Καραμπάτζος: Να επεκταθεί και στον μόνο άγαμο άνδρα η δυνατότητα παρένθετης μητρότητας για λόγους ισότιμης μεταχείρισης

Για τον γάμο των ομόφυλων μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Συνδέσεις” ο Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπάτζος.

Είναι μια χρήσιμη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με αφορμή το γάμο των ομοφύλων και καλό είναι να πάει και σε βάθος και σε πλάτος. Δύο παρατηρήσεις: Η πρώτη αφορά για παράδειγμα τον πολιτικό γάμο το 1982. Με την καθιέρωση του πολιτικού γάμου είχαμε εντονότατες αντιδράσεις και από την Εκκλησία και από άλλους παράγοντες, όπως επίσης και με την αποποινικοποίηση της μοιχείας τότε. Μετά από πολλά χρόνια όμως και η κοινωνία ενστερνίστηκε αυτούς τους θεσμούς και είδε ότι δεν υπάρχει αυτός ο μεγάλος κίνδυνος που τότε επέσειε” τόνισε ο κ. Καραμπάτζος και πρόσθεσε:

Το δεύτερο έχει να κάνει με τον νόμο για την παρένθετη μητρότητα, ο οποίος υπάρχει στη χώρα μας από το 2002. Έχει θεσπιστεί ένα πολύ πρωτοποριακό νομοθετικό πλαίσιο. Η παρένθετη μητρότητα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, περιορίζεται βέβαια στα ετερόφυλα ζευγάρια ή σε άγαμες μονές γυναίκες και έτσι αποκλείονται, κατά την κρατούσα άποψη, από την παρένθετη μητρότητα οι μόνοι άνδρες“.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η διατύπωση του νόμου είναι ότι για να μπορείς να προσφύγεις στην παρένθετη μητρότητα πρέπει να υπάρχει ιατρική αδυναμία φυσικής αναπαραγωγής. “Παρ όλα αυτά, υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες δέχονται και αναγνωρίζουν την παρένθετη μητρότητα ακόμη και σε άγαμο άνδρα. Και φαίνεται ότι στη θεωρία το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής θεωρίας τάσσεται υπέρ αυτής της δυνατότητας. Αλλά καλό θα ήταν, δεν εννοώ τώρα, δεν μιλάω σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σε καθαρά νομικό επίπεδο να επεκταθεί, κατά την προσωπική μου άποψη η δυνατότητα αυτή και στο μόνο άγαμο άνδρα για λόγους ισότιμης μεταχείρισης“.

Εάν θεωρούμε ότι υπάρχει ένα ζήτημα άνισης μεταχείρισης μεταξύ δύο κατηγοριών, δηλαδή μεταξύ ετερόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει γάμο και ομόφυλων ζευγαριών που θα έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν γάμο, νομίζω ότι και η επέκταση της δυνατότητας αυτής στα ομόφυλα ζευγάρια θα είναι συνταγματικώς επιβεβλημένη“.

Ερωτηθείς στη διάρκεια της εκπομπής «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σχετικά με τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή δεν θα υπάρχει ο γονέας 1 και ο γονέας 2, ο κ. Καραμπατζός σημείωσε πως αυτό είναι περισσότερο τεχνικό ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί στα ληξιαρχεία σε επίπεδο εγκυκλίων.

«Δεν είναι μόνον ζήτημα χρήσης πολιτικά ορθών όρων, αλλά ενδεχομένως έχει και την ουσία του. Το μεγάλο ζήτημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι στα ληξιαρχεία. Εκεί στα ληξιαρχεία, νομίζω ότι πρέπει να δοθούν οι δέουσες εντολές δια διοικητικών εγκυκλίων. Δεν χρειάζεται δηλαδή να τα ρυθμίσουμε όλα σε ένα νομοθέτημα. Θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και σε επίπεδο εγκυκλίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τα παιδιά δεν θα σταματήσουν να γεννιούνται μέσα στο πλαίσιο ομόφυλων σχέσεων, οπότε πρέπει να βρούμε πρακτικά λειτουργικές λύσεις. Ακόμη κι αν συνεχίζουν να υπάρχουν και να υφίστανται στο ελληνικό δίκαιο κάποιες απαγορεύσεις, θα πρέπει να βρούμε λειτουργικές λύσεις για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους και κυρίως αυτά τα παιδιά. Να πω εδώ το εξής, γιατί συχνά λέμε για την Ελλάδα και την υστέρησή της, όταν περάσει ο πολιτικός γάμος και έχουμε και το δικαίωμα υιοθεσίας, μαζί με την παρένθετη μητρότητα, θα έχουμε ένα από τα αρκετά προωθημένα συστήματα διεθνώς» είπε καταλήγοντας ο καθηγητής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος