Λευκή επιδρομή της “Μήδειας” σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα – Σε ετοιμότητα δήμοι-Περιφέρεια

Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία που ήδη έκανε την εμφάνιση της με πυκνές χιονοπτώσεις, τσουχτερό κρύο, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις βοριάδες. Ήδη χιονίζει σε αρκετές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με τη θερμοκρασία να έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Στην Κοζάνη η  χιονόπτωση ξεκίνησε στις 8 το πρωί στην πόλη της Κοζάνης, με τον υδράργυρο στους -5. Στα λευκά έχει ντυθεί και η Καστοριά, ενώ στον Χορτιάτη ο δήμος έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Αλατιέρες και εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους της Κοζάνης ενώ Καστοριά και Πρέσπες ήταν οι πρώτες περιοχές που επισκέφθηκε στη χώρα μας η “Μήδεια” καθώς από τις έξι το πρωί έχει αρχίσει μια ήπια, αλλά επίμονη χιονόπτωση. Μέχρι στιγμής η κακοκαιρία στην Καστοριά δεν έχει εμποδίσει τους εμβολιασμούς ενώ εννέα εκχιονιστικά έχουν στόχο να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους της περιφερειακής ενότητας.

Χιόνι από τις 8 το πρωί και στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης χωρίς προς το παρόν να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Ο μηχανισμός της κεντρικής περιφέρειας Μακεδονίας και των δήμων είναι επί ποδός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Τα μόνα σημεία του δικτύου που απαιτούνται αλυσίδες είναι σε σημεία της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού αλλά και προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Σελίου και των Τριών-Πέντε Πηγαδιών.

Επίσης απαγορεύεται η κυκλοφορία από τη μία το μεσημέρι του Σαββάτου για φορτηγά αυτοκίνητα άνω των 3,5 τόνων επί της Εγνατίας οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι και τους Kήπους Έβρου, λόγω της επερχόμενης επέλασης του χιονιά.

Λευκή επιδρομή της “Μήδειας” σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα – Σε ετοιμότητα δήμοι-Περιφέρεια
Κοζάνη

Λευκή επιδρομή της “Μήδειας” σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα – Σε ετοιμότητα δήμοι-Περιφέρεια Φλώρινα

Λευκή επιδρομή της “Μήδειας” σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα – Σε ετοιμότητα δήμοι-Περιφέρεια Πρέσπα

Λευκή επιδρομή της “Μήδειας” σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα – Σε ετοιμότητα δήμοι-Περιφέρεια Κοζάνη

Aπαγορεύτηκε με απόφαση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, λόγω της κακοκαιρίας από τη 1 το μεσημέρι μέχρι νεοτέρας, η κυκλοφορία των φορτηγών οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων στην ε.ο. Λάρισας – Κοζάνης στο τμήμα απο χ/θ 19+000 έως χ/θ 90+000 και στην νέα εθνικη οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης από τη χ/θ 13+200 έως χ/θ 70+000).
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Θερμαινόμενες αίθουσες από το Δήμο Αθηναίων για τους άστεγους

Σε ετοιμότητα και ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος ανοίγει δομές και χώρους, όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.

Ειδικότερα, από σήμερα Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, ανοίγουν σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

  • Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε RapidTest.
  • To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται RapidTest.
  • Επιπλέον, το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), θα διαθέτει θέσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στο χώρο.

Παράλληλα, οι ομάδες του Street Work του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα σαρώνουν όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους θα παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ θα τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, τίθεται σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210 5277000.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο, στα κεντρικά και τα βόρεια βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και την Ήπειρο. Στην υπόλοιπη χώρα τοπικές βροχές και στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βορειοανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά 7 στρεφόμενοι στο βόρειο Ιόνιο από το βράδυ σε βόρειους τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, η οποία θα γίνει ιδιαιτέρως αισθητή στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου οι μέγιστες τιμές της θα σημειωθούν στην αρχή της ημέρας. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια, κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά – ημιορεινά, οι οποίες βαθμιαία θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές και θα είναι κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.
Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις από το απόγευμα, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6, στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 και από το βράδυ 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα, ενώ από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια της Ηπείρου, τη δυτική Στερεά και από το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο οπότε και τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς, που από το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ το βράδυ θα χιονίσει και σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο, καθώς και στα ορεινά της δυτικής Πελοποννήσου.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 και στα βόρεια έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από 04 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία στα βόρεια χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς, στα ορεινά της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας και από το βράδυ στα ορεινά της Πελοποννήσου. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά.
Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από αργά τη νύχτα στα νότια.
Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε ανατολικούς βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στα υπόλοιπα από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους, το βράδυ τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Προς το βράδυ θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Στα υπόλοιπα νησιά, νεφώσεις με βροχές από το μεσημέρι και στα βόρεια βαθμιαία χιονόνερο, χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 5 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Στα Δωδεκάνησα βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην περιοχή του Καστελλόριζου έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 03 έως 12 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν. Χιόνια θα πέσουν τη νύχτα στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Σε σταδιακή πτώση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα γύρω ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και τις βραδινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Πηγές: ΕΜΥ, ΕΡΤ / Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Κοζάνη: Δ. Αμαραντίδου, Φλώρινα: Μ. Κεσκιλίδου, Πρέσπες: Σ. Ζουζέλη, Θεσ/νίκη: Θεοδότα Τσιόπρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος