Καπραβέλος: Καλύτερα μια παράταση παρά μια έκρηξη των ιώσεων – Δεν θα αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα

Array

«Με ισχυρότατες συστάσεις άνοιξαν τα σχολεία με βάση και την ανησυχία γονιών και εκπαιδευτικών» επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις] της ΕΡΤ, ο Νίκος Καπραβέλος, Δ/ντης ΕΣΥ, Β Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. «Φοβόμαστε έκρηξη των ιώσεων» επισήμανε και εκτίμησε πως «δεν θα αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα»  Επιπλέον σημείωσε την έλλειψη παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αναφέρθηκε στις τρεις διακομιδές παιδιών που χρειάστηκαν εντατική, σε Αθήνα και Πάτρα. Στις τελευταίες εφημερίες στο νοσοκομείο Παπανικολάου, παρότι παρατηρήθηκε αύξηση εισαγωγών σε Covid περιστατικα, αυτή δεν ήταν εκρηκτική και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενημέρωσε, ενώ επισήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.

«Είναι λάθος αυτό που γράφεται ότι ανοίγουν τα σχολεία χωρίς μέτρα. Είναι ισχυρότατες οι συστάσεις με βάση την ανησυχία όλων μας. Οι πάντες εκφράζουμε μία ανησυχία, σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει, δηλαδή ότι αυτός ο χειμώνας θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Θα έχουμε μία αύξηση όλων των ιογενών λοιμώξεων εξαιτίας ενός κενού ανοσίας που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε.

Υπογράμμισε πως «είναι καλύτερα να γίνει μια παράταση των ιώσεων παρά μία έκρηξη των ιώσεων, διότι δεν θα αντέξει το υγειονομικό σύστημα.»

Ειδικότερα σημείωσε πως «αναφερόμαστε σε ένα ευαίσθητο πληθυσμό τα παιδιά μας, όπου η ανοχή απέναντι στις επιπλοκές των ιώσεων και μάλιστα άσχημες επιπλοκές είναι μηδενική.  Γι’ αυτό και επιμένω ότι θα έπρεπε να παρθούν μέτρα πιο ριζικά. Ειλικρινά και οι γονείς κατάλαβαν το νόημα των ισχυρών συστάσεων των γιατρών και του υπουργείου. Δηλαδή τα παιδιά μας  αν αισθάνονται έστω και για λίγο κακουχία, μια μικρή καταρροή που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα τα κρατούσαμε στο σπίτι, καλό είναι να τα κρατήσουμε στο σπίτι για να μην γίνει διασπορά και έκρηξη ιογενών λοιμώξεων. Και από την άλλη μεριά το γεγονός ότι δεν καταμετρώνται,  δεν λαμβάνονται υπόψιν οι απουσίες, δίνει και το περιθώριο οι αίθουσες των σχολείων να μην είναι γεμάτες,  ώστε ακριβώς να αποφύγουμε έκρηξη των ιώσεων»

Σημείωσε την ανάγκη ενός Παιδιατρικού νοσοκομείου για τη Βόρεια Ελλάδα και στιγμάτισε την έλλειψη κλινών ΜΕΘ για παιδιά, όπου όπως ανέφερε «Υπάρχουν μόνο 8 κλίνες για έναν πληθυσμό που καλύπτει το 30% της Ελλάδος».

«Τρεις διακομιδές μέτρησα το τελευταίο διάστημα όπου χρειάστηκαν εντατική. Φύγανε για Αθήνα και Πάτρα» ανέφερε.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «το 2023 θα είναι καλύτερο. Βλέπω τον κορονοϊό σιγά – σιγά να σβήνει. Παρόλο που θέλει παρακολούθηση, ειδικά για τους ηλικιωμένους που κινδυνεύουν. Καταγράφεται ακόμη και σήμερα ένας ανεπίτρεπτος αριθμός θανάτων»

Εξέφρασε την ανησυχία του για το εάν «αντέξει το υγειονομικό μας σύστημα μια κορύφωση των ιογενών λοιμώξεων, στην οποία ακόμη δεν έχουμε φτάσει»

Όπως ανέφερε «άλλες χώρες που το πέρασαν το Δεκέμβρη, όπως είναι η Αγγλία, το σύστημά της πραγματικά βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Γονάτισε. Αναγκάστηκαν να αναβάλουν καρδιοχειρουργικά χειρουργεία. Γέμισαν όλες οι κλίνες εντατικής Παίδων στην Αγγλία. Και μιλάμε για ένα σύστημα, που έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τις δικές μας. Άρα η ανησυχία μας για το επόμενο δίμηνο είναι αρκετά σημαντική και καλό είναι να μην προκληθεί έκρηξη ιογενών λοιμώξεων.

Όπως ανέφερε «είναι διοικητικό το μέτρο της υποχρεωτικότητας της μάσκας» και επισήμανε πως « οι ισχυρές συστάσεις των γιατρών είναι μάσκες πραγματικά στα παιδιά για να μη γίνει διασπορά και έκρηξη των ιώσεων. Μεγάλη προφύλαξη στους ηλικιωμένους. Εκεί πρέπει να εντοπίσουμε το πρόβλημα γιατί εκεί χάνουμε ανθρώπινες ζωές από τον Κορονοϊό. Και εκεί πρέπει να προσέξουν οι ηλικιωμένοι. Ας μη βγαίνουν έξω, να αποστασιοποιηθούν, να φορούν μάσκες για να μην έχουμε τραγικές συνέπειες στο δίμηνο που μας έρχεται».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος