Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Διακοπές ρεύματος – Μάχη για αποκατάσταση των ζημιών (video)

Στο σκοτάδι και στο κρύο, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν εντός των σπιτιών τους, παραμένουν από τη Δευτέρα πολλές οικογένειες. Οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι από την κακοκαιρία «Ελπίδα» επέφεραν πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές, με τα συνεργεία να δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Πεσμένα δέντρα και σπασμένα κλαδιά σε δρόμους ακόμη και πάνω σε αυτοκίνητα. Άλλα κόβουν καλώδια ρεύματος με αποτέλεσμα εκατοντάδες νοικοκυριά να παραμένουν ακόμα και για πάνω από 24 ώρες χωρίς ηλεκτροδότηση, θέρμανση και – σε ορισμένες περιπτώσεις – με καμένες ηλεκτρικές συσκευές.

Με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ έκανε από αέρος αυτοψία ώστε να εντοπίσει τυχόν βλάβες στις γραμμές μέσης τάσης σε δύσβατα σημεία της Ανατολικής Αττικής και να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες πρόσβασης.

Το βράδυ της Δευτέρας είχαν καταγραφεί βλάβες σε 79 γραμμές μέσης τάσης, οι οποίες το πρωί της Τρίτης περιορίστηκαν σε 37 γραμμές κυρίως στην Ανατολική Αττική, σε Νέα Μάκρη, Γραμματικό, Μαραθώνα, Καλύβια, Κερατέα και άλλες περιοχές.

Για την αποκατάσταση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ελπίδα» μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΚώστας ΣκρέκαςΣτόχος μας είναι να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση έως το πρωί της Τετάρτης ή εντός της ημέρας τα μεμονωμένα περιστατικά, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Στα νησιά, αποκαταστάθηκαν σχεδόν όλες οι βλάβες πλην ενός οικισμού στο Ηράκλειο.
Προβλήματα καταγράφηκαν σε 6 οικισμούς στη Βόρεια Εύβοια, σε 15 οικισμούς στη Νότια Εύβοια και στην Κεντρική Ελλάδα σε Άγιο Κωνσταντίνο, Λιβαδειά, Θήβα και Αταλάντη.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο μέσης ή χαμηλής τάσης, να απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή και να καλέσουν στο 11500 ή στο 211 1900 500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDIE από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στην Online Δήλωση Βλάβης.

Πολλά νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Στόχος είναι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης να έχει αποκατασταθεί η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών στο δίκτυο. Ωστόσο, δυσχερής παραμένει η πρόσβαση των συνεργείων σε σημεία που παρουσιάζουν πρόβλημα.

Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ:

Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 15 γραμμές. Στις περιοχές Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπάρχουν μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης σε επίπεδο γειτονιάς. Όπως και νωρίτερα, πιο εκτεταμένα προβλήματα εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Γραμματικό, Καλέντζι, Βουτσά, Λαύριο, Κάτω Σούλι, Μαραθώνας, Καλύβια και Κερατέα, όπου εκεί η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων. Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως σήμερα το βράδυ αναμένεται η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης.

Ως εκ τούτου και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα, από εχθές έως και αυτή την ώρα έχει ήδη αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα λόγω βλαβών.

Επισημαίνεται πως θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για την πορεία της αποκατάστασης των βλαβών και την επανηλεκτροδότηση των περιοχών στις 11 το βράδυ, ακολουθώντας την πρόοδο των εργασιών με τις οποίες αναμένεται η σχεδόν εξ ολοκλήρου πλέον αποκατάσταση του δικτύου Μέσης Τάσης.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου, Σόνια Φίλη, Ευτυχία Πενταράκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος