Καταδίκη Μητροπολίτη και Πρωτοσύγκελου Ζιχνών και Νευροκοπίου για υπεξαίρεση εκκλησιαστικών κειμηλίων

Σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών για υπεξαίρεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας καταδικάστηκαν ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου Ιερόθεος και ο πρωτοσύγκελός του από το Εφετείο Κακουργημάτων. Οι μάρτυρες υπεράσπισης υποστήριξαν πως τα κειμήλια επεστράφησαν μετά τη συντήρησή τους, ωστόσο προέκυψε πως δεν ήταν τα ίδια.

Ο Μητροπολίτης καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργός σε υπεξαίρεση κειμηλίων μεγάλης αξίας σε βαθμό κακουργήματος και ο Πρωτοσύγκελλος ως φυσικός αυτουργός της πράξης. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε την πρωτόδικη ετυμηγορία και τους έκρινε ενόχους, μειώνοντας την ποινή από 4 χρόνια πρωτόδικα σε 30 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Τα κειμήλια που είχαν εξαφανιστεί από τον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Αγγίστας Σερρών, ήταν ένας μεγάλος σταυρός, ένα δισκοπότηρο, λαβίδες και άλλα ιερά σκεύη που χρονολογούνται πριν το 1830.

Παρά τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων μέσω των συνηγόρων που τους εκπροσωπούσαν, καθώς οι ίδιοι δεν παρέστησαν στο δικαστήριο ότι δεν έχουν εμπλοκή με την υπεξαίρεση, δεν έπεισαν το δικαστήριο. Μάλιστα, πρωτόδικα είχε αναπτυχθεί ο ισχυρισμός ότι τα κειμήλια είχαν μεταφερθεί για συντήρηση και επιστράφηκαν, όμως δεν ήταν τα ίδια.

Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι τα κειμήλια βρέθηκαν ξαφνικά από ιερέα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο στην πόρτα της Μητρόπολης. Το δικαστήριο εκτίμησε ότι εκεί είχαν καταλήξει από την πρώτη στιγμή.

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος