Κακοκαιρία “Μπάρμπαρα”: Έρχεται νέα επιδείνωση – Πού αναμένεται να χιονίσει

Επί ποδός παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για τη νέα επιδείνωση της κακοκαιρίας, που προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ

Επί ποδός παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για τη νέα επιδείνωση της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα”, που προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ, επαναλαμβάνοντας την αυστηρή σύσταση προς τους πολίτες για δραστική μείωση των μετακινήσεων.

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, παραμένει το απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ ανακοινώθηκαν ματαιώσεις στα δρομολόγια των τρένων.

Κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων είναι η Λεωφόρος Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάρνηθα και η περιφερειακή οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης (Λ. Διονύσου) από το ύψος του ΓΣΝΑ 414 έως το ύψος του Αγίου Πέτρου.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία, στον βόρειο και βορειοανατολικό τομέα της Αττικής, καθώς και αρκετά σχολεία σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αλλά και στις περιφέρειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Από τις 10.00 θα λειτουργήσει το Δημόσιο στις πληγείσες περιοχές, ενώ στις 11:00 θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα στη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική.

Τα δρομολόγια στο συγκοινωνιακό δίκτυο ΟΑΣΑ εκτελούνται κανονικά εκτός από τις παρακάτω γραμμές των όποιων η έναρξη θα καθυστερήσει λόγω παγετού:

  • 535         ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΕΥΞ.ΠΟΝΤΟΣ
  • 535Α      ΖΗΡΙΝΕΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
  • 861         ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΟΙΚ.ΤΙΤΑΝ
  • 861Β      ΕΛΕΥΣΙΝΑ – ΜΑΝΔΡΑ – ΒΙΛΙΑ – ΕΡΥΘΡΕΣ

Επίσης, για τον ίδιο λόγο υπάρχουν τροποποιήσεις σε συγκεκριμένες διαδρομές.

Σε ακυρώσεις δρομολογίων προχώρησε η Hellenic Train κατόπιν ενημέρωσης από την Πολιτική Προστασία για σοβαρή επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και σε συνεννόηση με τον Διαχειριστή Υποδομής.

Σφοδρή χιονόπτωση σε όλη τη Μαγνησία

Σφοδρή χιονόπτωση «σαρώνει» όλη την Μαγνησία και τα πάντα έχουν καλυφθεί από το χιόνι, τόσο στην ύπαιθρο όσο και στα αστικά κέντρα, ενώ οι συγκοινωνίες διεξάγονται με δυσκολία σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Στον Βόλο η χιονόπτωση από τις 02:30 τα ξημερώματα είναι ιδιαίτερα σφοδρή και τα κυκλοφοριακά προβλήματα ήδη είναι σημαντικά, καθώς τα αυτοκίνητα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες για να κινηθούν περιμετρικά της πόλης, αλλά και σε πολλές περιοχές μέσα στην πόλη. Η ορατότητα και μέσα στον Βόλο είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας της σφοδρότητας και της πυκνότητας της χιονόπτωσης. Το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ακόμα και στην παραλία, ενώ από την πολύ έντονη χιονόπτωση το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκατοστά σε συνοικίες πάνω από τον Περιφερειακό, ο οποίος αποχιονίζεται συνεχώς αλλά σε ορισμένα σημεία όπως στο τούνελ της Γορίτσας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες εκχιονιστικά προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς άξονες του Βόλου, ενώ συνεχώς κινούνται υδροφόρες του δήμου Βόλου, αλλά και ιδιωτών, και ρίχνουν θαλασσινό νερό, προκειμένου να αποπαγοποιήσουν το οδόστρωμα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων είναι μηδενική σε όλη την περιοχή, ακόμα και στο κέντρο του Βόλου. Οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας δεν εκτελούν δρομολόγια από το πρωί και ίσως λειτουργήσουν αργότερα μόνο όσες λεωφορειακές γραμμές εξυπηρετούν το κέντρο του Βόλου, αφού προς τα προάστια, και κυρίως προς τα βόρεια, είναι δύσκολη η κίνηση και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι υπεραστικές συγκοινωνίες και δεν έχουν εκτελεσθεί τα δεκάδες πρωινά δρομολόγια προς διάφορους προορισμούς και κανένα προς το Πήλιο.

Τα σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο μέσα στον Βόλο, όσο και περιφερειακά, όπως και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δεν θα λειτουργήσουν σήμερα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Κλειστά είναι σήμερα και τα σχολεία στους δήμους Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου με απόφαση των δημάρχων. Στις 6.30 το πρωί η θερμοκρασία ήταν στο μηδέν στον Βόλο, ενώ στα Χάνια του Πηλίου τα θερμόμετρα έδειχναν -9 βαθμούς.

Η κατάσταση προς το Πήλιο είναι πολύ δύσκολη, αφού χιονίζει ακατάπαυστα από τη νύχτα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά στα Χάνια. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό αφού καθαρίζεται και αποχιονίζεται συνεχώς από τα 75 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου,και κυρίως από τον Ανω Βόλο και πάνω.

Στα λευκά και η Εύβοια για τρίτη μέρα

Συνεχίζονται τα προβλήματα στην Εύβοια λόγω της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» που «χτυπά» για τρίτη μέρα το νησί. Το ύψος του χιονιού ξεπερνά το 1,5 μέτρο ενώ γίνεται αγώνας δρόμου του κρατικού μηχανισμού για να κρατηθεί ανοιχτό το οδικό δίκτυο ενώ και οι κάτοικοι επιστρατεύουν φτυάρια και σκούπες για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο στα χωριά.

Στα βόρεια της Εύβοιας το χιόνι έχει φτάσει μέχρι τη θάλασσα ενώ αρκετά χωριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης καθώς πολλά δέντρα υπό το βάρος του χιονιού πέφτουν πάνω στα καλώδια.

Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός, καθώς 110 μηχανήματα έργου σαρώνουν το οδικό δίκτυο του νησιού και 150 τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ καταβάλλουν πραγματικά υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο ρεύμα.

Πώς θα κινηθεί σήμερα η κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03 Φεβρουαρίου επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται ήδη στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας, προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες, την ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά). Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Ειδικά για την Αττική αναμένεται χιονόνερο ή χιόνι, ενώ κατά περιόδους στις βορειότερες περιοχές θα υπάρχει πρόσκαιρη ένταση των χιονοπτώσεων οπότε τα φαινόμενα θα εκδηλώνονται και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου. Από το απόγευμα αναμένεται σταδιακή ύφεση των φαινομένων.

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες). Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο έως τις μεσημβρινές ώρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος