Καθηγητής γυναικολογίας: Είναι ένδειξη ευθύνης προς το μωρό ο εμβολιασμός των εγκύων (video)

Δύο ανεμβολίαστες, εγκυμονούσες, γυναίκες που είχαν νοσήσει από κορονοϊό υπεβλήθησαν σε καισαρική στη Θεσσαλονίκη. Η μία, ηλικίας 38 ετών, έχασε τη ζωή της ενώ το παιδί της δεν θα γνωρίσει ποτέ τη μητέρα του. Γιατί αυτές οι γυναίκες επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και να θέσουν τη ζωή των ιδίων αλλά και των αγέννητων παιδιών τους σε κίνδυνο; Ο Βαγγέλης Παπανικολάου, επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας, μίλησε στην ΕΡΤ για τις ευθύνες της ιατρικής κοινότητας όσον αφορά το φόβο για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού.

«Τόσο η αμερικάνικη, όσο και η ευρωπαϊκή και η ελληνική Εταιρεία Γυναικολογίας συστήνουν με ασφάλεια τον εμβολιασμό», δήλωσε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο κ. Παπανικολάου, κατακρίνοντας όσους γυναικολόγους συμβουλεύουν τις ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν.

«Δεν σημαίνει ότι όλοι οι γυναικολόγοι είναι ενημερωμένοι ή πρέπει να δεχόμαστε το οτιδήποτε λέει ο γιατρός της γειτονιάς μας. Υπάρχουν διεθνείς Ιατρικές Ενώσεις που απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουμε δώσει ψυχή τε και σώματι στην επιστήμη και αποφασίζονται κάποια πράγματα, μετά από μεγάλη έρευνα και μελέτη. Είναι κρίμα να τα λένε αυτά κάποιοι, λίγοι, συνάδελφοι», δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής γυναικολογίας.

Συναντάς άρνηση – Πολλοί παίρνουν τη σωστή απόφαση

Και όπως τόνισε, «το θέμα δεν είναι τι λένε κάποιοι, αλλά η άρνηση που συναντάς και η δυσκολία που βιώνεις ως θεράπων ιατρός του ζευγαριού που έχεις απέναντί σου. Επικρατεί μια πολύ δύσκολη συζήτηση όταν προσπαθούμε να τους μεταπείσουμε. Ευτυχώς, πολλοί, μετά από την συζήτηση παίρνουν τη σωστή απόφαση».

Μιλώντας για τις περιπτώσεις των δύο ανεμβολίαστων γυναικών στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα για την 38χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μετά από ένα μήνα νοσηλείας, αναρωτήθηκε ποια είναι πλέον η άποψη των συγγενών τους που είναι αρνητές του εμβολίου.

Αναφορικά με την δεύτερη γυναίκα που διέφυγε τον κίνδυνο και η ίδια και το μωρό της ο κ. Παπανικολάου είπε ότι πλέον είναι καλά. «Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να αποσωληνωθεί».

Πώς όμως ένας ιατρός και δη γυναικολόγος μπορεί να αποδεχθεί την απώλεια μιας νεαρής μητέρας; «Η μητρική θνησιμότητα το χρόνο, στη χώρα μας, είναι 10 – 12 γυναίκες ανά 100.000. Είμαστε από τα καλύτερα κράτη παγκοσμίως. Φανταστείτε αν πεθάνουν 2 – 3 γυναίκες τι σημαίνει αυτό. Είναι τεράστια αύξηση. Είναι τραγικό. Μπορεί να νούμερα να είναι μικρά αλλά δεν παύει -ως γεγονός- να είναι τραγικό, ιδίως όταν κάνουμε τόσο αγώνα γυναικολόγοι, μαίες, παραϊατρικό προσωπικό και να χάνουμε ασθενείς από την χονδροκεφαλιά κάποιων που αρνούνται να ακούσουν τους επιστήμονες», σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας.

Θέλοντας να καθησυχάσει το φόβο των γυναικών που είτε είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θέλουν να τεκνοποιήσουν δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές επιστημονικές εκθέσεις, με χιλιάδες ασθενείς, που δείχνουν ότι το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως, όπως επισήμανε, «είναι ένδειξη κοινωνικής ευθύνης προς το μωρό γιατί το εμβόλιο θα του δώσει και αντισώματα».

Η πίστη είναι σεβαστή αλλά δεν μπορεί να μπει πάνω από την επιστήμη

O ίδιος είναι ιδιαίτερα επικριτικός με ιερείς που αντιτίθενται στον εμβολιασμό και στην Πολιτεία που δεν ελέγχει την είσοδο των πιστών στις εκκλησίες. «Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα για ένα πολιτισμένο κράτος. Πάνω από όλα είναι η επιστήμη. Η πίστη είναι σεβαστή αλλά δεν μπορεί να μπει πάνω από την επιστήμη».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν επίσης ως προς τους χαρακτηρισμούς για τους ανεμβολίαστους. «Ο ανεμβολίαστος, στον βαθύ του πυρήνα, αντιδρά σαν το ζώο το οποίο έχεις έτοιμο προς σφαγή. Όσο πιο πολύ τον πιέζεις, τόσο αντιδρά. Προσωπικά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εκτός από τους γιατρούς, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κόσμο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος