Κακοκαιρία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στον Βόλο – Σαρωτικό το πέρασμα του Elias και στην Εύβοια

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται για ακόμη μία φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο Βόλος λόγω της νέας σφοδρής κακοκαιρίας Elias.

Στην Αγριά, δεν υπάρχουν δρόμοι, η βροχόπτωση έχει καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά της ενώ οι τόνοι λάσπης έχουν σκεπάσει εκατοντάδες αυτοκίνητα.

Κακοκαιρία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στον Βόλο – Σαρωτικό το πέρασμα του Elias και στην Εύβοια
Στιγμιότυπο από την καταστροφή στην Αγριά Βόλου

Και οι τρεις δρόμοι της περιοχής είναι θαμμένοι κάτω από τόνους φερτών υλικών και λάσπης και η περιοχή είναι αγνώριστη.

Οι κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να φύγουν από το σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως λίγο μετά τις 06:00 άρχισε πάλι να βρέχει, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσταση αφού υπήρχε η ελπίδα πως θα ξεκινήσει η άντληση των υδάτων με ο πρώτο φως της ημέρας.

Κακοκαιρία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στον Βόλο – Σαρωτικό το πέρασμα του Elias και στην Εύβοια
Στιγμιότυπο από την Αγριά Βόλου

Σημειώνεται πως το ρεύμα στις περισσότερες περιοχές έχει κοπεί.

Εικόνες καταστροφής και στην πόλη του Βόλου

Η ίδια εικόνα είναι και στον Βόλο, όπου όλοι η κόμβοι είναι κλειστοί. Δεν επιτρέπεται αλλά και δεν μπορείς να φτάσεις στην πόλη του Βόλου, αφού όλοι οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι και θαμμένοι κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών, μέχρι και βράχια που είχαν αποκολληθεί και είχαν πέσει στην μέση του δρόμου.

Κακοκαιρία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στον Βόλο – Σαρωτικό το πέρασμα του Elias και στην Εύβοια

Πολλοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, πολλά αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τους χειμάρρους ενώ παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα οχήματά τους.

Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων απεγκλώβισαν οδηγούς που ήταν έμειναν μέσα στα οχήματά τους 9 ώρες περιμένοντας βοήθεια. Υπήρχαν και περιπτώσεις που απεγκλωβίστηκαν από τα σπίτια τους ή από ταράτσες σπιτιών, ενώ άλλοι πάλι έφυγαν από τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πλοία στο λιμάνι του Βόλου που άνοιξαν για να υποδεχθούν τον κόσμο.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης είχαν υποχωρήσει σε αρκετά σημεία τα νερά, ενώ και δρόμοι πολλοί είχαν ανοίξει, όμως πολλοί ακόμη παραμένουν απροσπέλαστοι.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Εύβοια – Απαγορεύεται η κυκλοφορία σε Ασμήνι, Πεύκι, Αρτεμίσιο και Γούβες

Το ίδιο δύσκολη με τη Μαγνησία είναι η κατάσταση και στη Β. Εύβοια όπου λόγω της κακοκαιρίας ενεργοποιήθηκε το 112 ενώ με εντολή Δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πεύκι, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω της εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών ειδοποιήθηκαν με μήνυμα του 112 για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Με εντολή του δημάρχου απαγορεύεται η κυκλοφορία στις ευρύτερες περιοχές των Ασμήνι, Πευκί, Αρτεμίσιο και Γούβες, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Το κύμα της κακοκαιρίας έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, «αδειάζοντας» χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Δύσκολη η κατάσταση και στις Ροβιές

Δύσκολη μέρα ξημέρωσε και στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοια, βρίσκοντας αντιμέτωπους τους κατοίκους ξανά με βροχή. Αν και το βράδυ δεν έβρεξε το ίδιο όπως έβρεχε από την Τετάρτη τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι, ωστόσο από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έχει αρχίσει η δυνατή βροχή.

Στη Λίμνη Ευβοίας έβρεξε πολύ και πάλι το βράδυ, ενώ από χθες το βράδυ έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις σε δρόμους, χείμαρροι σε δρόμους οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

Σημειώνεται πως έχει πέσει τόσο πολύ μεγάλος όγκος λάσπης μέσα στη θάλασσα που ακόμα και το κύμα που σκάει είναι μέσα στη λάσπη. Είναι μια πραγματικά αποκαρδιωτική εικόνα.

Οι Ροβιές είναι ο οικισμός ο οποίος είχε πληγεί περισσότερο από την κακοκαιρία, έχουν υπερχειλίσει και τα τρία ρέματα του χωριού και έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, σπίτια και οι κάτοικοι σήμερα προσπαθούν ακόμη να αναμετρηθούν με τις ζημιές τις οποίες προκάλεσε αυτή η νέα κακοκαιρία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από χθες το πρωί έως και σήμερα το πρωί έχει δεχτεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 128 κλήσεις οι οποίες αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων αλλά και απομακρύνσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε κάποια σημεία που υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και τους μεταφέρουν σε ασφαλέστερα σημεία. Σημειώνεται πως δεν έχει πολλά περιστατικά απομάκρυνσης ανθρώπων από σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, αλλά δεν υπήρχαν άνθρωποι όπως στην προηγούμενη κακοκαιρία, οι οποίοι κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους. Οι απομακρύνσεις αφορούν κυρίως ανθρώπους που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν λόγω δυσκολιών και προβλημάτων που υπήρχαν στα οδικά δίκτυα.

Εφιαλτική η νύχτα και στην Λάρισα

Εφιαλτική η νύχτα και στη Λάρισα , όπου από χθες το απόγευμα που ξεκίνησε να βρέχει καταρρακτωδώς άρχισαν να δημιουργούνται και τα πρώτα προβλήματα. Η βροχόπτωση είναι πάρα πολύ έντονη, νερό που δεν σταματούσε να πέφτει από τον ουρανό και αμέσως οι δρόμοι γέμιζαν με νερό.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει είναι στη διασταύρωση Πλατυκάμπου και Χάλκης, όπου έχει κλείσει η κυκλοφορία, έξω από τη Λάρισα μέχρι και τα όρια του νομού Μαγνησίας. Είναι ο οδικός άξονας της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας Βόλου, εκεί όπου έγινε και εκκένωση χωριών όπως είναι το Σωτήριο, το Αρμένιο και άλλα χωριά της περιοχής, τα οποία δέχτηκαν επίσης μεγάλο όγκο νερού, αλλά ήταν ήδη άσχημη η κατάσταση στην περιοχή, μιας και είναι χωριά που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Κάρλα. Τα νερά τρέχουν ορμητικά, έχει σπάσει ή ίσως και από τα σπασμένα φράγματα που υπήρχαν με τα νερά να έχουν κατακλύσει όλη την περιοχή. Δεν μπορούν να περάσουν τα αυτοκίνητα, είναι μεγάλο το ύψος, παρά μόνο τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σημειώνεται πως έχει γίνει ένα μικρό οδόφραγμα και τα νερά διοχετεύονται προς τα χωράφια, αλλά προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν και σπίτια και ήδη κάποια από τα σπίτια που υπάρχουν σε αυτό το κομμάτι έχουν πλημμυρίσει.

Δύσκολη η κατάσταση και στα Φάρσαλα

Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση και στα Φάρσαλα, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος Λάρισας – Φαρσάλων. Η πόλη των Φαρσάλων δεν έχει πρόβλημα όσο τα χωριά που βρίσκονται δίπλα στον Ενιπέα ποταμό, στα οποία στάλθηκε χθες το μήνυμα 112 και ζητούσε να εκκενώσουν τα χωριά τους πηγαίνοντας προς την πόλη των Φαρσάλων.

Σημειώνεται ότι και στον Δήμο Φαρσάλων αλλά και στον Δήμο Κιλελέρ και στα υπόλοιπα χωριά, τα σχολεία σήμερα δεν θα λειτουργήσουν ούτε σήμερα ούτε αύριο. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν με τηλεκπαίδευση γιατί είναι αδύνατη η συγκοινωνία μεταξύ των χωριών, κυρίως στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Είναι από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η περιοχή και στην κακοκαιρία Ντάνιελ, ενώ τα μηνύματα που έρχονται από τις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης, από τις συνοικίες Ιπποκράτη, Νέα Σμύρνη αλλά και άλλες που είχαν πλημμυρίσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών είναι ενθαρρυντικά, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι πόσο ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ποταμού. Η έντονη βροχόπτωση και στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα θα φέρουν νερά από τον Πηνειό, είναι κάτι που όπως εκτιμούν και όπως γνωρίζουν οι ειδικοί, αυτό γίνεται από 12 μέχρι και εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, ίσως και περισσότερο, οπότε ο ήδη φουσκωμένος Πηνειός θα φουσκώσει ακόμη περισσότερο και εκεί ίσως να αρχίσουν να δημιουργούνται τα προβλήματα.

Στα θετικά είναι ότι η βροχόπτωση έχει σταματήσει από χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, βέβαια η ανησυχία είναι έντονη μεταξύ των κατοίκων που πάνω που κατάφεραν να βγάλουν τις λάσπες από τα σπίτια τους, βλέπουν και πάλι αυτά τα ορμητικά νερά.

Η κατάσταση στην Λαμία

Στην Λαμία όλη τη νύχτα προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα στο Σπερχειό για να αποφύγουν την πλημμύρα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες φορτηγά ξεφορτώνουν υλικό και ενισχύουν τα αναχώματα σε κρίσιμα σημεία με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχουν συγκρατήσει την ορμή του ποταμού.

Σε αυτό βοήθησε μία ύφεση για 6 ώρες περίπου στην ένταση της βροχόπτωσης με συνέπεια να μην υπάρξει υπέρμετρα μεγάλος όγκος νερού. Όμως από τις 4:00 το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς τόσο στη Λαμία όσο και στη Δυτική Φθιώτιδα και η αγωνία έχει ξεκινήσει και πάλι για το Σπερχειό.

Οι κάτοικοι του χωριού Κόμμα που αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο βρίσκονται από χθες το βράδυ σε μία διαρκή ετοιμότητα, έτσι ώστε όταν δοθεί το σύνθημα της εκκένωσης να φύγουν γρήγορα, για να μην εγκλωβιστούν από τα νερά. Προληπτικά 15 περίπου οικογένειες, με ευάλωτα μέλη, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα. Χωματουργικά μηχανήματα παλεύουν όλη νύχτα στα αναχώματα και πολλοί από τους κατοίκους παραμένουν συγκεντρωμένοι μαζί με τις αρχές στο κοινοτικό γραφείο. Λεωφορεία περιμένουν κοντά στο χωριό για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρώπων, ενώ οικόσιτα ζώα έχουν ήδη μεταφερθεί από χθες σε ασφαλή σημεία.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης, Μητρούσιας, Παύλος Σαρόγλου, Αλέξανδρος Μέμος, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος