Στα χέρια του εφέτη ανακριτή βρίσκεται το πολυαναμενόμενο πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που απαντά καταφατικά στο ερώτημα αν τα έλαια σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν την πυρόσφαιρα υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στον δικαστικό λειτουργό παραδόθηκε και η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή μεταλλειολογίας, ο οποίος εξέτασε τμήματα της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Σε 132 σελίδες ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καρώνης αναλύει τις πιθανές αιτίες της έκρηξης κατά τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη και της φωτιάς που συνέχισε να καίει επί 29 λεπτά. Στο μικροσκόπιο της ομάδας του καθηγητή του τμήματος χημικών μηχανικών του Μετσοβίου μπήκαν τα έλαια σιλικόνης των μηχανών των μοιραίων τρένων, με βασικό ερώτημα αν μπορούν να εξηγήσουν την πυρόσφαιρα που δημιουργήθηκε δευτερόλεπτα μετά την έκρηξη.
Τα λάδια των μηχανών υπό τις συνθήκες του δυστυχήματος μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα καθώς κρίνεται ότι το έλαιο αυτό μπορεί υπό θερμοκρασίες 330 βαθμών και άνω να αναφλέγεται, συμπεραίνει η ομάδα Καρώνη, που ανέλαβε να απαντήσει σε ερωτήσεις του εφέτη ανακριτή Λάρισας, λαμβάνοντας υπόψη:
-Αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους
-Αυτοψίες
-Λήψη υλικών από τον τόπο της τραγωδίας
Τί αναφέρεται στο πόρισμα Καρώνη
Η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πυρόσφαιρα μπορεί να προκλήθηκε από τη δημιουργία ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης, επικαλούμενο το σχετικό εδάφιο του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Στα βίντεο καταγράφηκαν τρεις έντονες αναλαμπές που χαρακτηρίζονται ως ηλεκτρικό τόξο, οι οποίες σταμάτησαν μετά την ενεργοποίηση της αυτόματης προστασίας. Με βάση τις ανωτέρω παρατηρήσεις ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός.
Ο κ. Καρώνης αναλύει λεπτομερώς ότι τα λάδια των μηχανών των δύο τρένων αναφλέγονται και συνεχίζουν να καίγονται μόνο σε θερμοκρασίες άνω των 300 βαθμών. Κατά συνέπεια, συμπεραίνει ότι τα λάδια των τρένων δεν μπορεί να προκάλεσαν την αρχική ανάφλεξη και την πύρινη σφαίρα, αλλά κάηκαν αμέσως μετά, δημιουργώντας έναν πύρινο εφιάλτη επί μισή ώρα.
Η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 °C και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας.
Ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε: «καταρχάς τα έλαια σιλικόνης αναφλέγονται, υπήρχαν όλα στα εγχειρίδια των επιστημονικών βιβλίων και δεν λέει τίποτα παραπάνω ο κ. Καρώνης και το Πολυτεχνείο από το προφανές. Όταν έχουμε υλικά όπως ορυκτέλαιο ή έλαια σιλικόνης κι έχουμε βραχυκύκλωμα δημιουργείται ένα εκνέφωμα υδρογονανθράκων».
Το πόρισμα λαμβάνοντας υπόψη τη θερμοκρασία περιβάλλοντος στον τόπο του δυστυχήματος και την έκθεση της ΔΕΕ για τα τρία βίντεο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, απορρίπτει το ενδεχόμενο παρουσίας υδρογονανθράκων στα δύο τρένα.
Με δεδομένο πως οι υπόλοιπες φορτάμαξες δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς, δε φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΟΣΕ, Πάνος Γραμματίδης, μιλώντας στο Πρώτο πρόγραμμα, ανέφερε πως: «Λύεται το μυστήριο οριστικά και βεβαίως δεν δικαιώνονται εκείνες οι σειρήνες που υπεστήριζαν την ύπαρξη δήθεν παράνομου φορτίου στην αμαξοστοιχία»
Σε ανάρτησή της η Μαρία Καρυστιανού, αναφέρει: «Για ακόμα μια φορά ντροπή, θυμός και αποστροφή από τη σήψη μετά τη δημοσίευση του περίφημου «πορίσματος Καρώνη»! Έτσι θα μείνει στην ιστορία το φιάσκο ενός πορίσματος που περίμενε ΟΛΗ η κοινωνία για περισσότερο από ένα χρόνο. Σε πραγματικές συνθήκες σύγκρουσης δύο ηλεκτρικών τρένων, ένας Καθηγητής Χημικός Μηχανικός θεώρησε ότι υπήρχε ο χρόνος και οι προϋποθέσεις ώστε υποθετικά τα έλαια σιλικόνης να προκαλέσουν την τεράστια πυρόσφαιρα που κατέκαψε ζωντανά τα παιδιά μας!».
Ο Γιάννης Μαντζουράνης, δικηγόρος του Παύλου Ασλανίδη, επισημαίνει: «Μετά από πολύμηνο επώδυνο τοκετό ο Καθηγητής Δ. Καρώνης καταλήγει στην αόριστη και ασαφή υπόθεση ότι «όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στη πυρκαγιά λόγω υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούσαν μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας», σε πλήρη αντίθεση με το Πόρισμα του Καθηγητή Κωνσταντόπουλου, που αναμφίβολα συμπεραίνει ότι η πυρκαγιά και η πυρόσφαιρα δεν οφείλονται σε έλαια σιλικόνης».
Ο Λεωνίδας Κουμπούρας, δικηγόρος της οικογένειας Πλακιά και του νεκρού μηχανοδηγού Δ. Μασσαλή, δήλωσε: «Για εμάς αποτελεί δικαίωση για τη στάση που κρατήσαμε, αποτελεί δικαίωση και για την οικογένεια Μασσαλή διότι κατασυκοφαντήθηκε αυτή η οικογένεια έφτασαν στο σημείο να αναφέρονται στο νεκρό μηχανοδηγό σαν να ήταν λαθρέμπορος ξεκάθαρα, πολλοί διάδικοι το έκαναν αυτό».
Στα χέρια του εφέτη ανακριτή βρίσκεται ήδη και η πραγματογνωμοσύνη του μεταλλειολόγου του ΕΜΠ Πέτρου Τσακιρίδη.
Κατά την εξέταση της δεύτερης ηλεκτράμαξας και του χειριστηρίου του μηχανοδηγού, αυτά δε βρέθηκαν καμένα, αλλά χτυπημένα από τη σύγκρουση.
Στο πόρισμα αναφέρεται πως τα συλλεχθέντα μεταλλικά μέρη- θραύσματα υποδεικνύουν χαμηλή σχετικά ταχύτητα παραμόρφωσης, χωρίς σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, χαρακτηριστικά τα οποία δε συνάδουν με την ύπαρξη ωστικού κύματος από φαινόμενα έκρηξης υψηλής ταχύτητας εκτόνωσης αερίου.
Ο ανακριτής της υπόθεσης των Τεμπών αναμένει την πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής για την αυτοψία που πραγματοποίησε στα συντρίμμια των δύο αμαξοστοιχιών στη θέση Κουλούρι.
Ρεπορτάζ: Άννα Βλαχοπαναγιώτη, Ντίνα Τσουκαλά, Ελπίδα Κουτσογιάννη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος