Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ασφάλεια των μεταφορών

Array

Στην ενοποίηση των δύο Επιτροπών Διερεύνησης Ατυχημάτων (αεροπορικών και σιδηροδρομικών) και στη σύσταση του νέου «Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών» προχωρά το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης 10/1 στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, με το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τη διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και την ασφάλεια των μεταφορών» το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών:

1. Ενοποιεί τις δύο επιτροπές συστήνοντας έναν νέο φορέα.

2. Ενοποιεί τα όργανα διοίκησης: Το νέο 5μελές συμβούλιο θα αποτελείται από τρία μέλη (πρόεδρο κι άλλα δύο μέλη) αρμόδια για τα αεροπορικά δυστυχήματα, και δύο (αντιπρόεδρος κι άλλο ένα μέλος) για τα σιδηροδρομικά.

3. Συνιστά εντός του υπουργείου, Αυτοτελή Μονάδα Μελετών και Διερευνήσεων. Η Μονάδα αυτή θα αποτελείται από τρία γραφεία (αεροπορικών ατυχημάτων, σιδηροδρομικών ατυχημάτων, και πρόληψης, ανάλυσης και στατιστικής), τα οποία θα στελεχωθούν από τους υπάρχοντες διερευνητές της ΕΔΑΑΠ.

4. Οι διοικητικοί υπάλληλοι μετατάσσονται στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κι αυτό με τη σειρά του θα τους διαθέτει στον νέο φορέα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχει.

5. Παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας με τρίτους διερευνητές και τεχνικούς συμβούλους, προκειμένου να καλυφθεί άμεσα η απουσία διερευνητών σιδηροδρομικών ατυχημάτων.

6. Ενισχύεται το έργο των διερευνητών, παρέχοντάς τους οικονομικά κίνητρα.

«Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας φορέας μικρός σε μέγεθος, αλλά εξαιρετικά ευέλικτος, και διορθώνονται σφάλματα του παρελθόντος που δημιουργούσαν εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία του» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του χάρτη των Ανεξαρτήτων Αρχών της χώρας, έχει ήδη πραγματοποιηθεί σειρά διορθωτικών κινήσεων και συγκεκριμένα:

− Με τον νόμο 4757/2020 συστάθηκε η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α.), κι επετεύχθη ο διαχωρισμός ρυθμιστή και παρόχου αεροναυτιλίας.

− Με το ν. 4974/2022 καταργήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ), που άλλωστε ουδέποτε είχε συγκροτηθεί στην πράξη. Οι αρμοδιότητές της – σε ό,τι αφορά στις δημόσιες μεταφορές – πέρασαν στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ενώ για το σχεδιασμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των τοπικών μεταφορών, αρμόδιες είναι οι Περιφέρειες.

− Επίσης, με τον ν. 4850/2021 η Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων πλέον ονομάζεται «Εθνικός Οργανισμός Συντονισμού Πτήσεων» (Ε.Ο.Σ.Π.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος