύο τελευταίες ημέρες έφυγαν 1.600 άτομα με υπομονή και με πειθώ. Σιγά-σιγά ο στόχος θα πετύχει, δήλωσε ο γγ και υπογράμμισε ότι η διαδικασία ασύλου είναι μια διακριτή διαδικασία που θα γίνει σε οργανωμένες δομές από στελεχωμένες ομάδες και δεν μπορεί να γίνεται σε χώρους προσωρινής υποδοχής, όπως ο Πειραιάς ή η Ειδομένη.
Τόνισε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε επιστροφές, αλλά μια μικρή μετακίνηση ατόμων από τη μία δομή στην άλλη – κάτι όμως που δεν είναι συστηματικό φαινόμενο και είναι σε γνώση μας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν εμπόδια στο έργο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και αν άτομα που εμφανίζονται ως αλληλέγγυοι ή ως μέλη ΜΚΟ δημιουργούν προβλήματα, ο κ. Ταφύλης είπε ότι εκτός από την επίσημη πληροφόρηση του κράτους, υπάρχει και η παραπληροφόρηση.
Επαναπροωθήσεις με δύο πλοία
Πρώτη ημέρα των επαναπροωθήσεων και συνολικά 202 άτομα, τα οποία δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο.
Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε μέσω του λιμένα του Δικελί, με πλοία ναυλωμένα από τη Frontex.
Από τη Λέσβο επιστράφηκαν 136 άτομα, 135 άνδρες και μία γυναίκα, των εξής εθνικοτήτων: 124 από το Πακιστάν, 3 από το Μπαγκλαντές, 1 από το Ιράκ, 2 από την Ινδία, 4 από τη Σρι Λάνκα και 2 από τη Συρία – οι τελευταίοι ζήτησαν οι ίδιοι να επιστρέψουν.
Από τη Χίο επιστράφηκαν 66 άτομα, 56 άνδρες και 10 γυναίκες, των εξής εθνικοτήτων: 42 από το Αφγανιστάν, 10 από το Ιράν, 6 από το Πακιστάν, 1 από την Ινδία, 1 από τη Σομαλία, 1 από την Ακτή Ελεφαντοστού και 5 από το Κονγκό.
Η διαδικασία των επιστροφών θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σε 52.451 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σε όλη την επικράτεια.
Στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.
Στην Αττική φιλοξενούνται 14.471 πρόσφυγες. Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.725.
Στην κεντρική Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται σε 2.542 και στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) σε 326.
Η πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.880), από τους οποίους οι 11.290 παραμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.
Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ, PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, AP Photo/Emre Tazegul
Σχετικές ειδήσεις:
Ξεκίνησε η επαναπροώθηση μεταναστών προς την Τουρκία, αλλά και νέες αφίξεις στα νησιά (vid)
Εν αναμονή της εφαρμογής του σχεδίου επαναπροωθήσεων – Προσπάθειες αποσυμφόρησης του Πειραιά (vid)
Τα παιδιά του πολέμου – Συγκλονιστικές αφηγήσεις στην κάμερα της ΕΡΤ (vid)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος