Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις – Ισχυρός παγετός και προβλήματα

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Εύβοια και το Πήλιο

Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Εύβοια και το Πήλιο. Οικισμοί παραμένουν ακόμη χωρίς νερό και ρεύμα, ενώ τα σχολεία όλων των βαθμίδων δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και στους δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ν. Πηλίου και Σκιάθου.

Υποχρεωτική είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων ανάλογων αντιολισθητικών μέσων στα οχήματα όλων των τύπων που κινούνται στο τμήμα του επαρχιακού δρόμου Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από την Ανακασιά μέχρι την παραλία Χορευτού, μέχρι την ύφεση των δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια της Αττικής οι δημόσιες υπηρεσίες θα ανοίξουν στις 10:00 και τα καταστήματα στις 11:00. Εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ αίρεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη μέχρι και τα όρια του νομού Αττικής (Χ/Θ 57,300). Αυτή την ώρα παρατηρείται αυξημένη κίνηση στο ρεύμα ανόδου από την έξοδο της Αττικής οδού έως την γέφυρα Καλυφτάκη λόγω των φορτηγών που είχαν συγκεντρωθεί, αναμένοντας την απόφαση της Τροχαίας να επιτρέψει και πάλι την κίνηση τους στην Αθηνών-Λαμίας.

Η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος άνω των 3,5 τόνων επιτρέπεται επίσης καθ’ όλο το μήκος της Αττικής Οδού, της δυτικής περιφερειακής Υμηττού και της περιφερειακής Αιγάλεω, καθώς και στο παράπλευρο αυτών οδικό δίκτυο.

Δεν εκτελούνται τα πρωινά δρομολόγια των τρένων Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ενώ κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στο συγκοινωνιακό δίκτυο ΟΑΣΑ εκτός από τις παρακάτω γραμμές που η έναρξή τους θα καθυστερήσει, λόγω των καιρικών φαινομένων και του παγετού που σημειώνεται σε ορισμένες περιοχές:

Λεωφορειακές Γραμμές

  • 522 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΑΔΑΜΕΣ Α (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 523 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΑΔΑΜΕΣ Β (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 524 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΠΟΛΙΤΕΙΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 526 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΚΕΦΑΛΑΡΙ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
  • 530 ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ – ΜΕΛΙΣΣΙΑ – Ν. ΠΕΝΤΕΛΗ
  • 535Α ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
  • 560 ΣΤ.ΚΗΦΙΣΙΑ – ΜΟΡΤΕΡΟ – Ν. ΕΡΥΘΡΑΙΑ
  • 861 ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΟΙΚ.ΤΙΤΑΝ
  • 861Β ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ – ΒΙΛΙΑ – ΕΡΥΘΡΕΣ

Εκτός από τις χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών κυρίως στα ανατολικά τμήματα, η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» έχει δημιουργήσει και συνθήκες ισχυρού παγετού στα βόρεια τμήματα της χώρας, με τη θερμοκρασία τις πρωινές ώρες της Τετάρτης να φτάνει τους -16,2 βαθμούς Κελσίου στο Σέλι Ημαθίας.

Σύμφωνα με δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι επόμενες χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Άγιο Παύλο Ημαθίας (-14,1), Περτούλι Τρικάλων (-13,4), Οχυρό Νευροκοπίου (-13,2), Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-12,7) και Νευροκόπι (-12,7 βαθμοί), ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν έφτασε τους 18,6 °C.

Έντονο ψύχος και παγετός συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα στον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, γεγονός που έχει δημιουργήσει λόγω ολισθηρότητας, έντονη επικινδυνότητα στη μετακίνηση των οχημάτων στις δημοτικές και περιφερειακές οδικές αρτηρίες. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας ανακοίνωσε την αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτ

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Φλώρινα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην περιοχή. Στην πόλη της Φλώρινας το θερμόμετρο έδειξε -9 βαθμούς κελσίου ενώ σε πολλές περιοχές έφτασε και τους -15 κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Μία πανέμορφη εικόνα αντικρίζει κανείς στην περιοχή των Πετρών Αμυνταίου με τη Λίμνη, που έχει το  σχήμα καρδιάς, να έχει παγώσει από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή τις ημέρες αυτές.

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις – Ισχυρός παγετός και προβλήματα

Χιονόπτωση και στα νότια της Χίου σήμερα, μετά τις 3.00 το πρωί. Λόγω χιονόπτωσης και πάγου κλειστό είναι το οδικό δίκτυο προς Αγιο Γεώργιο Συκούση, από Ζυφιά έως Βέσσα και Αυγώνυμα. Κλειστό το οδικό δίκτυο από Καρυές έως Αυγώνυμα και Ανάβατο. Επίσης κλειστό το οδικό δίκτυο από Κοντυλόπο και από το ύψος του Θολοποταμίου έως Αρμόλια.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03 Φεβρουαρίου, επικαιροποιήθηκε σήμερα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Για σήμερα Τετάρτη οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης. Ειδικότερα στην ανατολική Μαγνησία, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία προβλέπεται κατά τόπους ένταση των φαινομένων μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Ειδικά για την Αττική προβλέπεται χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά τόπους στα βόρεια θα εκδηλώνονται σε χαμηλότερο υψόμετρο και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά διαστήματα πιο πυκνές.

Επιπλέον ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά έως και την Πέμπτη ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος