Καταδίωξη στο Πέραμα: Στον Τ. Θεοδωρικάκο το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου – Νέα μέτρα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα

Κατ’ απόλυτη προτεραιότητα συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα, έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη με αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Την Παρασκευή παραδόθηκε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης της δράσης της αστυνομίας, στην καταδίωξη που στοίχισε την ζωή του νεαρού Ρομά Ν. Σαμπάνη. Ο κ. Θεοδωρικάκος τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου θα ανακοινώσει σχέδιο μέτρων και κατευθύνσεων για την ουσιαστική βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ομόφυλοι του 20χρονου θύματος συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες σε πολλές περιοχές της χώρας, με φωτιές και οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους.

Το βράδυ της Πέμπτης έκαψαν λάστιχα στο οδόστρωμα και έκλεισαν την Κορίνθου Πατρών στο ύψος του Ζευγολατιού. Ίδια κατάσταση επικράτησε σε Γαστούνη και Σαγιέικα. Λίγο μετά τις 9 το βράδυ απέκλεισαν και την Λεωφόρο ΝΑΤΟ στο Πέραμα.

Στο φως ήρθαν στοιχεία από το Κέντρο Επιχειρήσεων με τους επτά αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ που καταδίωξαν επί 12 χιλιόμετρα στο Πέραμα το κλεμμένο αυτοκίνητο με τους ανήλικους Ρομά μέχρι τον τραγικό θάνατο του ενός. Όπως προκύπτει, λίγα λεπτά μετά την αρχική εντολή για καταδίωξη, δόθηκε νέα εντολή στους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, Θανάσης Καμπαγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι οι επτά αστυνομικοί, προκειμένου να ακινητοποιήσουν το όχημα έριξαν 36 σφαίρες κι έσκασαν ένα λάστιχο ενώ δέχτηκε 3 σφαίρες στο θώρακα ο Ν. Σαμπάνης. «Τέτοια περιστατικά βοούν ότι υπάρχει υπέρβαση και αυθαιρεσία. Πρέπει να διερευνηθεί και το ρατσιστικό κίνητρο», τόνισε.

«Οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν καν ότι το όχημα ήταν κλεμμένο γιατί δεν είχε δηλωθεί. Γι αυτό το Κέντρο Επιχειρήσεων είπε ότι πρέπει να σταματήσει η καταδίωξη», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

Δεν ήταν η ρατσιστική διάθεση αλλά το κλεμμένο αυτοκίνητο που έδωσε έναυσμα για την καταδίωξη, αντέτεινε ο Πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας.

Και οι 7 αστυνομικοί έχουν αφεθεί ελεύθεροι, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. «Προκλητική η απόφαση, ρίχνει λάδι στη φωτιά» λένε οι συνήγοροι του Νίκου Σαμπάνη για την απόφαση μη προφυλάκισης χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο των επτά αστυνομικών κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε πως «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και εκπαιδεύει τους αστυνομικούς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετατρέπει την Αστυνομία σε παράγοντα ανασφάλειας για τους πολίτες».

Αλ. Κούγιας: Προάγγελος θετικών νομικών εξελίξεων η απόφαση της Δικαιοσύνης

«Η κρίση ότι πρέπει να μείνουν ελεύθεροι και χωρίς περιοριστικούς όρους, όταν συζητείται αδίκημα για το οποίο ο ποινικός κώδικας προβλέπει ισόβια, τότε είναι προάγγελος θετικών νομικών εξελίξεων για τους εντολείς μου», είπε ο συνήγορος των 7 αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας.

Πρόσθεσε ότι είναι υπό διερεύνηση ποιος τελικά ήταν ο οδηγός, ο θανών ή ο 14χρονος, και πως η απάντηση θα δοθεί από επιστημονικά τεκμήρια.

«Όταν αρχίζει η καταδίωξη ο αστυνομικός δεν μπορεί να ακούσει τίποτα», τόνισε ο συνήγορος.

«Αν εγώ ήμουν στη θέση των επτά θα έκανα ακριβώς το ίδιο», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Γ. Γ της Ένωσης Αστυνομικών Δ. Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος, ενώ η συνήγορος του 14χρονου και του 16χρονου Ρομά Β. Δημητριάδου απάντησε: «Δεν υπήρχε επίθεση κατά του νόμου, για να υπάρξει άμυνα. Αλοίμονο αν αμύνεσαι με 36 σφαίρες σε άοπλα ανήλικα εντός αυτοκινήτου».

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι δύο ανήλικοι, που ήταν στο κλεμμένο αυτοκίνητο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος