Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Θέμα ωρών το πρόστιμο στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού (video)

Πλησιάζει ο καταλογισμός ευθυνών για τα πρωτοφανή που σημειωθήκαν στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με άκρως επιβεβαιωμένες πληροφορίες της εκπομπής «από τις 6» μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να επιβληθεί το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, σύμφωνα με τον νόμο 4663/20.

Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε η Επιτροπής Διερεύνησης που συνέστησε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα καταθέσει το πόρισμα για την πρωτοφανείς καταστάσεις που  διημείφθησαν στην Αττική οδό το διάστημα 24 και 25 Ιανουαρίου και είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβίστηκαν εκατοντάδων οχημάτων και επιβατών κατά την κακοκαιρία «Ελπίς» στον Αυτοκινητόδρομο της Αττικής οδού.

Βάση καλά πληροφορημένων πηγών, το πόρισμα επιρρίπτει το σύνολο των ευθυνών για την κατάσταση στις εταιρείες που διαχειρίζονται τον δρόμο, δηλαδή στις «Αττική Οδός» και «Αττικές Διαδρομές».

Μάλιστα, έχει αξία πως για την κατάρτιση του πορίσματος αξιοποιήθηκαν μεταξύ των άλλων όλα τα τεχνικά, ηλεκτρονικά μέσα και πληροφορίες όπως ηχογραφημένες συνομιλίες ανάμεσα στην Τροχαία Αττικής Οδού του Κέντρου Διαχείρισης της Αττικής Οδού, τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, στις καταγεγραμμένες εργασίες -κυρίως της 24ης Ιανουαρίου από το πρωί μέχρι και αργά το απόγευμα- καθώς και πληροφορίες για τα οχήματα, τόσο που ήταν διαθέσιμα όσο και που επιχείρησαν.

Πάντως, τα οριζόμενα από την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα βάση του άρθρου 65 του σχετικού νόμου προβλέπεται πρόστιμο εάν η κυκλοφορία διακοπεί για πάνω από μία ώρα σε οποιοδήποτε τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου, ως συνεπεία δυσμενών καιρικών φαινομένων ή βλάβης στοιχείου της οδικής υποδομής. Τότε, με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ή του κατ’ εξουσιοδότηση αυτού αρμοδίου οργάνου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο που μπορεί να ξεκινήσει από 5.000 ευρώ και να φτάσει το  ένα εκατομμύριο ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού.

Εξαίρεση για προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας ισχύει για περιπτώσεις που αφορούν τη συντήρηση τμημάτων του βασικού εθνικού οδικού δικτύου και αυστηρά με τους προβλεπόμενους όρους και μόνο στα αναγκαία σημεία.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος