Κακοκαιρία «εξπρές» με θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις – Απαγορευτικό απόπλου

Μια ακόμη ψυχρή εισβολή σήμερα (8/2) στη χώρα μας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (9/2) με κύρια χαρακτηριστικά την απότομη πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 9-10 βαθμών Κελσίου, τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια. Λόγω των ισχυρών ανέμων εκδόθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα μεγάλα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αλλά και από Ηγουμενίτσα προς Κέρκυρα και από Κυλλήνη προς Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, ενώ είναι κλειστή η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντιρίου. Επίσης δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τη Σαλαμίνα προς τον Πειραιά.

Εν τω μεταξύ, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Διονύσιος Σολωμός” βρίσκεται με ασφάλεια αγκυροβολημένο από τα μεσάνυχτα εντός του όρμου της Μήλου. Το πλοίο στο οποίο επιβαίνουν 160 επιβάτες αδυνατούσε να προσδέσει στα λιμάνια της Σίφνου και της Μήλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο από Πειραιά για Κύθνο-Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο και Θήρα.
Κακοκαιρία «εξπρές» με θυελλώδεις ανέμους και χιονοπτώσεις – Απαγορευτικό απόπλου
Προβλήματα από τους θυελλώδεις ανέμους προκλήθηκαν και στην Κέρκυρα, καθώς έχουν σημειωθεί πτώσεις δέντρων ενώ σηκώθηκε στην κυριολεξία μια σκαλωσιά σε κεντρικό δρόμο της πόλης και να την ρίξει κάτω χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Πρόγνωση καιρού

Σύμφωνα με την ΕΜΥ σήμερα προβλέπονται σήμερα θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ θα πνέουν σχεδόν σε όλη τη χώρα. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην ανατολική χώρα, οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν πρόσκαιρα στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και δε θα ξεπεράσει στη βόρεια Ελλάδα και τα κεντρικά της ανατολικής χώρας τους 06 με 10 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά τους 12 βαθμούς. Στις Κυκλάδες, στη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 14 με 15 βαθμούς αλλά σε αυτές τις περιοχές η πτώση θα είναι αισθητή από το απόγευμα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ανατολικά θαλάσσια και παραθαλλάσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά-ημιορεινά των υπόλοιπων περιοχών, κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, γρήγορα στη δυτική και στις περισσότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας και από το μεσημέρι βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τοπικά τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία έως 9 μποφόρ. Εξασθένηση από αργά το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν γρήγορα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και το απόγευμα και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και, κυρίως στο Ιόνιο, πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, στα βόρεια χιονόνερο και στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες και τα θαλάσσια και παραθαλάσσια της Θεσσαλίας θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα και στα ημιορεινά της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς. Τα φαινόμενα θα σταματήσουν από το μεσημέρι στη Θεσσαλία, σταδιακά στην ανατολική Στερεά και από αργά το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα στα ανατολικά, 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Πρόσκαιρα ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα χιονόνερο και στα ορεινά της Κρήτης χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και από το μεσημέρι βόρειοι 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Αισθητή πτώση από το απόγευμα.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα χιονόνερο στα βόρεια. Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ που γρήγορα στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα θα στραφούν σε βόρειους 8 με 10 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Αισθητή πτώση από νωρίς το απόγευμα στα βόρεια.

ΕΥΒΟΙΑ

Προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, πρόσκαιρες καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια και πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Οι βροχές που θα είναι κατά τόπους ισχυρές, το βράδυ θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 00 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονόνερο στα βόρεια και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα). Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν. Τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα ανατολικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βελτίωση από το μεσημέρι. Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα το πρωί έως 9 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 03 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ 09-02-2022

Στην Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές καθώς και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Οι βροχές τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις στη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7, στο Αιγαίο 7 με 8 και στα κεντρικά και νότια τμήματά του τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία στις περισσότερες περιοχές θα εξασθενήσουν και μόνο στα νοτιοανατολικά τμήματα του Αιγαίου θα έχουν ένταση 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στα βόρεια και στο Αιγαίο θα φτάσει τους 10 με 12 βαθμούς, στα δυτικά τους 15 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές ώρες στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος