Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείρισή της

«Κόκκινο» χτύπησε η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία από τους πολίτες και τόνισε ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες που θα διορθωθούν. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητεί προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Από το βήμα του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί προσωπικά «συγγνώμη» από τους πολίτες για την ταλαιπωρία και τοποθετείται, στη σκιά των μεγάλων προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα».

«Θέλω να ξεκινήσω ζητώντας μία προσωπική και ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν επί πολλές ώρες, μένοντας εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό… Είναι αλήθεια πως οι υποδομές μιας μεσογειακής χώρας δεν είναι πάντα προσαρμοσμένες σε συνθήκες έντονων χιονοπτώσεων. Αν και παντού στον κόσμο το πολύ χιόνι φέρνει μεγάλα προβλήματα. Είναι εξίσου, όμως, αλήθεια πως ο κρατικός μηχανισμός δεν είναι ακόμα στο σημείο ετοιμότητας που απαιτούν φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης…» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κάνοντας λόγο για μη πετυχημένη διαχείριση, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε αστοχίες και ανεπάρκειες στον κρατικό μηχανισμό, ενώ  «κάρφωσε» τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού λέγοντας: «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε αυτή, την τελευταία χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως…Ιδιωτικοί φορείς οι οποίοι διαχειρίζονται, όχι με ευκαταφρόνητο κέρδος, κρίσιμες υποδομές, έχουν υποχρεώσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη στρατηγική δημιουργίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης σημειώνοντας ότι θα εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την επιλογή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τις δομές και τις δυνατότητές του.

Αντιπολιτευτικά πυρά 

Η διαχείριση της «Ελπίδας» ανέβασε κατακόρυφα την πολιτική κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για να αποποιηθεί για άλλη μια φορά τις δικές του πολιτικές ευθύνες», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό. Γεννά διαρκώς ανασφάλεια και φόβο. Με την παράλυση του κράτους, στο οποίο δεν πιστεύει… Η καλύτερη αποζημίωση για τον ελληνικό λαό είναι το συντομότερο να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, πριν επιφέρει και νέα μεγαλύτερα δεινά για τον τόπο» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο πρωθυπουργός ζητεί συγγνώμη κατόπιν εορτής», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «ο κ. Μητσοτάκης, δεν πήρε κανένα μάθημα από όσα έχουν προηγηθεί τα χρόνια της διακυβέρνησής του, συνεχίζοντας την πάγια τακτική να μετατοπίζει τις ευθύνες του σε άλλους παράγοντες».

«Ούτε οι υποκριτικές “συγγνώμες”, ούτε οι προκλητικές δικαιολογίες, ούτε οι αποζημιώσεις εξαγοράς της σιωπής μπορούν να κατευνάσουν τη δίκαιη οργή, να “βγάλουν λάδι” την κυβέρνηση», τόνισε το ΚΚΕ

Η Ελληνική Λύση ζητά άμεσα την παραίτηση της κυβέρνησης καθώς η παραμονή της, μόνον δεινά επιφέρει στην Ελλάδα.

Ως συνήθως φταίνε οι πάντες και τα πάντα, πλην του κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης  Κριθαρίδης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γκάτσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε αλλαγές, προκειμένου να αντιμετωπίζονται φαινόμενα τόσο μεγάλης έντασης. Και οι αλλαγές αυτές θα εστιάσουν, κατά κύριο λόγο, στο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων. Του κράτους, των περιφερειών και των δήμων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν επιτροπές διαχείρισης κρίσεων που θα φέρουν όλους τους εμπλεκόμενους γύρω από το ίδιο τραπέζι, με σαφή πρωτόκολλα, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα ασυνεννοησίας και καθυστέρηση στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων.

  • Συντονισμός εμπλεκόμενων φορέων (Κράτος, αυτοδιοίκηση, περιφέρειες, δήμοι).
  • Δημιουργία επιτροπών διαχείρισης κρίσεων.
  • Σαφή πρωτόκολλα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος