Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, να είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα της κακοκαιρίας Elias, με τη Φωκίδα, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα να δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Βόρεια Εύβοια βρέχει ασταμάτητα από τα ξημερώματα και μέχρι και αυτή την ώρα έχει πέσει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα νερού η οποία έχει δημιουργήσει μια σωρεία προβλημάτων. Ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σημειώθηκαν καθιζήσεις σε αρκετούς δρόμους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί περιοχές. Ένας χείμαρρος ορμητικών νερών φτάνει και εκβάλει μέσα στη θάλασσα, έχοντας μετατρέψει τη θάλασσα σε λασπώδη περιοχή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή την ώρα παρατηρούνται στις Ροβιές και στο Μετόχι όπου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια. Ακόμα σε εκείνους τους οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Οι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα εξαιτίας δέντρων που έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 50 κλήσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα καιρικά φαινόμενα όπως δείχνουν θα παραμείνουν για όλη τη μέρα, ενώ αυτό που αναφέρουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είναι ότι η περιοχή της Εύβοιας χτυπιέται πολύ πιο δυνατά από την κακοκαιρία.

Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. “Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών” τονίζεται στο μήνυμα του 112.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Συνεχείς είναι οι μετρήσεις της στάθμης του ποταμού Σπερχειού στη Λαμία, για τον κίνδυνο υπερχείλισης, ενώ χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα απο το 112 στους κατοίκους ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Από τη γέφυρα Αλαμάνας και κάτω το ποτάμι αρχίζει και φουσκώνει, ενώ ορατά είναι και τα φερτά υλικά.

Στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας έχουν τοποθετηθεί τσουβάλια με άμμο προκειμένου να αποτρέψουν τα νερά να μπουν μέσα και να μην πλημμυρίσει το σχολείο. Κάποια μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν εκεί. Οι αρχές βέβαια είναι σε ετοιμότητα και έχουν κάνει αναχώματα σε αρκετούς δρόμους.

Νωρίτερα έκλεισε ο δρόμος Λαμίας – Στυλίδας από φερτά υλικά και υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας έως τα Λουτρά Υπάτης. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Λαμία, Μακρακώμη, Δομοκό και Στυλίδα, προληπτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα.

Οι έντονες αστραπές στον ουρανό τα ξημερώματα, ξύπνησαν τους κατοίκους της Αττικής. Οι αστραπές και η ισχυρή βροχόπτωση, δημιούργησε ανησυχία και προβλήματα με την Πυροσβεστική να δέχεται από νωρίς κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Τα σχολεία παρέμεινε τελικά σήμερα ανοιχτά στην Αττική. Νωρίς το πρωί είχε γίνει γνωστό πως θα παρέμεναν κλειστά εξαιτίας της κακοκαιρία. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε πως τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και έτσι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με μεγάλες δυσκολίες διεξάγεται από νωρίς το πρωί η κίνηση στους δρόμους. Δυσκολίες μετακίνησης για τους οδηγούς στον Κηφισό, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο, από Μεταμόρφωση μέχρι Παραλιακή και από Πειραιώς μέχρι το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού. Στο “κόκκινο” και πολλοί ακόμα κεντρική δρόμοι της Αττικής.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται και στη Λιοσίων. Παράλληλα, έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε Μετρό και τρένα. Σύμφωνα με ανακοίνωση υπήρξε αποκατάσταση των δρομολογίων του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο.

Χθες από νωρίς το απόγευμα ως και το βράδυ οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν μήνυμα μέσω του 112, προειδοποιώντας τους για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Προβλήματα εντοπίζονται στη Ραφήνα, στα σύνορα με τα Σπάτα (οδός Αρίωνος), όπου έχει φουσκώσει το ρέμα και γίνεται με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων. Μπουλντόζες κάνουν διάνοιξη και εκφράζεται αγωνία για την περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί λαχτάρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, αφού τα νερά που έρχονται από την Γκιώνα και συγκεντρώνονται σε επτά ποταμούς καταλήγοντας σε έναν που διασχίζει όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα και χύνεται στην περιοχή της Ιτέας. Στο σημείο αυτό, δηλαδή στην περιοχή της Κίρρας, πλέον είχε συγκεντρωθεί τόσο μεγάλος όγκος νερού όπου υπήρχε σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης.

Βρέχει, επίσης, στην ορεινή Κορινθία αλλά και στα ανατολικά της Αχαΐας. Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές. Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Kλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Επίσης, όλες οι δημόσιες και δημοτικές, σχολικές δομές του δήμου Άργους – Μυκηνών, θα μείνουν κλειστές, για προληπτικούς λόγους, αφού η κακοκαιρία, αναμένεται να εκδηλωθεί και στην Αργολίδα.

Στο Ξυλόκαστρο η νύχτα ήταν δύσκολη με αρκετή βροχή, αλλά και κεραυνούς. Αρκετά κυβικά νερού κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο της Δυτικής Κορινθίας και έχει κατέληξαν στη θάλασσα, όπως επίσης και πολλά φερτά υλικά. Στη Νεμέα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Ψάρι, Ασπρόκαμπο και Σκοτεινή λόγω προβλημάτων στους δρόμους. Εκτός από το παραλιακό μέτωπο του Ξυλοκάστρου, μικροπροβλήματα καταγράφηκαν σε Λέχαιο, το Άσσο και το Περιγιάλι. Φαίνεται να είναι μία καλύτερη μέρα η σημερινή, καθώς έχει υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας.

Ομαλά κύλησε το βράδυ στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές σήμερα το πρωί, δεν υπήρξε δραστηριότητα της κακοκαιρίας Elias. Οι πληγέντες θα συνεχίσουν και σήμερα τις προσπάθειες επιστροφής στην καθημερινότητα, ενώ συνεχίζονται από την πολιτεία και οι παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας στις κατεστραμμένες υποδομές, από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η κακοκαιρία ELIAS έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους στο Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Τα κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος