Στη δίνη της Gaia Σάμος, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη – Κατολισθήσεις και προβλήματα στη δυτική Ελλάδα

Array

Από την κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα, τα πιο σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα. Μεγάλη κατολίσθηση έχει γίνει στον οικισμό των Μελισσουργών στην Άρτα, όπου σπίτι παρασύρθηκε και κατέληξε πάνω σε άλλο προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Μήνυμα του 112 εστάλη σε Σάμο, Δωδεκάνησα, νότια Κρήτη.  Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία Gaia από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής αρχίζει να εξασθενεί. Τα κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στη δυτική Ελλάδα μέχρι το απόγευμα, στις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μέχρι το βράδυ και στα Δωδεκάνησα μέχρι αργά το βράδυ.

Ζημιές, πτώσεις βράχων, διακοπή ηλεκτροδότησης

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις νοτιάδες και τις τοπικές χαλαζοπτώσεις, έπληξαν ιδιαίτερα τα δυτικά, και πτώσεις δένδρων έχουν σημειωθεί σε πολλές περιοχές των Ιωαννίνων, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Πωγωνίου, της Ζίτσας και της Δωδώνης.

Για μία ώρα η παλαιά εθνική έξω από το Τέροβο, έκλεισε. Πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο και με αλυσοπρίονα έκοψαν τα δέντρα και τα μετέφεραν, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Κλειστή έμεινε και η παλαιά εθνική οδός Ιωαννίνων Ηγουμενίτσας για τον ίδιο λόγο. Εικόνα από την κΑΤΆΣΤΑΣΗ Στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, ‘εδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Βασίλης Σιώμος, ενώ οδηγοί μέσα στη βροχή προειδοποιούσαν ο ένας τον άλλον για την επικινδυνότητα του δρόμου.

Προβλήματα από πτώσεις βράχων, δένδρων και φερτών υλικών και στα Τζουμέρκα, όπου σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το κεντρικό βάθρο πεζογέφυρας. Η γέφυρα για το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραμείνει κλειστή.

Σοβαρή κατολίσθηση και στους Μελισσουργούς Άρτας, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκκενωθεί σπίτια. Με 15 μηχανήματα η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί να ανοίξει τους δρόμους, ενώ πολλές περιοχές έχουν διακοπές ηλεκτροδότησης. Δέντρα επίσης έπεσαν και στην παλιά Εθνική οδό Ιωαννίνων – Αθηνών και Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας, με την κυκλοφορία να αποκαθίσταται.

Κανονικά εκτελούνται από το μεσημέρι τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, αφού οι ισχυροί νότιοι άνεμοι που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, που σύμφωνα με την ΕΜΥ, φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ, προκάλεσαν το πρωί προβλήματα σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue Star Patmos που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι από τον Πειραιά για τα Δωδεκάνησα θα αναχωρήσει στις 4 το απόγευμα. Τα δρομολόγια των πλοίων για τα νησιά του Αργοσαρωνικού εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Σε ισχύ είναι το απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο ενώ κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Αγ.Μαρίνα-Νέας Στύρα. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια στη Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου, στη γραμμή Καβάλα-Θάσος.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος