Κατατέθηκε η τροπολογία για το έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς και τα πιστοποιητικά νόσησης

Έκτακτο επίδομα στο προσωπικό νοσοκομείων, κέντρων υγείας και άλλων δομών του Υπουργείου Υγείας, ίσο με το μισό του βασικού μισθού τους, και μείωση του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται έκτακτο επίδομα στους υγειονομικούς, ίσο με το μισό του βασικού μισθού τους, συνολικής δαπάνης 110 εκατ. ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί με τη μισθοδοσία σε όσους εργάζονταν όλο το 2021 (μέχρι 30 Νοεμβρίου). Σημειώνεται πως όσοι είναι σε αναστολή δεν αποκλείονται από το επίδομα, αλλά θα το λάβουν αναλογικά βάσει του πόσο καιρό εργάστηκαν και πόσο καιρό βρίσκονταν εκτός εργασίας.
Εξαιρούνται όσοι απουσιάζουν με οποιαδήποτε άδεια καθ’όλο το χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια και όσοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων. Σε περίπτωση άρσης της αναστολής, ο δικαιούχος λαμβάνει τμήμα του επιδόματος.

Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να συνάπτει, συμβάσεις διάρκειας 8 μηνών, με σκοπό την απρόσκοπτη εφαρμογή του Προγράμματος Εμβολιασμών και την έγκαιρη διάθεση των εμβολίων στα Εμβολιαστικά Κέντρα

Στην τροπολογία η οποία τίθεται προς ψήφιση αναφέρεται πως το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον 90 μέρες, ενώ εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, όπως αναφέρεται στις διατάξεις. Διευκρινίζεται ότι η λήξη του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες θα αφορά τους 60 και άνω, τους υγειονομικούς και όσους εργαζόμενους έχουν νοσήσει. Για το γενικό πληθυσμό θα εκδοθεί σχετική ΚΥΑ.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ή έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 90 ημερών, υποχρεούνται, όπως επιδεικνύουν στον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας όπου υπηρετούν ή στον εργοδότη τους, αντίστοιχα, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό με πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του φυσικού προσώπου-κατόχου του όσον αφορά στον εμβολιασμό από κορονοϊό ή στη νόσηση ή βεβαίωση εμβολιασμού ή βεβαίωση θετικού διαγνωστικού ελέγχου.

Διαβάστε εδώ τι προβλέπει η τροπολογία

Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος